Sa alergi peste 120 de kilometri pe saptamana ar putea parea un efort fizic extrem pentru cei mai multi dintre noi. Cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca un astfel de regim intens de antrenament nu numai ca nu dauneaza sanatatii, dar chiar poate prelungi viata.
O echipa de cercetatori din Canada si Australia a analizat datele de sanatate publica de la primii 200 de alergatori profesionisti si a descoperit ca acestia au trait, in medie, cu aproape 5 ani mai mult decat populatia generala.
Descoperirile par sa contrazica opinia potrivit careia exercitiile fizice intense si de lunga durata ar putea avea efecte negative asupra sanatatii pe termen lung. Dimpotriva, rezultatele sugereaza ca impingerea corpului uman la maximum ar putea fi de fapt benefica, cel putin pentru unii atleti performanti.
Exista dovezi ca activitatile fizice intense prelungesc speranta de viata
Desi numeroase studii anterioare au aratat ca persoanele active din punct de vedere fizic tind sa traiasca mai mult decat cele sedentare, nu a fost clar daca depasirea recomandarilor de activitate fizica moderata ar putea fi daunatoare sau benefica.
Unii oameni de stiinta au sugerat ca stilul de viata intens al sportivilor de elita, care participa la maratoane, ciclism de anduranta sau triatlon, ar putea supune inima la un stres nejustificat, crescand riscul de deces prematur.
Cu toate acestea, autorii noului studiu afirma ca analizele epidemiologice realizate in randul ciclistilor din Turul Frantei, atletilor olimpici si canotorilor au aratat o speranta de viata mai mare in comparatie cu populatia generala.
Alergatorii cei mai rapizi au trait cu 12 ani mai mult decat media
In 2018, cercetatorii au descoperit ca cei mai rapizi 20 de alergatori au trait, in medie, cu 12 ani peste speranta generala de viata. Noul studiu extinde aceste constatari la o cohorta mai mare de atleti, urmariti pe parcursul a trei decenii.
Conform cardiologului Stephen Foulkes de la Universitatea din Alberta si a colegilor sai, efectele benefice asupra longevitatii par a fi mediate in principal de scaderea ratelor de mortalitate cardiovasculara si legata de cancer.
Gene favorabile ar putea contribui la longevitatea sportivilor
Cu toate acestea, autorii recunosc ca nu toate avantajele observate in ceea ce priveste speranta de viata la sportivii profesionisti se pot datora exclusiv stilului lor de viata.
Este posibil ca atletii sa posede gene favorabile in proportii mai mari in comparatie cu populatia generala. In grupul de 200 de alergatori studiat, cercetatorii au identificat 20 de seturi de frati si mai multe duouri tata-fiu.
Desi rezultatele sunt incurajatoare pentru atletii profesionisti, specialistii avertizeaza ca exercitiile fizice intense pot reprezenta un risc pentru persoanele sedentare sau cu probleme de sanatate preexistente. Inainte de a incepe un program de antrenament intens, consultati intotdeauna un medic.
Studiul, publicat in British Journal of Sports Medicine, adauga o noua perspectiva asupra dezbaterii privind beneficiile si riscurile activitatilor fizice intense. Descoperirile sugereaza ca, pentru unii indivizi antrenati, impingerea corpului la limite extreme ar putea fi o cale catre o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: alergatori, exercitii fizice, longevitate, gene, studiu