Vara este anotimpul in care este extrem de important sa fii atent la hidratare. Chiar daca nu iti este sete, incearca sa bei cateva inghitituri de apa la fiecare jumatate de ora pentru a-ti pastra echilibrul hidric.
Dar ce fel de apa ar trebui sa alegi – minerala sau plata? Și conteaza temperatura apei pe care o bei? Iata cateva sfaturi utile despre cum sa te racoresti corect in zilele toride de vara.
Apa minerala sau apa de masa?
Desi transpiram mult pe caldura si pierdem nu doar apa, ci si electroliti, ar trebui sa ne potolim setea cu grija cu apa minerala. Continutul de sare din ea este prea mare pentru a fi sigur.
Cel mai bine e sa alegi apa care are pe eticheta mentiunea „apa de masa”. In ea, continutul de sare nu depaseste 1 gram per litru si este potrivita atat pentru baut cat si pentru gatit. De obicei nu are miros sau gust pronuntat si iti potoleste usor setea, furnizand organismului sarurile necesare.
Cu apa minerala medicamentoasa (care poate avea pana la 10 grame de sare per litru) si in special cu apa medicinala, trebuie sa fii foarte atent. Consuma constant doar la recomandarea medicului.
Apa cu sau fara bule?
Daca vrei sa te saturi de apa si sa-ti potolesti setea mai repede, alege apa carbogazoasa. Un studiu din 2016 a confirmat ca apa cu bule permite potolirea mai rapida a setei si o mai buna retinere a lichidelor in corp.
Participantii la studiu nu au baut nimic timp de 12 ore, dupa care li s-a oferit apa minerala carbogazoasa sau apa plata. Cei care au preferat apa cu bule au avut mai putin senzatia de sete ulterior.
Conteaza temperatura apei?
Vara ar trebui sa bei apa rece sau la temperatura camerei? Daca ai de ales, opteaza pentru apa rece. Te va face sa iti fie sete mai tarziu decat daca bei aceeasi cantitate de apa la temperatura camerei.
Dar atentie – apa prea rece iti poate dauna sanatatii. Ideal e sa bei apa racorita, nu rece ca gheata.
Cata apa ar trebui sa bei?

Pe caldura pierdem lichide fara sa ne dam seama si ne supraincalzim la fel de insidios. Chiar daca nu ti se pare ca iti este sete, incearca sa iei macar cateva inghitituri de lichid la fiecare jumatate de ora. Astfel vei mentine echilibrul hidric si te vei proteja de supraincalzire.
Trebuie insa sa tii cont ca doctorii nu recomanda consumul excesiv de lichide pentru persoanele cu probleme cardiace. Stagnarea de lichide poate duce la cresterea periculoasa a tensiunii arteriale. Cardiologii recomanda sa nu bei mai mult de 800 ml de lichide pe caldura (dar consulta-ti oricum medicul!).
Pentru a te racori poti sa iti clatesti gura cu apa rece, sa faci un dus racoros si sa aplici comprese pe punctele de puls. Daca nu ai probleme cu inima si tensiunea, incearca sa te ghidezi dupa senzatia de sete.
Ce bauturi ar trebui evitate pe canicula?
In primul rand, orice bauturi dulci si mai ales carbogazoase. Ele nu potolesc setea, ci o amplifica si mai mult. Zaharul, si mai ales indulcitorii artificiali, au efecte negative asupra sanatatii. Exclude sucurile carbogazoase, nectarurile, kvassul dulce.
Cu ce altceva iti poti potoli setea vara?
Ceai cald
Da, pe caldura chiar merita sa bei bauturi fierbinti – oricat de paradoxal ar suna, ele racoresc mai bine. Ceaiul verde neindulcit, caruia poti sa ii adaugi putina menta sau lamaie, iti va potoli perfect setea si te va ajuta chiar sa iti scazi putin temperatura corpului. Esential pe canicula.
Suc de fructe de padure si limonada de casa
Doua reguli importante: sucul de fructe nu trebuie sa fie prea rece si pune cat mai putin zahar in el. Cat despre limonada, o bautura preparata din apa si suc de citrice (poti adauga si putin ghimbir, menta sau o mana de fructe de padure) este un racoritor grozav. Mai ales daca nu pui zahar.
Lapte batut
Aceasta bautura fermentata nu doar ca iti potoleste setea, dar reduce si salivarea. In plus, ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic sanatos.
Suc de rosii
Potoleste bine setea, are mult mai putin zahar decat sucurile de fructe si ajuta la fluidizarea sangelui – extrem de important pe calduri extreme. Poti bea pana la un litru pe zi si chiar sa adaugi putina sare in bautura.
Hidrateaza-te corect si racoreste-te inteligent in zilele toride de vara! Distribuie acest articol si prietenilor tai, ca sa afle si ei cum e mai bine sa se racoreasca.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: hidratare vara apa minerala apa plata
Informatiile din acest articol se bazeaza pe studii stiintifice si recomandari ale specialistilor in nutritie si sanatate.