Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Ati auzit vreodata de expresia „umami”? Se refera la a cincea aroma fundamentala, alaturi de dulce, acru, sarat si amar. Și aceasta reteta imbina perfect aceste arome bogate intr-un singur bol reconfortant de paste cu pui aromat. Aromele intense se imbina perfect pentru a crea un festin savuros care va va lasa lingurind sos pana la ultima inghititura.
Fie ca sunteti in cautarea unei mese de duminica perfecte sau pur si simplu doriti sa va rasfatati cu ceva delicios la cuptor, acest pui dulce-acrisor impreuna cu pastaioase coapte lent si fragede va vor oferi exact ce va doriti. Asta fara prea multa bataie de cap in bucatarie!
Ingrediente
- 1/3 cana miere
- 1/4 cana sos de soia cu continut redus de sodiu
- 6 catei de usturoi maruntit
- 2 linguri sos de soia inchis la culoare sau sos de soia obisnuit
- 2 linguri sos de peste (oyster sauce)
- 1 lingura sos Sriracha (sos chili iute)
- 1 lingura vin Shaoxing sau vin alb sec
- 2 linguritei ghimbir proaspat ras
- 2 linguritei ulei de susan presat la rece
- 1/2 lingurita sare kosher
- 1 1/2 lire (680g) pulpe de pui dezosate si fara piele
- 2 linguri apa de la robinet
- 1 lingura amidon de porumb (faina de porumb)
- 450g paste proaspete lo mein, gatite conform instructiunilor de pe ambalaj
- 3 fire mari (cate 15g fiecare) de ceapa verde, taiate subtire, plus alte fire pentru decorat
- seminte de susan alb

Mod de Preparare
- Adunati toate ingredientele. Aveti grija sa masurati cantitatile cu precizie pentru a obtine un gust perfect echilibrat.
- Amestecati mierea, sosul de soia, usturoiul, sosul de soia inchis la culoare, sosul de peste, sosul Sriracha, vinul Shaoxing, ghimbirul, uleiul de susan si sarea intr-un vas inalt de oala lenta de 6 litri. Toate aceste arome se vor combina pentru a crea un sos aromat, intens si plin de savoare.
- Asezati pulpele de pui intr-un singur strat in amestecul de miere. Asigurati-va ca fiecare bucata de pui este acoperita bine cu sosul aromat.
- Acoperiti si gatiti la foc mic aproximativ 3 ore sau la foc inalt circa 5 ore, pana cand puiul este fraged. Timpul exact de gatire poate varia in functie de dimensiunea bucatilor si puterea cuptorului dvs. cu cuptor lent.
- Amestecati apa si amidonul de porumb intr-un bol mic pana se omogenizeaza. Acest amestec va ajuta la legarea sosului.
- Transferati puiul din cuptorul lent pe o bucata taietoare si desfaceti-l in bucati folosind o furculita.
- Cu cuptorul lent reglat la temperatura inalta, adaugati amestecul de apa si amidon si amestecati pana sosul se ingroasa usor, in aproximativ 30 de secunde. Opriti cuptorul lent.
- Adaugati inapoi in vas puiul desfacut in bucati, pastele gatite si ceapa verde. Amestecati bine pentru a acoperi toate ingredientele cu deliciosul sos aromat.
- Impartiti amestecul de paste in mod egal in 6 boluri pentru servire si presarati deasupra fire de ceapa verde si seminte de susan. Savurati acest festin aromat imediat, cat este cald si fraged!
Informatii Nutritionale (per portie)
- Portii: 6 (cate aproximativ 1 1/4 cesti fiecare)
- Calorii: 410
- Grasimi: 15g
- Carbohidrati: 38g
- Proteine: 34g
Sfaturi si Trucuri pentru o Reteta Perfecta

- Pentru un gust mai intens, lasati puiul la marinat in sosul de miere si condimente timp de cateva ore sau chiar peste noapte inainte de gatire.
- Daca doriti o textura mai crocanta la pui, puteti praji initial bucatile pe ambele parti inainte de a le transfera in cuptorul lent.
- Adaugati legume proaspete precum morcovi, ardei sau conopida impreuna cu puiul pentru un aport nutritional suplimentar.
- Experimentati cu diferite tipuri de paste, precum soba, udon sau chiar paste integrale pentru o variatie in textura si gust.
- Pastrati la indemana putin sos de soia sau apa fierbinte pentru a dilua sosul daca devine prea gros sau concentrat.
Beneficii pentru Sanatate si Avertismente
Aceasta reteta este o sursa excelenta de proteine datorita puiului satios, in timp ce pastele integrale adauga fibre sanatoase. Sosul aromat contine condimente precum usturoiul si ghimbirul, cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatorii.
Cu toate acestea, retineti ca sosurile precum cel de soia, de peste sau Sriracha pot contine sodiu in cantitati mari. Pentru a reduce aportul de sodiu, optati pentru sosuri cu continut redus de sodiu sau limitati cantitatile folosite.
Intrebari Frecvente despre aceasta Reteta
Intrebare 1: Pot folosi pui intreg in loc de pulpe?
Raspuns 1: Da, puteti folosi bucati intregi de pui, insa timpul de gatire va fi putin mai lung. Asigurati-va ca puiul este complet gatit inainte de a-l servi.
Intrebare 2: Este reteta potrivita pentru vegetarieni?
Raspuns 2: Reteta in sine nu este vegetariana, deoarece contine pui. Insa puteti inlocui puiul cu tofu ferm sau legume precum ciuperci sau naut pentru o varianta vegetariana.
Intrebare 3: Pot pregati reteta fara un cuptor lent?
Raspuns 3: Desigur, puteti pregati aceeasi reteta si pe aragaz sau in cuptorul obisnuit. Insa va trebui sa reglati timpul si temperatura de gatire in consecinta si sa verificati des pentru a preveni arderea sau uscarea excesiva a ingredientelor.
Intrebare 4: Pot folosi miere de albine sau un inlocuitor al mierii?
Raspuns 4: Puteti folosi miere de albine sau sirop de artar, de agave sau de orez pentru a obtine aceeasi nota dulce. Aveti grija sa ajustati cantitatile dupa preferinte.
Nu ratati ocazia de a pregati aceasta reteta reconfortanta de pui dulce-acrisor cu paste la cuptor! Este usor de facut, plina de arome delicioase si garantat va satisface toate poftele familiei dvs.
Image source: [Galerie proprie]
Subiecte acoperite in articol: [reteta pui la cuptor lent, bucatarie romaneasca, preparate traditionale cu pui, paste cu sos aromat, mancare sanatoasa]