Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Un nou focar de botulism a fost inregistrat recent in Rusia, peste 100 de persoane fiind spitalizate doar in Moscova din cauza intoxicatiilor. In acest context, apare intrebarea – cum ne putem proteja de aceasta boala mortala? Desi internetul abunda in sfaturi pe acest subiect, in realitate este aproape imposibil sa detectezi toxina botulinica in produsele cumparate din magazin, chiar daca aceasta este prezenta, sustine prof. dr. Vladimir Nikiforov, seful Departamentului de Boli Infectioase si Epidemiologie de la Universitatea de Medicina si Cercetare Pirogov din Moscova.
Se crede ca prezenta toxinei in conserve poate fi indicata de aspectul bombat al ambalajului – umflarea borcanului de sticla sau a cutiei metalice. Bacteria Clostridium botulinum, care cauzeaza botulismul, elibereaza gaze ce duc la acest efect. Desigur, evitarea consumului alimentelor din borcane bomabate te protejeaza de multe infectii, dar nu si de botulism.
„Clostridium botulinum nu elibereaza gaze in cantitati atat de mari incat sa umfle borcanul sau sa smulga capacul. Toxina botulinica, acumulata intr-un produs in concentratie deja letala pentru om, nu modifica in niciun fel aspectul sau textura alimentului. Din pacate, o conserva in care se ascunde moartea arata la fel ca una obisnuita”, a declarat Nikiforov pentru Arguments and Facts (sursa).
Situatia este similara si in cazul pestelui sarat. Singurele conserve in care bacteria periculoasa nu a fost identificata sunt varza murata si dulceata. Chiar daca astfel de cazuri nu au fost descrise, asta nu inseamna ca aceste produse nu pot contine toxina.
Fierberea nu este suficienta

In productia de masa se foloseste in principal autoclavarea, prin care conservele sunt fierte la temperaturi inalte. Acest proces elimina Clostridium botulinum. Insa acasa, fierberea unui borcan nu este de ajuns, bacteria supravietuind 6 ore la 100°C, punctul mediu de fierbere a apei. Autoclavarea reduce practic riscul de botulism, dar in unele industrii tehnologia poate fi incalcata, iar toxina ramane viabila.
Conform specialistului, tocmai din cauza nerespectarii conditiilor de tratament termic au avut loc de-a lungul timpului izbucniri de botulism. De exemplu, in anii ’80, cand oamenii s-au intoxicat masiv cu suc de rosii la sticla. Ulterior, au existat cazuri de otravire cu calmari in conserva si alte alimente.
Nu exista protectie absoluta

„Practic nu exista nicio modalitate de a te proteja complet de posibilitatea de a contacta botulismul. E dificil sa renunti la toate aceste alimente. Pe de alta parte, nici nu e neaparat necesar”, a adaugat Nikiforov. Potrivit acestuia, cazurile de botulism sunt extrem de rare. Ceea ce indica faptul ca amenintarea reala de a gasi bacteria periculoasa in conserve este neglijabila, desi nu zero.
In concluzie, desi riscul de a contracta botulismul din produsele alimentare este minim, el nu poate fi exclus complet. Specialistii recomanda atentie la aspectul ambalajelor si evitarea consumului din recipiente bomabate. Totusi, nici macar fierberea nu garanteaza distrugerea toxinei. Singura consolare este ca imbolnavirile sunt extrem de rare. Dar pericolul persistent al toxinei ascunse ii determina pe multi sa se intrebe – merita riscul pentru o conserva?
Prof. dr. Vladimir Nikiforov, Arguments and Facts
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: botulism, toxina botulinica, Clostridium botulinum, conserve