Ciorba de legume, un deliciu aromat si savuros, este intotdeauna o alegere excelenta pentru o masa sanatoasa si reconfortanta. Iar atunci cand este vorba despre o reteta de ciorba cu fasole pastai, plina de gusturi autentice si ingrediente naturale, devine si mai speciala. Aceasta reteta veche, dar mereu la moda, surprinde prin prospetimea si armonia aromatica a legumelor proaspete, combinate cu delicioasa fasole pastai.
Aroma imbietoare a cimbrei impletita cu mirosul dulceag al cepei calite si al legumelor crocante va incanta simturile, in timp ce textura crema a fasole pastai va oferi acestei ciorbe acea consistenta bogata care va satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Fie ca o savurati ca o supa reconfortanta in zilele racoroase sau ca o mancare usoara si hranitoare in perioadele de post, aceasta ciorba cu fasole pastai este o alegere ideala pentru intreaga familie.
„Bucataria traditionala ascunde adevarate comori culinare, iar aceasta ciorba cu fasole pastai este una dintre ele.” – Anonim
Ingrediente si cantitati
- 500 g fasole pastai, din conserva (sau proaspata)
- 1-2 radacini de morcov
- 1-2 radacini de patrunjel
- 1 bucata de telina, mai mica (optional)
- 1 ceapa mai mare
- 3-4 catei de usturoi
- 1 ardei iute la servit (optional)
- 1-2 rosii proaspete sau pulpa de rosii, din conserva
- 3-4 cartofi, de preferinta roz
- 1 crenguta cimbru uscat sau proaspat (optional)
- 1 legatura patrunjel proaspat, tocat
- Sare, dupa gust
- Piper, dupa gust
- Boia de ardei dulce sau iute, dupa gust (optional)
- 3-4 linguri de ulei, pentru sotat legumele
Pregatirea ingredientelor
Curatam ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, patrunjelul si telina si le spalam bine. Spalam si rosiile. Ceapa o tocam marunt, morcovii si patrunjelul ii taiem rondele (sau ii dam prin razatoarea mare sau mica, dupa preferinta), iar telina cubulete mai mici. Taiem rosiile si cartofii cubulete nu prea mari.
Metoda de preparare
- Sotam ceapa si legumele (morcovul, patrunjelul si telina) la foc iute, in uleiul incins in prealabil, dupa care adaugam rosiile si mai tinem pe foc doar pana ce scade zeama lasata de ele.
- Intr-o oala mare punem cca 4-5 l de apa, o infierbantam, dupa care adaugam crenguta de cimbru, legumele sotate si cartofii si lasam la fiert cam o ora. Verificam intepand cu o furculita, daca legumele sunt fierte, sau gustam.
Observatie: Daca fasolea pastai este din conserva, o punem in apa rece, cam 30 minute, ca sa traga gustul de conservant. O strecuram si o punem numai dupa ce au fiert cartofii si celelalte legume, ca sa nu se zdrobeasca, fiind prefiarta si lasam doar un clocot-doua. Daca fasolea pastai este proaspata, o vom pune la fiert, odata cu cartofii sau o vom fierbe separat.
- Cand legumele sunt fierte, oprim focul si asezonam cu condimente, dupa gust, si punem si usturoiul pisat (sau taiat feliute subtiri), pentru un plus de savoare. Tot acum punem si verdeata de patrunjel. Punem capacul si lasam putin ca sa se amestece aromele!
- Eu am servit ciorbita cu ardei iute, patrunjel verde tocat marunt si cu multa smantana, nefiind zi de post cand am gatit-o. La fel de gustoasa iese si reteta de Ciorba simpla de fasole galbena pastai, pe care o poti savura cu niste ardei iuti in otet si niste paine alba de casa.
Pofta buna!
Informatii despre reteta
Portii | Timp de preparare | Valori nutritionale per portie |
---|---|---|
10 | Sub 60 de minute | Calorii: 150 kcal Proteine: 8g Grasimi: 4g Carbohidrati: 22g |
Tips si sfaturi pentru o ciorba perfecta
- Puteti adauga suc de rosii, moare de varza sau bors, daca doriti ca ciorba sa fie acra.
- Puteti sa puneti si cimbru verde tocat, sau sa nu puneti deloc, daca nu va place.
- Puteti servi ciorbita cu smantana, dar nu va mai fi de post.
- Daca nu aveti rosii proaspete, puteti folosi rosii in bulion sau din conserva.
- Pentru un gust mai intens, lasati ciorba la fiert putin mai mult timp, dar avand grija sa nu se ingroase prea tare.
- Daca doriti o consistenta mai cremoasa, puteti zdrobi o parte din fasole cu furculita sau cu un blender.
- Adaugati verdeata proaspata la final, pentru o aroma revigoranta si prospetime.
Beneficiile si avertismentele ciorbe cu fasole pastai
Aceasta ciorba delicioasa nu este doar o incantare pentru papilele gustative, ci si o sursa excelenta de nutrienti esentiali pentru o dieta sanatoasa.
Fasolea pastai este bogata in proteine vegetale, fibre, vitamine (precum vitamina C, B6, si K) si minerale (fier, zinc, magneziu). Aceste nutrienti contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic, la reglarea nivelului de zahar din sange si la promovarea unei digestii sanatoase.
Pe langa fasole, legumele precum morcovii, patrunjelul si ceapa adauga un aport suplimentar de vitamine, minerale si antioxidanti, precum betacarotenul, acidul folic si compusii fitochimici benefici.
Avertisment: Pentru persoanele cu alergii alimentare sau intolerante la anumite legume sau fasole, este important sa verifice cu atentie ingredientele inainte de a consuma aceasta ciorba. De asemenea, persoanele cu probleme de sanatate precum boala cronica de rinichi ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma cantitati mari de fasole.
Intrebari frecvente despre reteta de ciorba cu fasole pastai
Intrebare 1
Pot inlocui fasolea pastai cu alt tip de fasole?
Raspuns 1. Desigur, poti inlocui fasolea pastai cu fasole uscata sau in conserva de tipul mazare, naut, linte sau fasole boabe. Fiecare tip de fasole va aduce o textura si un gust usor diferit, dar toate vor fi delicioase in acest preparat.
Intrebare 2
Pot omite ingredientele de baza precum ceapa, morcovii sau cartofii?
Raspuns 2. Este recomandat sa nu omiti aceste ingrediente de baza, deoarece ele contribuie semnificativ la gustul si textura ciorbe. Cu toate acestea, daca ai anumite preferinte sau restrictii alimentare, poti inlocui unele ingrediente cu altele similare sau le poti omite, insa savoarea ciorbe ar putea fi afectata.
Intrebare 3
Pot prepara aceasta ciorba intr-un vas de gatit lent (slow cooker)?
Raspuns 3. Da, aceasta reteta se preteaza foarte bine pentru prepararea in slow cooker. Urmeaza aceiasi pasi initiali de sotare a legumelor, apoi transfera-le intr-un vas de gatit lent, adauga lichidele si fasolea si lasa-le sa se gateasca la foc mic timp de 6-8 ore sau pana cand legumele sunt moi si aromele s-au combinat perfect.
Intrebare 4
Cum pot face aceasta ciorba sa fie si mai crema si bogata?
Raspuns 4. Pentru o textura si mai crema, poti zdrobi sau pasareaza o parte din fasole inainte de a le adauga in ciorba. De asemenea, poti adauga o lingura de smantana sau iaurt la final, pentru un plus de prospetime si cremozitate.
Nu ezitati sa incercati aceasta reteta traditionala de ciorba cu fasole pastai, care va va incanta papilele gustative si va va oferi un deliciu sanatos si plin de savoare. Savurati-o alaturi de familia si prietenii si bucurati-va de aromele autentice si reconfortante ale bucatariei traditionale romanesti!
Invitatie la actiune: Pregatiti-va ingredientele necesare si puneti-va priceperea la incercare preparand aceasta minunata ciorba cu fasole pastai. Impartasiti-ne experienta dvs. culinara lasand un comentariu mai jos sau postand fotografii ale preparatului dvs. delicios pe retelele sociale, folosind hashtag-ul #CiorbaFasolePastai.
Sursa imaginilor: [Unsplash]
Subiecte acoperite in articol: [ciorba, fasole pastai, legume, mancare traditionala, gatit]