5 C
București
4 decembrie 2024

De ce este important sa combini alimentele in mod corect?

Citeste si ...

Modul in care combinam alimentele poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii noastre. Exista combinatii de alimente care se completeaza armonios, continand substante care sunt mai bine absorbite impreuna. Insa exista si combinatii gastronomice care pot dauna organismului nostru, impiedicand asimilarea nutrientilor si vitaminelor.

Prin urmare, este esential sa intelegem principiile de baza ale combinarii alimentelor pentru a ne asigura ca obtinem maximum de beneficii de la ceea ce mancam. Iata ce trebuie sa stii pentru a combina alimentele in mod corect si sanatos.

Aspecte de luat in considerare in combinarea alimentelor

Niveluri compatibile de pH

Un factor important este compatibilitatea nivelurilor de pH ale alimentelor. Alimentele alcaline sunt cele vii si proaspete de origine vegetala, in timp ce cele acide sunt de origine animala si prelucrate termic. Se considera ca o combinatie de alimente cu nivele de pH compatibile face digestia mai confortabila.

Viteza de digestie a alimentelor

Un alt aspect de retinut este viteza cu care sunt digerate diferitele alimente. Sustinatorii combinarii alimentelor afirma ca asocierea alimentelor cu aceeasi viteza de digestie duce la o digestie mai buna, deoarece sistemul nostru digestiv nu este suprasolicitat.

Reguli de baza in combinarea alimentelor

Pe baza acestor principii, iata trei reguli esentiale de combinare a alimentelor:

  1. Alimente care pot fi consumate impreuna:
  • Amidonuri + legume fara amidon
  • Proteine + legume fara amidon
  1. Alimente care nu trebuie consumate impreuna:
  • Amidonuri + proteine
  • Proteine animale + proteine vegetale
  1. Alimente care trebuie consumate separat:
  • Fructele – de preferat cu 20 de minute inainte de masa sau pe stomacul gol
  • Produsele lactate

Combinatii de alimente de evitat

De ce este important sa combini alimentele in mod corect?
De ce este important sa combini alimentele in mod corect?

Iata cateva asocieri de alimente care, conform sustinatorilor metodei ayurvedice, pot dauna sistemului digestiv:

  1. Bauturi carbogazoase si pizza – continutul ridicat de grasimi, sare, condimente si carbohidrati simpli poate suprasolicita digestia si duce la disconfort.
  2. Paine alba si gem – aceasta combinatie are putine proteine si grasimi, dar foarte multi carbohidrati simpli. Zaharul din gem iti da energie pentru scurt timp, apoi foamea revine repede.
  3. Salata si dressing cu continut scazut de grasimi – salata are nutrienti care nu pot fi absorbiti fara prezenta grasimilor. Optiuni mai bune sunt uleiul de masline si dressingurile pe baza de nuci.
  4. Alimente bogate in fier si cafea – polifenolii si taninele din ceai si acidul clorogenic din cafea pot impiedica absorbtia fierului. Evita cafeaua si ceaiul cand consumi alimente bogate in fier.
  5. Citrice si lapte – conform literaturii ayurvedice antice, fructele acre precum portocalele nu trebuie asociate cu laptele, deoarece pot dezechilibra enzimele digestive ale stomacului.
  6. Vin si deserturi – alcoolul incetineste digestia, impiedicand productia de bila in stomac. Zaharul din desert intra rapid in fluxul sanguin, ducand la oboseala.
  7. Chipsuri si salsa – chipsurile contin mult carbohidrat care se descompune rapid in zaharuri. Salsa are putine calorii, dar ii lipsesc grasimile si proteinele necesare pentru a incetini digestia.
  8. Bacon si oua – aceasta combinatie clasica de mic dejun contine prea multa proteina si grasime. Baconul are multe grasimi saturate, iar ouale au un nivel ridicat de colesterol.
  9. Paste cu sos de rosii si branza – sosul de rosii este acid, in timp ce pastele sunt bogate in carbohidrati care se transforma rapid in glucoza. Pastelor le lipsesc proteinele care sa echilibreze aceasta combinatie.
  10. Branza si biscuiti sarati – o combinatie cu mult sare, grasimi si carbohidrati. Branza bogata in grasimi saturate si biscuitii cu putina fibra vor creste rapid nivelul zaharului din sange.
  11. Alune prajite si bere – desi pare o combinatie buna, trebuie sa stii ca alunele prajite cu sare si berea pot duce la deshidratarea organismului.
Citeste si...
Branza Topita: Calorii, Valori Nutritionale si Rolul in Alimentatie

In concluzie

Anumite combinatii alimentare pot avea efecte negative asupra organismului. In general, sustinatorii ayurvedei cred ca e mai bine sa consumam alimente simple, bogate in nutrienti, dar sarace in calorii. Astfel, ne putem potoli foamea fara sa acumulam kilograme in plus.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut util si scrie-mi in comentarii ce combinatii alimentare preferi tu!

Sursa imaginii: Pexels

Subiecte abordate in articol: combinarea corecta a alimentelor sanatate digestie ayurveda

Expertiza se bazeaza pe informatii din literatura ayurvedica antica si recomandari ale sustinatorilor acestei metode.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri