O infectie dentara netratata se poate raspandi in alte tesuturi ale corpului tau in cateva saptamani sau luni, ducand la complicatii potential fatale. Desi rar, este posibil ca o infectie dentara sa iti puna viata in pericol.
O infectie dentara apare cand bacteriile patrund in nervul sau tesutul moale al dintelui, numit pulpa. Acest lucru se poate intampla din cauza cariilor, a unei rani sau a unor proceduri dentare anterioare.
In continuare, vom discuta despre cum o infectie dentara poate duce la deces, cat timp poate dura acest proces si cand trebuie sa ajungi de urgenta la spital.
Ce este o infectie dentara si cum se dezvolta?

O infectie dentara apare atunci cand bacteriile patrund in interiorul dintelui tau, care contine un tesut moale numit pulpa. Pe masura ce infectia progreseaza, se formeaza o acumulare de puroi in jurul dintelui afectat. Aceasta este cunoscuta sub numele de abces dentar.
Sa stii ca in Londra, in anii 1600, infectiile dentare erau listate ca a cincea sau a sasea cauza principala de deces. Chiar si pana in 1908, infectiile dentare duceau la deces in 10 pana la 40% din cazuri.
Datorita progreselor in medicina si igiena dentara, decesul cauzat de o infectie dentara este acum extrem de rar. Cu toate acestea, este inca important sa cauti ingrijire prompta daca suspectezi ca ai un dinte infectat.
Complicatii potential fatale ale infectiilor dentare netratate
Cand este lasata netratata, o infectie dentara se poate raspandi in alte zone ale corpului, ducand la complicatii grave, potential fatale, inclusiv:
- Septicemie: o reactie severa a corpului ca raspuns la infectie
- Angina Ludwig: o infectie bacteriana grava care afecteaza podeaua gurii, sub limba
- Fasceita necrozanta: o infectie severa care duce la moartea tesuturilor moi din corp
- Mediastinita: o inflamatie a mediastinului, spatiul situat intre plamani
- Endocardita: o inflamatie a captuselii interioare a inimii, numita endocard
- Tromboza sinusului cavernos: un cheag de sange periculos al sinusurilor, chiar sub creier si in spatele ochilor
- Osteomielita: o infectie a tesutului osos
- Abces cerebral: o acumulare de puroi care se poate forma in creier
Cat de repede poate o infectie dentara sa devina fatala?
Timpul necesar pentru ca o infectie dentara sa cauzeze decesul poate varia. Hai sa analizam mai in detaliu:
Cat dureaza formarea unui abces?
Abcesele cauzate de carii dentare pot dura cateva luni sa se dezvolte. Acest lucru se intampla deoarece procesul de degradare poate dura ceva timp pana ajunge sa afecteze pulpa din centrul dintelui.
Pe de alta parte, o ranire sau o trauma a dintelui poate permite bacteriilor sa patrunda mai repede in dinte. Acest lucru se poate intampla din cauza unor leziuni precum un dinte crapat sau ciobit.
Ce se intampla odata ce s-a format un abces?
Odata ce s-a format un abces, vei incepe sa simti de obicei umflaturi si dureri intermitente, pulsatile in jurul dintelui afectat. Acesta este un semn de avertizare ca ceva nu este in regula. Totusi, probabil vei avea dureri dentare in dinte din cauza cariei inainte ca aceasta sa progreseze intr-un abces.
Studiile de caz ale bolilor grave sau ale deceselor cauzate de infectii dentare descriu adesea dureri de dinti persistente care dureaza saptamani sau luni inainte de a cauta ingrijire urgenta sau de urgenta.
In multe studii de caz, durerile de dinti au fost tratate cu antibiotice in aceasta perioada. Cu toate acestea, antibioticele singure nu sunt de obicei eficiente pentru tratarea unui abces dentar. Caria dentara trebuie tratata, fie prin extractie, fie prin tratament de canal daca dintele tau poate fi salvat.
Cat de repede se poate agrava situatia?
Cand un abces dentar ramane netratat timp de saptamani sau luni, se poate raspandi in alte zone precum maxilarul, gatul si creierul. Acest lucru poate provoca simptome grave precum dificultati la inghitire, probleme de respiratie si incapacitatea de a deschide gura.
In acest moment, daca nu primesti ingrijire, decesul poate surveni rapid, uneori in doar cateva zile.
Factori de risc pentru complicatii
Exista cativa factori de risc care pot creste sansele de a avea complicatii de la un abces dentar, inclusiv:
- Varsta inaintata
- Diabetul
- Sistemul imunitar slabit
- Malnutritia
Cand trebuie sa mergi la medic?
O infectie dentara nu va disparea de la sine. Necesita tratament prompt pentru a preveni raspandirea infectiei.
Consulta un dentist daca observi simptome precum:
- Durere pulsatila in zona dintelui afectat
- Gingii rosii si umflate
- Un gust neplacut persistent in gura
- Respiratie urat mirositoare
- Decolorarea dintelui afectat
- Sensibilitate dentara, fie la presiune, fie la expunerea la cald si rece
Unele simptome pot semnala ca o infectie dentara a devenit grava. Mergi la un centru de urgenta sau la camera de garda daca dezvolti simptome suplimentare precum:
- Febra
- O stare generala de rau (indispozitie)
- Ganglioni limfatici umflati
- Dureri de cap
- Greata sau varsaturi
- Umflaturi in jurul fetei, gatului sau ochilor
- Incapacitatea de a deschide gura sau maxilarul (trismus)
- Probleme de vorbire, mestecat sau inghitire
- Dificultati de respiratie
- Ritm cardiac rapid
Asculta-ti intuitia. Daca ceva nu se simte in regula, nu ezita sa ceri ajutor. Chiar daca simptomele tale nu sunt cauzate de o infectie dentara, ele pot fi cauzate de o alta afectiune de sanatate care necesita tratament imediat.
Optiuni de tratament pentru o infectie dentara
Optiunile de tratament pentru o infectie dentara includ:
- Drenaj: Un dentist va face o mica incizie in gingiile tale pentru a drena abcesul. Totusi, aceasta este de obicei folosita ca masura temporara, si sunt adesea necesare tratamente suplimentare.
- Tratament de canal: In timpul unui tratament de canal, pulpa infectata este indepartata din dinte. Interiorul dintelui este curatat cu atentie si umplut. Apoi se plaseaza o coroana pentru a ajuta la restaurarea dintelui.
- Extractia dintelui: In situatiile in care un dinte infectat nu poate fi salvat prin tratament de canal, acesta poate fi extras.
- Antibiotice: Antibioticele sunt medicamente care pot ucide bacteriile. Sunt uneori folosite pentru tratarea infectiilor dentare. In functie de severitatea infectiei tale, poti primi antibiotice orale sau antibiotice intravenoase (IV). Dintele tau va avea nevoie si de un tratament de canal sau extractie impreuna cu antibioticele.
Pot remediile naturale sa ajute la tratarea unei infectii dentare?
In timp ce astepti sa primesti tratament, poti incerca urmatoarele remedii naturale pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor:
- Incearca medicamente pentru durere fara prescriptie medicala precum ibuprofenul, naproxenul sau acetaminofenul.
- Mananca alimente moi si incearca sa mesteci pe partea opusa a gurii fata de locul unde se afla infectia.
- Evita alimentele si bauturile care pot irita dintele infectat, cum ar fi cele foarte fierbinti sau foarte reci, acide, picante, tari sau crocante.
- Foloseste o periuta de dinti cu peri moi pentru a-ti curata dintii si evita folosirea atei dentare in jurul dintelui afectat.
- Clateste-ti gura cu apa sarata sau cu apa oxigenata pentru a ameliora durerea si umflarea.
- Aplica o compresa rece langa zona afectata pentru a calma durerea si umflarea.
- Aplica usturoi, care are proprietati antimicrobiene, pe dintele afectat.
Remediile naturale de mai sus sunt doar pentru utilizare in timp ce astepti ingrijire medicala pentru infectia dentara. Nu ar trebui sa fie folosite ca inlocuitor pentru cautarea tratamentului.
Concluzie
Este posibil ca o infectie dentara sa duca la complicatii grave sau potential fatale. Unele exemple includ septicemia, angina Ludwig si tromboza sinusului cavernos.
Daca o infectie dentara nu este tratata, se poate raspandi in alte zone ale corpului intr-o perioada de cateva saptamani sau luni. Acest lucru poate provoca simptome grave precum febra, dificultati de respiratie sau probleme la inghitire. Decesul poate surveni rapid fara ingrijire imediata.
Cand apare o infectie dentara, vei simti durere si vei observa umflaturi in jurul dintelui afectat. Acesta este un semnal sa faci o programare la dentist pentru un consult. Multe infectii dentare pot fi tratate eficient prin tratament de canal sau extractie.
Nu lasa o durere de dinti netratata sa devina o amenintare pentru viata ta. Impartaseste acest articol cu prietenii si familia ta pentru a-i ajuta sa recunoasca semnele unei infectii dentare periculoase.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: infectie dentara, abces dentar, complicatii dentare, tratament dentar
Articol bazat pe informatii din studii medicale si ghiduri de practica dentara actualizate.