Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Sunteti in cautarea unei garnituri gustoase si sanatoase care sa inlocuiasca clasicul piure de cartofi? Incercati aceasta reteta de conopida piure cu usturoi, care va cuceri intreaga familie prin aroma si textura. Bogata in nutrienti si saraca in carbohidrati, conopida este o alegere excelenta pentru o masa echilibrata.
„Cand am pregatit aceasta reteta de conopida piure cu usturoi, sotul meu a crezut initial ca sunt cartofi! A fost placut surprins de gust si textura.” – Brenda Venable, autoarea retetei.
Ingrediente si cantitati
- 2 linguri unt nesarat
- 1 lingura usturoi tocat (sau dupa gust)
- 900g conopida congelata, data prin razatoare, dezghetata
- 1 lingurita sare (sau dupa gust)
- 1/4 lingurita piper negru macinat
- 1 varf de cutit de nucsoara (sau dupa gust)
- 120ml supa de pui
- 1 lingura arpagic proaspat tocat pentru garnisire (optional)
Mod de preparare
- Topeste untul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adauga usturoiul tocat si caleste pana devine aromat, aproximativ 30 de secunde.
- Adauga conopida data prin razatoare si dezghetata, sarea, piperul si nucsoara. Toarna supa de pui si aduc amestecul la fierbere, amestecand frecvent.
- Acopera tigaia si lasa sa fiarba aproximativ 8 minute, apoi indeparteaza capacul si continua sa fierbi amestecand pana cand cea mai mare parte a lichidului se evapora, inca 5-8 minute.
- Foloseste un blender vertical pentru a pasa conopida pana devine neteda. Daca nu ai un blender vertical, transfera conopida intr-un blender obisnuit pentru a o pasa. Cand compozitia este fina si omogena, transfera intr-un bol de servire si garniseste cu arpagic tocat.
Informatii despre reteta
- Portii: 6
- Timp total de preparare: 25 minute
- Valori nutritionale per portie:
- Calorii: 75
- Grasimi: 4g
- Carbohidrati: 8g
- Proteine: 3g
Sfaturi si trucuri pentru o conopida piure perfecta
- Pentru o aroma si mai intensa de usturoi, poti praji catei intregi de usturoi in unt si apoi sa-i pasezi impreuna cu conopida.
- Adauga parmezan ras in piureul de conopida pentru o nota de savoare in plus.
- Poti folosi conopida proaspata in loc de cea congelata. Fierbe-o in apa cu sare aproximativ 15 minute sau pana devine frageda, apoi scurge apa si urmeaza pasii retetei.
- Pentru o textura mai cremoasa , adauga 2-3 linguri de smantana sau iaurt grecesc in compozitie inainte de pasare.
- Personalizeaza aroma piureului cu ierburi aromatice precum patrunjel, cimbru sau busuioc proaspat tocate.
- Conopida piure poate fi preparata in avans si reincalzita la microunde sau intr-o tigaie cu putin unt sau ulei de masline.
Beneficii pentru sanatate si atentionari
Conopida este o leguma nutritiva , bogata in vitamine (C, K, B6, B9), minerale (potasiu, magneziu, fosfor), antioxidanti si fibre. Consumul regulat de conopida poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate:
- Sustine sanatatea sistemului digestiv datorita continutului ridicat de fibre, favorizand o digestie optima si echilibrul florei intestinale.
- Contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic prin aportul de vitamina C, un antioxidant esential.
- Poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism datorita compusilor bioactivi precum sulforafanul.
- Sustine sanatatea oaselor prin continutul de vitamina K si minerale precum calciu, magneziu si fosfor.
- Are un continut caloric scazut (25 calorii/100g), fiind o alegere potrivita pentru persoanele care urmeaza o dieta pentru controlul greutatii.
Cu toate acestea, conopida poate cauza balonare si disconfort digestiv la unele persoane, in special daca este consumata in cantitati mari. Persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma frecvent conopida cruda, deoarece poate interfera cu absorbtia iodului.

Intrebari frecvente despre reteta de conopida piure cu usturoi
I: Pot folosi usturoi pudra in loc de usturoi proaspat tocat?
R: Desi usturoiul pudra poate fi folosit ca substitut, usturoiul proaspat ofera o aroma superioara si prospetime piureului. Se recomanda utilizarea usturoiului proaspat pentru cele mai bune rezultate.
I: Piureul de conopida poate fi congelat pentru a fi consumat ulterior?
R: Da, piureul de conopida poate fi congelat in recipiente etanse pana la 2-3 luni. Lasa piureul sa se raceasca complet inainte de a-l transfera in congelator. Cand doresti sa-l consumi, dezgheata la frigider si reincalzeste-l la microunde sau pe aragaz.
I: Acest piure de conopida este potrivit pentru persoanele care urmeaza o dieta keto sau low-carb?
R: Da, aceasta reteta este perfecta pentru dietele keto si low-carb, deoarece conopida are un continut scazut de carbohidrati (5g/100g) comparativ cu cartofii (17g/100g). Poti savura acest piure fara a-ti compromite obiectivele dietetice.
I: Ce alte legume pot fi folosite pentru a prepara un piure similar?
R: Alte legume care pot fi transformate intr-un piure delicios si sanatos includ broccoli, dovleacul placintar, morcovii, mazarea sau chiar o combinatie de mai multe legume. Experimenteaza cu arome si texturi pentru a gasi combinatia perfecta pentru gusturile tale.
Incearca chiar astazi aceasta reteta de conopida piure cu usturoi si bucura-te de o garnitura delicioasa, sanatoasa si potrivita pentru intreaga familie! Nu uita sa impartasesti cu noi experienta ta si sa ne spui cum ti-a placut.
Sursa imaginilor: Pexels
Subiecte abordate in articol: conopida piure, retete sanatoase, garnituri gustoase, bucatarie low-carb