Vara aceasta cafeaua rece a devenit un adevarat hit. Bauturi precum Bumble cu suc de portocale, espresso cu tonic, cafea cu capsuni sau chiar cu pepene sunt aproape in fiecare cafenea. Iubitorii spun ca nu exista bautura mai buna pe canicula, asa ca am vrut sa aflam de la experti cat de sanatoase sunt aceste combinatii neobisnuite.
Ce este cafeaua rece si de ce e atat de populara?

Cafeaua rece este o bautura de vara populara, pentru ca te racoreste in zilele toride si te energizeaza datorita continutului de cafeina. Dupa cum stim, cafeina stimuleaza sistemul nervos central, imbunatatind concentrarea si mascand oboseala. Ea intra intr-o interactiune competitiva cu adenozina, care se acumuleaza pe parcursul zilei si trimite semnale creierului ca e timpul sa ne odihnim. Deci e varianta ideala pentru cei care cauta o modalitate rapida de a se incarca cu energie.
Cum se prepara cafeaua rece?
Exista doua metode de a prepara cafea rece:
- Varianta rapida – se prepara cu apa fierbinte si se raceste cu gheata sau la frigider.
- Varianta lenta (cold brew) – preferata de cunoscatori, implica infuzarea cafelei in apa rece timp indelungat, de la 8 ore pana la o zi.
Trebuie sa intelegi ca o cafea preparata normal si apoi racita cu cuburi de gheata nu e acelasi lucru cu una special infuzata la rece. Daca prepari cafeaua in mod obisnuit si apoi o lasi sa se raceasca si adaugi gheata, gustul va fi diferit:
- Cafeaua racita va pierde din aroma
- Gheata se va topi si bautura isi va pierde consistenta
De aceea, cand se prepara cold brew, cafeaua se lasa la infuzat in apa rece timp indelungat. Rezultatul este o bautura cu o textura mai consistenta si un gust delicat, fara amareala si aciditatea caracteristice.
Cata cafeina contine cafeaua rece?

Uite ce ne spune dr. Irina Nikulina, medic de familie si nutritionist:
- Cafeaua fierbinte si cea rece au o cantitate similara de cafeina – aproximativ 95 mg per portie. Dar taria bauturii depinde de metoda de preparare.
Știai ca…?
Surprinzator, un espresso are mai putina cafeina decat un americano. Totul depinde de durata contactului dintre cafeina si apa in filtru.
Cate calorii are cafeaua rece?
- Caloriile dintr-o cafea rece pot varia foarte mult in functie de adaosul de siropuri, frisca si zahar, mentioneaza dr. Nikulina. Indulcitorii artificiali pot reduce numarul de calorii, dar din pacate suprastimuleaza receptorii gustativi, facand bautura nepotrivita pentru consum indelungat. Iar cum in timp sensibilitatea receptorilor la zaharurile naturale scade, vei avea pofta de cantitati tot mai mari de dulce.
Cand si cu ce e bine sa bei cafea rece?
- Nu e indicat sa bei cafea rece inainte sau imediat dupa masa. Toate bauturile reci, inclusiv cafeaua, incetinesc secretia sucurilor digestive si pot deranja digestia. In plus, excesul de cofeina (fierbinte sau rece) va stimula si glandele suprarenale, epuizandu-le.
- Cel mai bine e sa consumi cofeina in prima parte a zilei, ca sa eviti tulburarile de somn. Iar alegerea intre cafea fierbinte sau rece tine mai mult de preferinte personale si de toleranta la cafeina.
- Nu e recomandat nici sa bei cafea rece pe stomacul gol, pentru ca poate creste secretia de acid gastric si provoca disconfort.
- Nici bautura la moda Bumble, care combina cafea rece cu suc de portocale, nu e cea mai fericita alegere. Mai bine eviti combinatia cafelei cu alimente foarte acide, cum ar fi sucul de portocale in acest caz.
Cafeaua merge cel mai bine cu carbohidrati cu absorbtie lenta, precum ovaz sau paine integrala – pentru un efect energizant mai bland si de durata.
Și nu uita sa bei si apa curata! Cafeina are un usor efect diuretic, deci provoaca pierderi de lichide pretioase. E foarte important sa le inlocuiesti corect, mai ales pe canicula.
Ce e mai sanatos: cafeaua rece sau cea fierbinte?

Nutritionistul Ekaterina Tiusina considera:
- Avand in vedere cantitatea de zahar, sirop si alte adaosuri dulci, beneficiile cafelei reci scad la minimum. Primesti o bomba de carbohidrati si grasimi care provoaca o crestere brusca a glicemiei. Cand consumi o astfel de bautura pe caldura, temperatura corpului scade putin si dupa aceea ti se face si mai cald.
Pentru racorire, e mai bine sa alegi o cafea fierbinte. Și in general, pentru stare buna, prevenirea diverselor boli si stari depresive, alege mai degraba cafeaua clasica. Doua cesti pe zi iti vor face doar bine!
Te-a interesat articolul? Distribuie-l prietenilor tai cafegii si spune-ne parerea ta in comentarii!
Sursa imaginii: Pexels
Subiecte abordate in articol: cafea rece beneficii efecte cafeina
Informatiile se bazeaza pe opiniile nutritionistilor si medicilor citati in articol.