27.1 C
București
9 septembrie 2024

Tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi si sos cu ceapa cu usturoi

Învață să prepari o tocăniță ardelenească autentică de porc cu cartofi, un sos gustos cu ceapă și usturoi. Rețetă tradițională românească explicată pas cu pas.

Citeste si ...

Tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi si sos gustos cu ceapa si usturoi este un preparat traditional, specific zonelor Ardealului si Banatului. Aceasta tocanita aromata si suculenta are la baza bucati fragede de pulpa de porc, un sos rosu delicios cu boia de ardei (paprika) si condimente specifice precum sare, piper si chimen. Acompaniata de cartofi rumeniti si presarata cu patrunjel verde proaspat, tocanita de porc este un deliciu culinar ce incanta papilele gustative.

Preparata in oala de tuci sau la ceaun, in stil ardelenesc, aceasta mancare consistenta este perfecta pentru zilele racoroase de toamna sau iarna. Combinatia de carne frageda, legume aromate si sos picant face din tocanita de porc cu cartofi un fel de mancare apreciat de intreaga familie. Pregatita cu dragoste si servita alaturi de o felie de paine proaspata, aceasta reteta autentica romaneasca aduce savoarea bucatariei traditionale in caminul dumneavoastra.

Ingrediente pentru 12-15 portii de tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi

  • 2 kg pulpa de porc fara os Comtim
  • 6 cepe medii
  • 1 capatana mare de usturoi
  • 2-3 ardei kapia
  • 2 linguri de untura de porc sau 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 1 lingurita de chimen seminte sau macinat
  • 2 linguri cu varf de boia dulce (paprika)
  • 200 g slanina afumata (slana, clisa) sau kaiser (costita afumata)
  • 500 g carnati afumati

In plus:

  • 2 kg cartofi
  • patrunjel verde tocat
  • smantana groasa fermentata (acrisoara)
  • felii de paine proaspata

Mod de preparare

Pregatirea ingredientelor

  1. Pregatiti toate ingredientele necesare: carnea de porc, carnatii afumati, slanina, cepele, usturoiul, ardeii si condimentele.
  2. Alegeti o pulpa de porc de calitate, de preferat de la un producator local de incredere precum Comtim. Transati carnea in felii groase de 3 cm, apoi in cuburi cu latura de aproximativ 3 cm.
  3. Feliati carnatul de casa in rondele (fara membrana) si taiati slanina in bucatele.
  4. Decojiti si spalati cepele si usturoiul. Feliati cepele si tocati marunt ardeii kapia.
  5. Daca folositi cartofi noi, inmuiati-i in apa rece, decojiti-i subtire prin razuire si puneti-i inapoi intr-un castron cu apa curata. In extrasezon, puteti folosi cartofi vechi.

Prepararea tocanitei

  1. Alegeti o oala sau cratita larga si adanca (de preferinta de fonta sau tuci) si incalziti untura sau uleiul.
  2. Rumeniti cuburile de carne de porc in doua transe, la foc iute, intorcandu-le pe toate partile timp de aproximativ 10 minute pentru fiecare transa. Zonele caramelizate vor da savoare preparatului final.
  3. Dupa rumenirea celei de-a doua transe de carne, returnati in oala si bucatelele din prima transa si adaugati feliutele de slanina afumata. Lasati-le sa devina usor translucide la foc mediu timp de 2-3 minute.
  4. Adaugati rondelele de carnati, ardeiul rosu tocat, sarea, chimenul si piperul proaspat macinat. Amestecati totul si lasati la sotat 1-2 minute.
  5. Puneti boiaua dulce de ardei si turnati aproximativ 1 litru de apa calda. Nu lasati boiaua la prajit pentru a evita gustul amar si schimbarea culorii.
  6. Acoperiti oala cu un capac pus usor intredeschis, reduceti focul la minim si lasati mancarea la fiert aproximativ 60 de minute. Daca este nevoie, adaugati apa calda.
  7. Cand carnea este aproape facuta (verificati cu o furculita), adaugati cartofii curatati si taiati mare. Puneti un pic de sare si lasati oala fara capac pentru a permite sosului sa scada usor.
  8. In functie de soiul cartofilor, ultima etapa de fierbere dureaza 15-30 de minute. Verificati cartofii cu o furculita si opriti focul cand sunt gatiti.
  9. Acoperiti oala cu capacul si lasati tocanita la odihna 10-15 minute inainte de servire.
Citeste si...
Salata greceasca cu cartofi noi si pui: O explozie de arome

Servire

Aceasta mancare traditionala se serveste fierbinte, la aproximativ 15 minute dupa ce a fost gatita. Presarati tocanita cu patrunjel verde tocat si serviti-o alaturi de smantana groasa si felii proaspete de paine. Bucurati-va de gustul savuros si bogat al acestei tocanite ardelenesti de porc cu cartofi!

Tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi si sos cu ceapa cu usturoi

Informatii despre reteta

Numar de portiiTimp total de preparareValori nutritionale per portie
12-15 portii2 ore 30 minute500 kcal, 30g proteine, 20g grasimi, 40g carbohidrati

Sfaturi si trucuri pentru o tocanita de porc perfecta

  • Alegeti intotdeauna o pulpa de porc de calitate, proaspata si cu grasime intr-un strat subtire. Evitati carnea prea slaba sau prea grasa.
  • Taiati carnea in cuburi de dimensiuni egale pentru a asigura o gatire uniforma. Cuburile prea mici se vor usca, iar cele prea mari vor necesita un timp de gatire mai indelungat.
  • Rumeniti carnea in transe pentru a obtine o textura caramelizata si a dezvolta arome bogate. Nu aglomerati oala pentru a permite bucatilor de carne sa se rumeneasca frumos.
  • Folositi boia de ardei dulce de calitate pentru a obtine culoarea rosiatica caracteristica si aroma specifica. Boiaua iute poate fi adaugata pentru un plus de picanterie, dar cu moderatie.
  • Adaugati apa calda sau supa de carne pentru a crea un sos consistent si savuros. Lichidul rece va opri procesul de gatire si va afecta textura carnii.
  • Nu fierbeti excesiv cartofii pentru a evita dezintegrarea lor in sos. Verificati-i periodic cu o furculita si opriti gatirea cand sunt fragezi, dar inca usor fermi.
  • Lasati tocanita sa se odihneasca cel putin 10-15 minute inainte de servire pentru a permite aromelor sa se dezvolte si carnii sa devina si mai frageda.
  • Serviti tocanita de porc cu smantana groasa si patrunjel verde proaspat tocat pentru un plus de prospetime si savoare. Painea proaspata este un acompaniament perfect pentru a savura sosul delicios.

Beneficii pentru sanatate si avertismente

Tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi este un preparat hranitor si reconfortant, insa consumul trebuie facut cu moderatie in cadrul unei diete echilibrate. Pulpa de porc este o sursa excelenta de proteine de calitate, vitamine din complexul B si minerale precum fier, zinc si seleniu. Aceste nutriente sunt esentiale pentru mentinerea masei musculare, sustinerea sistemului imunitar si buna functionare a organismului.

Citeste si...
Secret dezvaluit: Reteta autentica de carnati de Plescoi

Cu toate acestea, carnea de porc poate fi bogata in grasimi saturate, iar consumul excesiv este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, obezitate si anumite tipuri de cancer. Pentru a reduce continutul de grasimi, alegeti pulpa de porc slaba si indepartati grasimea vizibila inainte de gatire.

Cartofii sunt o sursa buna de carbohidrati complecsi, fibre, vitamina C, potasiu si alte micronutriente. Consumati cu moderatie, acestia pot fi parte integranta a unei diete sanatoase. Insa, prajirea cartofilor in ulei sau untura adauga calorii si grasimi suplimentare preparatului.

Pentru a face aceasta tocanita mai sanatoasa, optati pentru ulei vegetal in locul unturii, limitati cantitatea de slanina si carnati afumati si complementati mancarea cu o salata proaspata de legume. De asemenea, controlati portiile si evitati consumul frecvent daca aveti probleme de sanatate precum hipertensiune arteriala, colesterol ridicat sau diabet.

Persoanele cu alergii sau intolerante la anumite ingrediente, precum usturoi sau ardei, trebuie sa le evite sau sa le inlocuiasca in reteta. In cazul in care aveti probleme de sanatate specifice sau urmati un regim alimentar special, consultati un medic sau un nutritionist inainte de a include aceasta mancare in dieta dumneavoastra obisnuita.

Intrebari frecvente despre reteta

Tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi si sos cu ceapa cu usturoi

Pot sa folosesc alta parte a porcului in loc de pulpa?

Da, puteti folosi si alte parti ale porcului, cum ar fi spata sau ceafa, atata timp cat carnea este slaba si fara os. Totusi, pulpa de porc este recomandata pentru aceasta reteta datorita texturii sale fragede si suculente dupa gatire.

Cu ce pot inlocui untura de porc?

Puteti inlocui untura de porc cu ulei vegetal, precum uleiul de floarea soarelui sau uleiul de masline. Acestea sunt alternative mai sanatoase, insa gustul final al preparatului poate fi usor diferit fata de varianta traditionala cu untura.

Pot sa adaug si alte legume in tocanita?

Da, puteti adauga si alte legume in tocanita, in functie de preferinte. Unele optiuni potrivite ar fi morcovii, telina sau chiar ciupercile. Taiati-le in bucati potrivite si adaugati-le odata cu ceapa pentru a le permite sa se inmoaie si sa-si elibereze aromele in sos.

Citeste si...
Cum sa faci nuggets de pui crocante acasa

Cat timp poate fi pastrata tocanita de porc in frigider?

Tocanita de porc gatita se poate pastra in frigider intr-un recipient etans timp de 3-4 zile. Asigurati-va ca o raciti rapid dupa gatire si o reincalziti bine inainte de a o consuma. De asemenea, tocanita poate fi congelata pentru pana la 2-3 luni, fiind o optiune excelenta pentru mesele pregatite in avans.

Savurati aceasta delicioasa tocanita ardeleneasca de porc cu cartofi, preparata cu drag si servita alaturi de cei dragi. Bucurati-va de o masa traditionala romaneasca si nu uitati sa impartasiti din belsugul si savoarea acestui preparat autentic cu familia si prietenii dumneavoastra!

Sursa imaginilor: Facebook

Subiecte abordate in articol: tocanita de porc, mancare traditionala romaneasca, reteta ardeleneasca, pulpa de porc

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole