16.6 C
București
7 octombrie 2024

Anemia in timpul sarcinii – pericole, simptome si tratament

Citeste si ...

Sarcina este o perioada minunata in viata unei femei, o etapa in care se dezvolta o noua viata. Totusi, acest proces pune un stres enorm asupra organismului mamei, afectandu-i sanatatea, inclusiv sistemul circulator si formarea sangelui.

Una dintre cele mai frecvente probleme care apar in aceasta perioada si care afecteaza sangele este anemia. Desi anemia prin deficienta de fier este cea mai raspandita forma, nu trebuie neglijate nici celelalte tipuri, precum anemia prin deficit de acid folic si B12, anemia hemolitica, hemoragica sau aplastica.

In general, termenul „anemie” implica o lipsa de fier in organism. Anemia prin deficit de fier este cea mai frecventa forma intalnita in sarcina, afectand aproape o gravida din doua. La celelalte femei insarcinate, deficienta de fier este prezenta intr-un anumit grad, chiar daca nu se manifesta clinic.

Care sunt cauzele anemiei in timpul sarcinii?

Spre deosebire de alte perioade ale vietii, in timpul sarcinii organismul femeii are cerinte speciale in ceea ce priveste fierul. Acesta este esential nu doar pentru formarea hemoglobinei din globulele rosii, ci si pentru functionarea muschilor si transferul de oxigen catre tesuturi.

Daca nivelul de fier din organism scade sub limitele normale, sinteza hemoglobinei este afectata, conducand la o oxigenare deficitara a tesuturilor. Acest lucru duce la tulburari metabolice si deficiente grave, care pun in pericol atat sanatatea mamei, cat si dezvoltarea fatului.

In sarcina, nevoia de fier creste de doua-trei ori comparativ cu perioada non-gravida. Daca femeia avea initial un nivel scazut de hemoglobina si fier, acest lucru va contribui la instalarea anemiei pe parcursul sarcinii. Principalele cauze ale anemiei in aceasta perioada sunt:

  • Prezenta anemiei sau a deficientei latente de fier inainte de sarcina
  • Alimentatie deficitara, saraca in carne, peste si alte surse de fier
  • Sarcina multipla, sarcina complicata, sangerari
  • Consumul de medicamente si alimente care interfereaza cu absorbtia fierului (lapte, alimente bogate in calciu)

Simptomele anemiei la gravide

Anemia in timpul sarcinii - pericole, simptome si tratament

Manifestarile clinice ale anemiei pot varia de la caz la caz, iar multe femei insarcinate nu resimt simptome evidente. Nu exista semne specifice anemiei in sarcina – toate simptomele sunt asemanatoare cu cele intalnite in alte situatii.

Citeste si...
Postura corecta si bolile sistemului musculo-scheletic: cum sa pastrati oasele sanatoase

Simptomele pot fi impartite in doua categorii:

  • Cele asociate direct cu scaderea hemoglobinei din sange
  • Cele legate de disfunctia enzimelor ce contin fier

Printre simptomele generale se numara oboseala, ametelile, somnolenta sau insomniile, starea de lesin, slabiciunea si paloarea. De asemenea, pot aparea si semne precum uscaciunea pielii, caderea parului, craparea colturilor gurii, ingalbenirea pielii in jurul narilor si chiar incontinenta urinara.

Un simptom ciudat este pofta de a manca pamant, creta, lut sau legume crude, precum si dorinta de a mirosi benzina sau solventi.

De ce este periculoasa anemia in sarcina?

Oricare dintre formele de anemie poate fi periculoasa pentru desfasurarea sarcinii si pentru nastere. O anemie severa poate incetini dramatic sau chiar perturba dezvoltarea fatului.

Pentru mama, anemia creste riscul de a dezvolta toxicoza gravidica, preeclampsie sau gestoza in a doua jumatate a sarcinii. De asemenea, cresc sansele de avort spontan, nastere prematura, hemoragie la nastere sau travaliu indelungat, cu posibile complicatii postpartum.

Pentru fat, anemia mamei in primele stadii ale sarcinii creste riscul de malformatii congenitale, intarziere in cresterea intrauterina si chiar deces intrauterin. Copiii nascuti de mame anemice sunt frecvent subponderali, sensibili la infectii, fara rezervele necesare de fier, ceea ce duce la instalarea anemiei in primele luni de viata.

Diagnosticarea anemiei in sarcina

Diagnosticarea anemiei se face in urma unui examen clinic detaliat al sangelui, care include:

  • Numaratoarea globulelor rosii
  • Analiza formei si dimensiunii acestora
  • Distributia lor dupa marime (curba Price-Jones)
  • Numaratoarea reticulocitelor (forme imature ale globulelor rosii)
  • Determinarea nivelului de hemoglobina si a gradului de saturatie cu hemoglobina
  • Determinarea hematocritului
  • Numaratoarea leucocitelor si a trombocitelor

Pentru anumite forme de anemie, precum cea aplastica sau prin deficit de vitamina B12, se recomanda si punctia maduvei osoase.

Tratarea anemiei in sarcina

Tratamentul anemiei vizeaza inlaturarea cauzei care a determinat-o. Pentru anemiile prin deficit de fier, acid folic sau vitamina B12, se administreaza suplimente cu substantele lipsa.

Citeste si...
Berberina pentru slabit in siguranta - adevarul despre "Ozempicul natural"

Intrucat deficitul de fier este cea mai frecventa cauza, preparatele pe baza de fier sunt principala metoda de tratament. Acestea pot fi combinate cu vitaminele din complexul B si cu acid ascorbic. Medicamentul, doza si metoda de administrare (tablete, capsule, solutii injectabile) depind de severitatea anemiei, de starea generala a mamei si de raspunsul organismului la tratament.

Este important de retinut ca tratarea anemiei prin dieta este imposibila in formele severe. Intr-adevar, o alimentatie adecvata este esentiala pentru preventia deficitului de fier, dar nu poate creste nivelul de hemoglobina in absenta medicamentelor specifice.

Preparatele pe baza de fier nu sunt luate doar pentru a creste nivelul hemoglobinei, ci si pentru a reconstitui rezervele de fier din organism. Din acest motiv, tratamentul se face pe perioade lungi, de obicei cu o crestere a hemoglobinei de 1-2 unitati pe saptamana.

Pentru a evita instalarea anemiei este recomandat ca femeile sa inceapa preventia deficitului de fier inca din perioada prenatala. Este necesara o dieta echilibrata, bogata in surse de fier si, daca medicul recomanda, suplimente specifice.

Sursa imagini: [getty images]

Subiecte abordate in articol: [anemie, sarcina, fier, deficienta, simptome]

Bibliografie:

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri