Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Cine ar fi crezut ca dintr-o simpla telina obisnuita, putem crea o asemenea delicatesa de post, light si totusi atat de savuroasa? Aceasta reteta de hummus fara naut, cu adevarate accente proaspete de telina, busuioc si lamaie, insotita de delicatele arome ale chimionului si caimacului este gata sa va surprinda in mod placut papilele gustative, chiar si pe ale celor mai exigenti dintre dvs!
„O simpla gustare de vara care inalta arome modeste la rang de delicatesa.” – Chef John
Ingrediente
- 2 1⁄2 livre de telina proaspata
- 2 linguri sare grunjoasa (plus extra dupa gust)
- 4 linguri de ulei de masline, impartit in doua parti
- 3 catei de usturoi zdrobiti
- 3 linguri de tahin (sau caimac grecesc daca preferati)
- Suc proaspat de la 1⁄2 lamaie, plus mai mult dupa gust
- 6 frunze de busuioc proaspat tocate
- 1⁄4 lingurita de piper negru macinat
- 1⁄4 lingurita de chimion
- 1 varfulet de ardei iute
Metoda de Preparare

Curatati telina si taiati-o in sferturi. Daca aveti telina mai groasa, indepartati semintele din interior. Taiati bucatile de telina in cuburi de aproximativ 1 1⁄2 inch si transferati-le intr-un bol. Amestecati bine cu 2 linguri de sare grunjoasa si lasati la inmuiat timp de 15-20 de minute, amestecand la jumatatea timpului.
Transferati telina intr-o strecuratoare si clatiti complet pentru a indeparta toata sarea. Lasati-o sa se scurga bine inainte de a o muta intr-un bol curat.
Preincalziti gratarul cuptorului la cea mai inalta temperatura si amplasati gratarul la aproximativ 6 inch sub sursa de caldura. Acoperiti o tava de copt cu folie de aluminiu.
Amestecati telina cu 2 linguri de ulei de masline, apoi intindeti-o intr-un singur strat pe tava pregatita, asigurandu-va ca bucatile de telina se ating intre ele.
Coaceti la caldura maxima pana cand telina incepe sa se rumeneasca si sa prinda culoare, aproximativ 5-6 minute. Scoateti tava si intoarceti bucatile de telina pe cealalta parte. Puneti inapoi la cuptor si coaceti pana cand telina este frageda dar nu prea moale, bine rumenita, inca 5-6 minute.
Transferati telina rumenita intr-o strecuratoare si lasati-o sa se raceasca complet timp de aproximativ 45 de minute.
Dupa ce s-a racit, combinati telina cu restul de 2 linguri de ulei de masline, tahinul (sau caimacul grecesc), usturoiul, sucul de lamaie, busuiocul, 1⁄2 lingurita de sare, chimionul, piperul si ardeiul iute si pasati totul cu blenderul pana obtineti o crema fina si onctioasa. Puteti folosi si un mixer vertical. Ajustati condimentele dupa gust.
Pentru cea mai buna savoare, acoperiti si raciti hummusul inainte de a-l servi cu o glazura de ulei de masline si cateva frunze proaspete de busuioc decorativ.
Numar de portii | Timp de preparare | Valori nutritionale per portie |
---|---|---|
6-8 portii | 1 ora si 30 min | 60 calorii, 5g grasimi, 3g carbohidrati, 1g proteine |
Trucuri si Sfaturi pentru un Hummus Exceptional

- Nu va temeti sa folositi ardei iute proaspat daca doriti o aroma mai picanta. Un ardei jalapeno feliata fin ar adauga o nota savuroasa perfecta.
- Coacerea telinei la cuptor ii intensifica aroma naturala si ii confera o textura mai cremoasa. Fiti grijulii sa nu o ardeti!
- Pentru o versiune vegana, inlocuiti caimacul cu o cantitate echivalenta de tahin sau ulei de masline extra virgin.
- Refrigerarea inainte de servire permite aromelor sa se imbine perfect. Lasati hummusul la frigider cel putin 30 de minute inainte de consum.
- Serviti cu o glazura generoasa de ulei de masline extravirgin si cateva frunze aranjate decorativ.
Beneficii pentru Sanatate si Avertismente
Acest hummus fara naut este o alegere delicioasa si mai usoara decat variantele clasice pe baza de naut. Este sarac in calorii, gresimi si carbohidrati dar bogat in:
- Fibre – Țelina este o sursa excelenta de fibre solubile care promoveaza sanatatea digestiva.
- Antioxidanti – Contine antioxidanti puternici precum vitamina C, mangan si quercetina, care combat radicalii liberi.
- Vitamine si minerale – Este o sursa buna de vitaminele A, K, B6, acid folic, potasiu, mangan si cupru.
Atentie la cei cu alergii la seminte de susan, prezente in tahin. Intr-un caz atat de sever, inlocuiti tahinul cu caimac sau ulei de masline extra virgin.
Intrebari Frecvente
Intrebare 1: Pot folosi si alte legume decat telina pentru a face acest hummus?
Raspuns 1: Desigur, reteta este versatila si puteti inlocui telina cu dovlecei, conopida alba, broccoli sau chiar dovlecei sau morcov. Asigurati-va insa ca leguma este bine rumenita inainte de amestecare, pentru aroma maxima.
Intrebare 2: Cat de consistent ar trebui sa fie hummusul?
Raspuns 2: Consistenta ideala ar trebui sa fie usor cremoasa, cu o textura nitel inghetata dar nu sfaramicioasa sau uscata. Pentru un hummus si mai cremos, adaugati o-doua linguri de apa sau suc de lamaie in timpul procesului de amestecare.
Intrebare 3: Cum pot imbunatati aromele pentru un gust si mai intens?
Raspuns 3: Exista o multime de optiuni. Puteti adauga marar proaspat tocat, cateva felii de ardei iute, suc de lamaie verde, coriandru proaspat sau chiar un pic de pasta de chimen sau hrean pentru un plus de savoare.
Intrebare 4: Cat timp se poate pastra aceasta reteta de hummus in frigider?
Raspuns 4: Atata timp cat il pastrati bine acoperit in frigider, hummusul se poate consuma in siguranta pana la 5 zile de la preparare. Amestecati bine inainte de servire si adaugati cateva picaturi de suc proaspat de lamaie pentru prospetime.
Deci, ce mai asteptati? Incercati aceasta reteta delicioasa de hummus fara naut chiar acum si impartasiti-ne impresiile voastre! Nu uitati sa-l serviti racit, ca sa va bucurati din plin de fiecare aroma revigoranta.
Sursa Imagini: Pixabay
Subiecte acoperite: hummus fara naut, reteta vegetariana, gustare sanatoasa, gustare de vara, telina, tahin, antioxidanti