16 C
București
22 mai 2024

Cum Recunosti Persoanele Emotional Indisponibile si ce le Motiveaza?

Indiferența, detașarea și evitarea intimității caracterizează persoanele care suferă de indisponibilitate emoțională. Un studiu recent arată că 1 din 5 români se confruntă cu această problemă. Descoperă în acest articol trăsăturile definitorii ale femeilor și bărbaților emoțional indisponibili și cauzele care stau la bază.

Citeste si ...

Indisponibilitatea emotionala se refera la incapacitatea unei persoane de a-si exprima sau gestiona propriile emotii si la dificultatea persistenta de a dezvolta conexiuni emotionale semnificative sau de a raspunde nevoilor emotionale ale celor din jur. Conform psihologului Mariana Paraschiv, indiferenta, evitarea si detasarea sunt cele mai importante caracteristici ale acestei probleme care afecteaza tot mai multi oameni in societatea moderna.

Ce Motiveaza Indisponibilitatea Emotionala?

Persoanele emotional indisponibile experimenteaza adesea sentimente de frica, anxietate si rusine excesiva:

 • Frica de intimitate si de a fi vulnerabil in fata celorlalti
 • Frica de a fi coplesit de propriile emotii puternice
 • Frica de a fi ranit in relatiile interumane
 • Teama de judecata cu privire la modul de exprimare a emotiilor
 • Sentimente de inadecvare, rusine sau chiar frica irationala de moarte

Aceste temeri profunde au la baza experiente neplacute din trecut si reprezinta motivul pentru care persoanele indisponibile emotional dezvolta un model de comportament marcat de distantare, cinism si negativism excesiv.

Cum Recunosti Persoanele Emotional Indisponibile si ce le Motiveaza?

Cum Recunosti Persoanele Emotional Indisponibile si ce le Motiveaza?

„Cei indisponibili emotional pot fi excesiv de critici fata de ei insisi si fata de ceilalti. Sunt adesea cinici si negativi in ceea ce priveste viata in general.” – Psiholog Mariana Paraschiv

10 Semne de Indisponibilitate la Femei

 1. Teama de a impartasi emotii. Le este teama sa exprime prin cuvinte ceea ce simt, deci pastreaza tacerea si se comporta ca si cum nu ar simti nimic. Sunt imprevizibile si greu de inteles.
 2. Dezinteres aparent. Par neintersate sa cunoasca persoanele din jur si evita discutiile despre trecut, planuri de viitor, familie sau munca.
 3. Performanta si perfectionism. Se definesc doar prin realizarile lor, pe care le folosesc pentru a creea distanta fata de ceilalti.
 4. Evitarea apropierii si a vulnerabilitatii. Se concentreaza doar pe ele insele pentru a evita expunerea si ranirea. Percep vulnerabilitatea ca fiind o „slabiciune”.
 5. Nevoia de control. Le place sa aiba totul sub control, nefacand niciodata compromisuri sau ajustari in viata lor pentru altcineva.
 6. Dificultati in a pune cuvinte pe emotii. Au un vocabular emotional limitat, folosind adesea eufemisme precum „agitat” in loc de furios.
 7. Lipsa de empatie. Nu sunt receptive la nevoile emotionale ale celorlalti si nu le pot valida.
 8. Atitudine defensiva. Devin iritabile sau chiar furioase atunci cand li se cere sa se deschida emotional.
 9. Izolare sociala. Tind sa evite relatiile aproape in orice forma, preferand singuratatea.
 10. „Blindaj” emotional. Resping orice expresie de afectiune sau vulnerabilitate ca fiind o „dezbinare” a blindajului lor emotional.
Citeste si...
Cafeaua sau ceaiul: Ce bautura sa alegi dimineata pentru un plus de energie?
Statistica IngrijoratoareSemnificatie
1 din 5 romaniSufera de indisponibilitate emotionala
65%Proportia barbatilor afectati, comparativ cu 35% femei

9 Trasaturi ale Barbatilor Indisponibili

Conform statisticilor, barbatii tind sa fie mai afectati de indisponibilitatea emotionala decat femeile. Iata 9 caracteristici definitorii pentru ei:

 1. Evitarea vulnerabilitatii la orice cost, mascand-o prin atitudini dure sau aroganta
 2. Dificultati in a-si identifica emotiile, fiind adesea incapabili sa le numeasca sau sa le recunoasca
 3. Furie reactiva atunci cand sunt presati sa vorbeasca despre emotii
 4. Lipsa empatiei si incapacitatea de a se pune in locul celorlalti
 5. Concentrare excesiva pe cariera, sporturi sau hobby-uri pentru a evita intimitatea
 6. Tendinta de a critica sau controla partenera sau relatia
 7. Teama de legatura pe termen lung si respingere a angajamentelor
 8. Relatii disfunctionale bazate pe cicluri de apropiere si indepartare
 9. Incapacitate de a cere ajutor, considerand-o un semn de slabiciune

„Barbatii indisponibili emotional sunt aceia care nu doar ca evita emotiile si suferinta, ci chiar neaga si resping complet existenta acestora.” – Psiholog John Amodeo

Indisponibilitatea emotionala nu este o trasatura de caracter definitorie, ci mai degraba un tipar de gandire si comportament care poate fi schimbat prin terapie sau dezvoltare personala. Recunoasterea si intelegerea cauzelor acestei probleme sunt primii pasi catre vindecare.

Dincolo de sentimentele de frica, anxietate sau rusine excesiva care stau la baza ei, indisponibilitatea emotionala ii impiedica pe oameni sa traiasca din plin si sa se bucure de relatii autentice si imbogatitoare cu ceilalti.

Cititorii sunt incurajati sa impartaseasca experientele lor legate de acest subiect si sa caute ajutor specializat daca se regasesc in simptomele descrise. Doar prin constientizare si munca la sine putem depasi aceste obstacole si ne putem deschide inimile pentru a trai cu adevarat.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole