17.1 C
București
6 octombrie 2024

Exercitiile pentru ochi pot imbunatati cu adevarat vederea? Adevarul dezvaluit de un expert oftalmolog

Citeste si ...

Zilnic suntem bombardati cu reclame care promit imbunatatirea sau chiar vindecarea problemelor de vedere prin simple exercitii pentru ochi. Aceste metode castiga tot mai multa popularitate, bazandu-se pe anumite miscari ale ochilor, utilizarea unor ochelari speciali pentru „antrenarea” vederii sau presarea ochilor cu palmele. Dar cat de fundamentate stiintific sunt aceste optiuni de tratament si permit ele intr-adevar sa ne recapatam vederea si sa renuntam la ochelari?

Exercitiile pentru ochi ajuta la imbunatatirea vederii?

Conform profesorului de oftalmologie Benjamin Botsford, in prezent nu exista cercetari care sa confirme eficacitatea exercitiilor pentru ochi. Cu alte cuvinte, nu exista dovezi convingatoare ca aceste exercitii au beneficii pe termen lung si permit renuntarea la ochelari.

Multi s-ar putea gandi ca eficacitatea depinde de tipul afectiunii. Este usor de ghicit ca, de exemplu, daca cristalinul este incetosat, exercitiile cu greu vor ajuta la eliminarea problemei. Totusi, dovezile privind eficacitatea exercitiilor pentru ochi lipsesc pentru orice afectiune sau boala, inclusiv pentru cele comune precum miopia, in care obiectele apropiate se vad mai bine decat cele indepartate.

Acelasi lucru este valabil si pentru hipermetropie, in care o persoana, dimpotriva, vede mai bine obiectele situate la distanta decat cele apropiate. De asemenea, studiile nu au demonstrat eficacitatea exercitiilor pentru ochi in cazul presbiopiei. In aceasta afectiune, de obicei oamenii nu poarta ochelari, dar ii folosesc la citit. Presbiopia apare de regula la persoanele de peste 40 de ani.

Cand sunt eficiente exercitiile pentru vedere?

Exercitiile pentru ochi pot imbunatati cu adevarat vederea? Adevarul dezvaluit de un expert oftalmolog
Exista o opinie ca exercitiile oculare pot restabili viziunea si pot elimina purtarea ochelarilor.

Desi niciun studiu stiintific nu a confirmat posibilitatea de restaurare a vederii cu ajutorul exercitiilor, nu ar trebui sa le refuzam complet. Acestea ajuta la pastrarea vederii inainte ca aceasta sa se deterioreze. In prezent, majoritatea oamenilor petrec mult timp in fata ecranelor computerelor, televizoarelor si gadgeturilor, ceea ce le afecteaza negativ vederea.

Pentru a evita bolile de vedere, expertii recomanda sa facem o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute. In timpul unei astfel de pauze, trebuie sa privim in departare, precum si sa ne relaxam vederea si sa clipim. In plus, cand ne uitam la un ecran mult timp, clipim mai rar, ceea ce duce la uscarea ochilor. Lacrimile artificiale, care pot fi achizitionate de la farmacie, pot rezolva aceasta problema.

Citeste si...
Cum sa dormi bine daca lucrezi de acasa: 7 reguli importante pentru cei care lucreaza la distanta

De asemenea, este necesar sa petrecem mai mult timp in aer liber, ceea ce este de asemenea foarte bun pentru ochi. Spre deosebire de terapia prin exercitii, beneficiile sederii in aer liber au fost dovedite prin cercetari. Acest lucru este deosebit de util in copilarie, deoarece se coreleaza cu o scadere a incidentei miopiei.

Exercitiile pentru ochi pot imbunatati cu adevarat vederea? Adevarul dezvaluit de un expert oftalmolog
In cazul miopiei, o persoana are probleme in a vedea obiectele care sunt neclare. Sursa foto: mic. By

Singurul lucru pentru ca plimbarile in aer liber sa fie benefice este sa purtam ochelari de soare, inclusiv copiii. Mai mult, in niciun caz nu ar trebui sa ne uitam direct la Soare. Dar ochelarii cu filtru pentru lumina albastra, a caror utilizare este recomandata cand lucram la computer, nu ne protejeaza de fapt vederea, asa ca purtarea lor este inutila.

In plus, nu trebuie sa uitam de o alimentatie adecvata. O dieta cu suficiente legume, fructe si verdeturi care sunt bune pentru vedere ne va „intari” ochii. Respectarea acestor recomandari, desi nu ne va proteja pe deplin de problemele de vedere, va reduce semnificativ riscul dezvoltarii acestora.

Sursa imagini: mic.by
Subiecte abordate in articol: exercitii pentru ochi, imbunatatirea vederii, miopia, hipermetropia, presbiopia

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri