Ati auzit vreodata de Alba ca Zapada cu ciocolata? Ei bine, acest preparat misterios nu e altceva decat o prajitura cu foi si crema de ciocolata absolut delicioasa! Pregatita cu atentie si migala, aceasta minunatie culinara va va lasa gura apa de indata ce veti mirosi aroma imbietoare a foilor fragede si a cremei aromate.
Inainte de a va dezvalui reteta pas cu pas, lasati-ma sa va incant cu o descriere amanuntita a acestei capodopere culinare. Imaginati-va foi subtiri si crocante, presarate cu zahar pudra, alternand cu o crema fina de ciocolata neagra, atat de onctuoasa incat se topeste in gura! Un adevarat rasfat pentru simturile dumneavoastra!
Ingrediente si Cantitati
Ingrediente pentru Foi
- 1 ou
- 1 lingurita amoniac
- 2 lingurite otet
- 6 linguri ulei
- 5 linguri lapte
- 6 linguri zahar
- Faina, cat cuprinde
Ingrediente pentru Crema de Ciocolata
- 700 ml lapte integral
- 6 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 2 linguri cacao
- 200 g ciocolata neagra
- 1/2 lingurita esenta rom (optional)
„O felie din aceasta prajitura e ca o imbratisare calda pentru papilele gustative!” – afirma Andrei, un pasionat de gastronomie si cunoscator al bucatariei romanesti.
Mod de Preparare: O Experienta Culinara de Neuitat!

Pregatirea Cremei de Ciocolata
- Incepeti prin a pregati crema de ciocolata, pentru ca aceasta sa aiba timp sa se raceasca complet inainte de asamblarea prajiturii.
- Puneti 3/4 din cantitatea de lapte la fiert, pastrand restul deoparte. Combinati laptele ramas cu zaharul, amidonul si cacaua amestecate separat si omogenizati pana obtineti o pasta fina.
- Cand laptele clocoteste, turnati pasta obtinuta peste lapte, dati focul mic si continuati sa amestecati in crema de ciocolata pana ce se ingroasa.
- Odata stins focul, adaugati ciocolata neagra rupta in cubulete sau taiata cu un cutit, apoi amestecati din nou pana la topirea integrala a ciocolatei.
Pregatirea Foilor pentru Prajitura
- Combinati toate ingredientele pentru foi, mai putin faina si amestecati pana obtineti un amestec cat mai omogen.
- Incorporati faina putin cate putin, in transe mari initial, apoi diminuati cantitatea de faina adaugata pe masura ce aluatul incepe sa se ingroase.
- Cand aluatul nu se mai lipeste de mana, dar ramane unsos, nu mai adaugati faina. Impartiti aluatul in 5-6 bucati egale si intindeti foile pe foi de copt sau direct pe fundul tavii.
- Dati tava la cuptor pentru 4-5 minute pentru fiecare foaie in parte.
- Cand sunt gata toate foile iar crema s-a racit, alternati foile de prajitura cu crema, iar deasupra ornati prajitura cu ciocolata rasa sau cacao. Dati prajitura cu foi si ciocolata la frigider cu o greutate deasupra (tocator de lemn) si lasati-o pentru minim 8 ore la rece inainte de servire.
Informatii despre Reteta
Numar de portii | Timp total de preparare | Valori nutritionale per portie |
---|---|---|
8-10 portii | 1 ora si 30 de minute | Calorii: 450, Proteine: 8g, Grasimi: 22g, Carbohidrati: 58g |
Trucuri si Sfaturi pentru o Prajitura de Vis

- Folositi un cuptor preincalzit si verificati temperatura corecta pentru a obtine foi crocante si perfecte.
- Lasati crema de ciocolata sa se raceasca complet inainte de a o folosi, pentru a evita topirea foilor.
- Pentru o crema si mai fina, puteti adauga putina frisca batuta sau unt in compozitie.
- Ornati prajitura cu fructe proaspete, nuci sau fulgi de ciocolata pentru o prezentare atragatoare.
- Savurati o felie de prajitura la temperatura camerei pentru a putea simti toate aromele intense.
Beneficii pentru Sanatate si Avertismente
Desi aceasta prajitura este o desfatare pentru papilele gustative, trebuie consumata cu moderatie. Ciocolata neagra ofera antioxidanti valorosi, iar ouale si laptele furnizeaza proteine si calciu. Cu toate acestea, datorita continutului ridicat de zahar si grasimi, se recomanda o portie mica si o alimentatie echilibrata in restul zilei.
Intrebari Frecvente despre Reteta
Intrebare 1: Pot inlocui amoniacul cu altceva in reteta pentru foi?
Raspuns 1: Da, puteti inlocui amoniacul cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt in cantitati echivalente. Acestea vor ajuta la obtinerea unor foi pufoase si crocante.
Intrebare 2: Este necesara esenta de rom in crema de ciocolata?
Raspuns 2: Nu, esenta de rom este optionala si poate fi omisa daca doriti. Ea adauga un plus de aroma, dar prajitura va fi la fel de delicioasa si fara aceasta.
Intrebare 3: Cat de mult timp se poate pastra prajitura la frigider?
Raspuns 3: Prajitura cu foi si crema de ciocolata se poate pastra la frigider pana la 5 zile, acoperita ermetic pentru a pastra prospetimea si aromele.
Intrebare 4: Pot folosi ciocolata cu lapte in loc de ciocolata neagra?
Raspuns 4: Da, puteti folosi ciocolata cu lapte daca preferati o crema mai dulce. Insa, ciocolata neagra ofera o aroma mai intensa si un gust mai bogat.
Nu ramane decat sa va aplecati asupra acestei retete si sa va delectati cu o felie (sau doua) din prajitura spectaculoasa cu foi si crema de ciocolata! Savurati fiecare imbucatura si lasati-va prada acestei rasfaturi culinare pe cinste!
Image source: Galerie proprie
Subiecte acoperite in articol: [prajitura, foi, crema de ciocolata, reteta, dulce]