Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Apa din piscina poate parea curata si aerul miroase distinct a clor, dar aici se pot ascunde numerosi agenti patogeni periculosi. Rezultatul vor fi infectii ale tractului gastrointestinal, respirator si urinar, precum si ale ochilor si urechilor. Sa vedem cum ne putem proteja de aceste pericole ascunse.
Desi inotul este o activitate placuta si sanatoasa, trebuie sa fim constienti de riscurile la care ne expunem atunci cand frecventam o piscina publica. Chiar daca apa este tratata cu clor, acesta nu elimina complet toti germenii si bacteriile. Mai mult, alti inotatori bolnavi pot contamina apa cu diverse infectii.
Infectii stomacale si intestinale
Simptomele infectiilor gastrointestinale includ greata, varsaturi, diaree, crampe si dureri abdominale. Parazitii pot patrunde in organism prin ingerarea apei contaminate. Desi infectia poate fi tratata rapid, uneori poate cauza probleme grave de sanatate.
Masuri de preventie:
- Faceti dus inainte de a intra in apa
- Daca e un loc nou, verificati recenziile online
- Nu inghititi apa in timpul inotului
- Dupa iesirea din piscina, faceti din nou dus
Infectii ale tractului respirator superior
Simptomele seamana cu cele ale racelii, gripei, faringitei, bronsitei, pneumoniei, laringitei si afectiunilor similare. Infectia provine din apa in care au fost persoane bolnave. Riscul este crescut daca personalul a folosit substante chimice expirate. In cel mai rau caz, boala poate deveni cronica.
Masurile preventive sunt aceleasi si aici. Daca simtiti ca sunteti deja bolnav, intrerupeti inotul pana la vremuri mai bune. In plus, alegeti o piscina cu o temperatura confortabila a aerului – nu ar trebui sa raciti in timpul antrenamentului.
Infectii ale tractului urinar
Simptomele pot include dureri abdominale, arsuri la urinare, febra si nevoia frecventa de a urina. Infectiile care afecteaza rinichii si vezica urinara se numara printre cele mai periculoase boli care pot fi contractate in piscina. Printre acestea se numara uretrita, cistita si pielonefrita.
Masurile de preventie raman aceleasi: dus inainte si dupa piscina, studiati recenziile si tineti gura inchisa in timpul inotului. Daca piscina este mixta si este folosita de adulti si copii, acestia din urma trebuie sa poarte scutece speciale.
Infectii ale urechii si sinuzita
Simptomele infectiei pielii canalului urechii (otita externa) si sinuzitei includ durere si mancarime severa in ureche si dureri de cap. Acestea sunt cauzate de bacterii care patrund in organism cu apa si se stabilesc in ureche. Aceasta se poate dezvolta intr-o boala grava si, in cele din urma, poate duce la surzenie. Sinuzita va poate face incapabil sa respirati normal.
Masurile de preventie raman neschimbate. De asemenea, ar putea fi util sa curatati bine interiorul urechii dupa ce mergeti la piscina. Cel mai bine este sa folositi dopuri de urechi in timp ce inotati.
Infectii oculare
Simptomele infectiilor oculare includ arsuri, roseata si mancarime la nivelul ochilor, precum si scaderea calitatii vederii. Acestea pot fi cauzate de apa contaminata din piscina, prea multe substante chimice si lipsa dezinfectiei. Lista infectiilor include conjunctivita, trahomul, keratita fungica si asa mai departe.
Masurile preventive sunt aceleasi, dar ar trebui, de asemenea, sa folositi ochelari de protectie pentru a impiedica apa sa intre in contact direct cu ochii. Acest lucru ii va proteja de bacterii, germeni si substante chimice.
Masuri de siguranta in piscina
- Daca nu sunteti sigur ca piscina este curata, nu ar trebui sa intrati in ea.
- Asigurati-va ca faceti dus inainte si dupa ce intrati in apa.
- Folositi ochelari de protectie, dopuri de urechi si o casca de inot personala.
- Evitati inotul daca ati fost diagnosticat sau suspectat de a avea orice afectiune medicala.
- Asigurati-va ca piscina dvs. este inspectata in mod regulat. Cititi recenziile utilizatorilor online.
- Nu stati prea mult timp in piscina.
- Nu permiteti altei persoane sa foloseasca lucrurile dvs.: prosoape, ochelari, dopuri de urechi etc.
- Nu inghititi apa din piscina.
- Daca aveti o rana deschisa pe corp, nu puteti folosi piscina.
- Purtati un slip de inot curat, apoi lenjerie intima curata si uscata.
- Inainte de a intra in apa, dezinfectati-va picioarele in baile speciale.
In concluzie, desi piscinele publice ofera multa distractie si relaxare, trebuie sa tinem cont de riscurile la care ne expunem. Prin respectarea unor masuri simple de igiena si preventie, putem reduce semnificativ sansele de a contracta o infectie neplacuta si potential periculoasa. Bucurati-va de inot, dar fiti prudenti si responsabili fata de sanatatea voastra!
Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: piscine publice, infectii, paraziti, masuri de siguranta, igiena, preventie