Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Va prezentam o reteta gustoasa si sanatoasa de sufleu de dovlecei cu cascaval, perfecta pentru a va impresiona familia si prietenii. Aceasta reteta clasica este usor de preparat si plina de arome delicioase care vor satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi.
Sufleul de dovlecei cu cascaval este o alegere excelenta pentru o masa usoara si hranitoare. Dovleceii sunt o sursa buna de vitamine si minerale, fiind totodata saracI in calorii. Combinatia de dovlecei, cascaval si sosul bechamel creeaza o textura pufoasa si o explozie de arome in fiecare imbucatura.
Ingrediente
- 500g dovlecei
- 4 oua
- 60g cascaval ras
- 50g faina
- 50g unt
- 500ml lapte
- Sare si piper dupa gust
- 20g unt pentru uns tava
- 1 lingura pesmet pentru tapetat tava
- 50g cascaval pentru presarat deasupra
- 30g unt pentru fulgii de deasupra
Mod de preparare

Pasul 1: Pregatirea sosului bechamel
- Topim untul intr-o cratita si adaugam faina, amestecand continuu la foc mic. Avem grija sa nu se rumeneasca.
- Adaugam laptele treptat, amestecand energic pentru a evita formarea cocoloaselor. Condimentam cu sare.
- Fierbem sosul 3-4 minute la foc foarte mic. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca 10 minute.
Pasul 2: Pregatirea dovleceilor
- Spalam si razuim dovleceii cu tot cu coaja. Daca au seminte, le indepartam.
- Saram usor dovleceii si ii lasam la scurs 10 minute pentru a elimina excesul de apa.
- Stoarcem bine dovleceii rasi si ii adaugam in sosul bechamel racit. Amestecam si condimentam cu piper macinat.
Pasul 3: Pregatirea compozitiei de sufleu
- Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma tare albusurile cu un praf de sare.
- Incorporam galbenusurile si cascavalul ras in compozitia de dovlecei.
- Adaugam treptat albusurile batute spuma, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de sus in jos.
Pasul 4: Coacerea sufleului
- Preincalzim cuptorul la 200°C.
- Ungem o tava termorezistenta cu unt si o tapetam cu pesmet.
- Turnam compozitia in tava si presaram cascaval ras si fulgi de unt deasupra.
- Coacem sufleul la 200°C timp de 30-40 minute, pana devine frumos rumenit si crescut.
- Servim imediat sufleul cald, taiat in portii.
Numar portii | 6-8 |
Timp preparare | 20 minute |
Timp coacere | 40 minute |
Calorii per portie | 250 kcal |
Carbohidrati per portie | 15g |
Proteine per portie | 12g |
Grasimi per portie | 15g |
Sfaturi si trucuri pentru un sufleu de dovlecei perfect

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa obtineti un sufleu de dovlecei pufos si gustos:
- Alegeti dovlecei proaspeti si fermi, fara pete sau urme de mucegai. Dovleceii tineri au o textura mai fina si un gust mai delicat.
- Dupa ce ati ras dovleceii, stoarceti-i bine pentru a elimina excesul de lichid. Astfel veti evita ca sufleul sa iasa apos.
- Pentru un plus de aroma, puteti adauga ierburi proaspete precum patrunjel, marar sau busuioc in compozitie.
- Folositi un cascaval de calitate, care sa aiba o textura usor elastica si un gust intens. Cascavalul ras marunt se va topi uniform in sufleu.
- Bateti bine albusurile pana devin o spuma tare si lucioasa. Incorporati-le usor in compozitie pentru a nu se dezumfla.
- Nu deschideti cuptorul in primele 25-30 de minute de coacere, pentru a permite sufleului sa creasca uniform.
- Serviti imediat sufleul dupa ce l-ati scos din cuptor, cat inca este pufos si fierbinte. Daca il lasati prea mult sa se raceasca, se va dezumfla treptat.
Beneficii pentru sanatate si avertismente

Sufleul de dovlecei cu cascaval este nu doar delicios, ci si o alegere sanatoasa in alimentatie, avand cateva beneficii importante:
- Dovleceii sunt bogati in vitamine (A, C, K), minerale (potasiu, magneziu, fosfor), fibre si antioxidanti. Ajuta la hidratare, intaresc sistemul imunitar si favorizeaza digestia. Contin putine calorii si carbohidrati, fiind recomandati in dietele de slabire.
- Cascavalul este o sursa buna de proteine, calciu, vitamine (A, B12) si acizi grasi benefici. Contribuie la sanatatea oaselor, dintilor si muschilor. Consumat cu moderatie, poate fi parte dintr-o dieta echilibrata.
- Ouale aduc un aport de proteine de calitate, vitamine (A, D, E, B), minerale (fier, zinc, seleniu) si nutrienti esentiali (colina, luteina). Sustin sanatatea creierului, vederii si inimii.
Totusi, este important sa retineti ca aceasta reteta contine alergeni precum lapte, oua si gluten (din faina). Persoanele cu alergii sau intolerante la aceste ingrediente ar trebui sa evite consumul sau sa caute variante adaptate.
De asemenea, sufleul de dovlecei cu cascaval are un continut relativ ridicat de grasimi saturate si colesterol, provenite din unt, cascaval si oua. Consumat ocazional si in portii moderate, poate fi integrat intr-o alimentatie sanatoasa. Insa persoanele cu afectiuni cardiovasculare, diabet sau un nivel ridicat de colesterol ar trebui sa consume cu precautie si sa consulte un medic sau un nutritionist.
Intrebari frecvente
I: Pot folosi si alte tipuri de branza in loc de cascaval?
R: Da, puteti inlocui cascavalul cu alte branzeturi tari, precum parmezan, gruyere sau emmental. Acestea vor da o aroma usor diferita sufleului, dar la fel de delicioasa.
I: Cum pot face sufleul de dovlecei mai dietetic?
R: Pentru a reduce continutul de grasimi si calorii, puteti folosi lapte degresat in loc de lapte integral, puteti reduce cantitatea de unt si cascaval sau puteti opta pentru varietati de branza mai slabe in grasimi. De asemenea, puteti adauga mai multe legume in compozitie, precum spanac, morcovi sau ardei gras.
I: Cat timp pot pastra sufleul de dovlecei in frigider?
R: Sufleul de dovlecei este ideal de consumat imediat dupa coacere, cat inca este pufos si cald. Daca ramane, il puteti pastra in frigider intr-un recipient etans maxim 2-3 zile. Reincalziti-l in cuptorul preincalzit cateva minute inainte de servire.
I: Pot congela sufleul de dovlecei?
R: Nu este recomandat sa congelati sufleul de dovlecei dupa ce a fost copt, deoarece textura sa pufoasa se poate altera. In schimb, puteti congela compozitia de sufleu inainte de coacere, in tava unsa, acoperita etans. Cand doriti sa-l preparati, transferati tava direct din congelator in cuptorul preincalzit si gatiti sufleul la 180°C timp de 50-60 minute.
Speram ca ati gasit inspiratie in aceasta reteta de sufleu de dovlecei cu cascaval si ca sfaturile noastre va vor ajuta sa obtineti un rezultat demn de un chef. Nu ezitati sa experimentati cu ingrediente si arome noi si sa adaptati reteta dupa preferintele dumneavoastra. Bucurati-va de gatit si de mesele delicioase alaturi de cei dragi!
Sursa imaginilor: Facebook
Subiecte abordate in articol: sufleu de dovlecei, reteta clasica, cascaval, mancare sanatoasa