Poate ca ai auzit recent in social media tot mai multe voci care incurajeaza femeile sa nasca acasa, in confort si intimitate. Argumentele lor par convingatoare la prima vedere – un cadru familiar, alaturi de cei dragi, fara stresul si agitatia dintr-o maternitate aglomerata. Și daca ai pe langa tine o doula cu experienta, ce ar putea merge rau?
Ei bine, lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Chiar daca unele femei povestesc cu entuziasm despre nasterile lor reusite la domiciliu, exista si multe alte cazuri in care intervin complicatii grave, pe care nimeni nu vrea sa le mediatizeze. Inainte de a lua o decizie atat de importanta, e esential sa cantaresti bine riscurile si beneficiile si sa te informezi din surse medicale de incredere.
Aspecte legale privind nasterile la domiciliu
Daca te gandesti sa nasti acasa cu ajutorul unei moase sau doule private, trebuie sa stii ca acest lucru este legal doar daca aceasta detine o licenta pentru practicarea medicinei in sistem privat. Orice alte intelegeri verbale nu au nicio valoare juridica si nu atrag responsabilitatea lor in caz de probleme.
Legea din Romania nu interzice explicit nasterile la domiciliu, insa subliniaza ca in acest caz, intreaga responsabilitate pentru viata si sanatatea copilului, precum si eventualele complicatii, cade exclusiv in sarcina mamei.
Avantaje vs. Dezavantaje ale nasterilor acasa
Principalul motiv invocat de femeile care aleg sa nasca acasa este nevoia de confort si intimitate. Multe se tem de spitale, de personalul medical si de tot ce implica o nastere „institutionalizata”. Acasa se simt mai in largul lor, mai conectate cu propriul corp.
Dar oricat de linistitoare ar fi atmosfera de acasa, trebuie sa fii constienta ca nici cea mai „perfecta” sarcina nu garanteaza o nastere lipsita de incidente. Doar intr-o unitate spitaliceasca poti beneficia de interventia rapida a medicilor, care iti pot salva viata tie si copilului tau in caz de urgenta.
Iata cateva dintre complicatiile frecvente ce pot aparea in timpul travaliului:
- Desprinderea placentei
- Suferinta fetala
- Hemoragia post-partum
In oricare dintre aceste situatii, nasterea pe cale naturala devine imposibila, fiind necesara o cezariana de urgenta.
Ce spun specialistii despre nasterile la domiciliu
Chiar si in tarile dezvoltate, procentul nasterilor la domiciliu ramane destul de scazut – sub 2% in SUA, cu un maxim de 15% in Olanda. In schimb, in tarile sarace, peste jumatate dintre femei nu isi permit ingrijire medicala, ceea ce explica rata foarte ridicata a mortalitatii infantile si a complicatiilor materne grave.
Asadar, daca te gandesti sa nasti acasa, cantareste bine plusurile si minusurile. Sunt numeroase cazuri in care totul porneste bine, dar se termina cu chemarea ambulantei in ultimul moment. Merita sa isi asumi asemenea riscuri, cand in Romania exista maternitati moderne, care iti pot oferi conditii aproape la fel de confortabile (lumanari, muzica ambientala, cada cu hidromasaj), dar mai presus de orice, supravegherea atenta a medicilor?
Tu ce parere ai despre nasterile la domiciliu? Ai trecut printr-o asemenea experienta sau cunosti pe cineva care a facut-o? Impartaseste-ne gandurile tale in comentarii!
Sursa imaginii: Pexels
Subiecte abordate in articol: nastere la domiciliu, riscuri, siguranta, recomandari medicale
Acest articol se bazeaza pe cele mai recente ghiduri si recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Colegiului Medicilor din Romania cu privire la asistenta perinatala.