Tatuajele au devenit una dintre principalele forme de exprimare personala in zilele noastre. Oricine poate gasi o schita de tatuaj pe internet sau o poate desena singur, apoi poate face o programare la un artist tatuator – pentru cateva mii de lei poti avea o adevarata opera de arta aplicata pe piele. Uneori pare ca aproape fiecare al doilea locuitor al orasului are tatuaje.
Unii barbati si femei isi doresc un tatuaj, dar le ia mult timp sa se decida. Asta se datoreaza in primul rand faptului ca in timpul tatuarii persoana simte durere, iar in unele zone ale corpului sensibilitatea pielii este mai mare decat in altele. In al doilea rand, multi oameni nu pot alege o schita, de teama ca desenul se va demoda repede.
Dar mai exista un motiv pentru care trebuie sa te gandesti bine inainte de a-ti face un tatuaj. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca, pe termen lung, tatuajele pot duce la dezvoltarea unei boli fatale.
De ce tatuajele dureaza o viata
Esenta nu s-a schimbat prea mult de cand oamenii au invatat sa faca tatuaje acum aproximativ 60.000 de ani. Pentru a aplica desene pe piele, oamenii iau un obiect ascutit, il inmoaie in cerneala si inteapa pielea. In antichitate, in acest scop se foloseau ace si vopsele din pigmenti naturali. Astazi exista aparate profesionale de tatuat si vopsele speciale de diferite culori.
Pentru a intelege de ce tatuajele raman pentru totdeauna, trebuie sa ne amintim ca pielea umana este formata din mai multe straturi:
- Cel mai de sus se numeste epiderma si se reinnoieste constant.
- Sub el se afla un strat mai profund, dermul – este mai stabil si se reinnoieste mai lent de-a lungul anilor.
Cand o persoana isi face un tatuaj, acul aparatului de tatuat trece prin epiderma si livreaza cerneala direct in derm. Corpul percepe vopseaua ca pe un obiect strain, astfel incat sistemul imunitar incearca sa o „manance”. Cu toate acestea, particulele de colorant sunt localizate foarte adanc, astfel incat organismul nu poate elimina complet cerneala. Cerneala ramane in dermul pielii aproape toata viata – in timp ce cantitatea ei scade, modelul devine mai sters, dar totusi ramane la locul sau.
Pericolele tatuajelor pentru sanatate
Cand corpul lupta cu cerneala, particulele de cerneala ajung in ganglionii limfatici ai unei persoane. Acesta este numele partilor sistemului imunitar care filtreaza limfa, un lichid clar care transporta proteine, deseuri si celule imunitare.
Recent, oamenii de stiinta suedezi au decis sa investigheze daca prezenta tatuajelor ar putea creste riscul de a dezvolta un limfom malign, o forma rara de cancer care afecteaza globulele albe (limfocitele). Rezultatele lucrarii stiintifice au fost publicate in jurnalul stiintific EClinicalMedicine.
Pentru a gasi raspunsul la intrebarea lor, oamenii de stiinta au efectuat un sondaj in randul a 5.591 de rezidenti suedezi. Ei au fost interesati in primul rand de persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani carora li s-a diagnosticat limfomul intre 2007 si 2017. La sondaj au participat si persoane din grupul de control. Chestionarul le-a cerut sa raspunda la o serie de intrebari, inclusiv una despre tatuaje. Respondentii trebuiau sa indice daca aveau tatuaje, ce dimensiune si culoare aveau si cand au fost facute.
Iata ce au aratat rezultatele studiului:
- Persoanele cu tatuaje au avut un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom decat persoanele din grupul de control.
- Dimensiunea si culoarea tatuajului nu par sa aiba niciun efect asupra probabilitatii de a dezvolta boala.
- Dar momentul aparitiei tatuajului pe piele a avut un efect – diagnosticul teribil a fost descoperit la persoane in termen de doi ani de la aplicarea desenului sau la mai mult de zece ani mai tarziu.
Cel mai probabil, vopselele din tatuaje provoaca consecinte grave. Dar nimeni nu risca sa vorbeasca despre asta cu mare incredere – nu exista dovezi in acest sens, doar statisticile sugereaza prezenta unor consecinte. Chiar daca tatuajele sunt daunatoare, acest lucru poate fi influentat de alti factori, cum ar fi caracteristicile individuale ale corpului uman, experienta artistului si asa mai departe.
Alternative mai sigure la tatuajele permanente
In loc de tatuaje permanente, exista alternative cu riscuri mai scazute, cum ar fi tatuajele temporare. Daca totusi doriti un tatuaj permanent, iata cateva sfaturi pentru a minimiza riscurile:
- Alegeti un salon de tatuaje cu o reputatie buna si conditii igienice corespunzatoare
- Asigurati-va ca artistul foloseste instrumente sterile de unica folosinta
- Evitati culorile de cerneala despre care se stie ca contin substante chimice daunatoare
- Urmati cu atentie instructiunile de ingrijire dupa aplicarea tatuajului
Inainte de a face un tatuaj, trebuie sa cantariti cu atentie totul. Multi oameni se tem ca desenele de pe corp vor arata ingrozitor, dar asta e departe de a fi cel mai rau lucru care se poate intampla. Cu toate acestea, indiferent de ceea ce spun oamenii de stiinta, moda tatuajelor este putin probabil sa dispara – poate ca tendinta va merge chiar mai departe si oamenii viitorului vor incepe sa-si faca tatuaje singuri, fara ajutorul artistilor tatuatori.
Ce credeti despre rezultatele studiului si despre tatuaje in general?
Sursa imagini: Tumblr
Subiecte abordate in articol: tatuaje, sanatate, cancer, precautii