3.4 C
București
3 decembrie 2024

Pericolul Superbacteriilor Rezistente ar Putea Face Pandemia COVID-19 sa Para „Minora” – Avertismentul infricosator al unui Fost Medic Șef Britanic

Citeste si ...

In timp ce omenirea se lupta sa depaseasca consecintele devastatoare ale pandemiei COVID-19, o amenintare si mai sumbra se profileaza la orizont. Potrivit unui reputat expert medical britanic, cresterea alarmanta a superbacteriilor rezistente la medicamente ar putea transforma pandemia de coronavirus intr-o criza „minora” in comparatie. Aceasta perspectiva infioratoare a fost exprimata de Dame Sally Davies, fost medic sef al Angliei, care avertizeaza ca, in absenta unor masuri urgente, omenirea ar putea fi condamnata la o epoca in care infectiile nu mai pot fi tratate cu medicamentele actuale.

Vorbind din proprie experienta tragica – si-a pierdut nepoata vitrega in urma cu doi ani din cauza unei infectii netratabile – Davies zugraveste un tablou apocaliptic al unui viitor in care persoanele infectate ar trebui izolate pentru a preveni raspandirea bolilor, transformand intreaga lume intr-un vast spital de carantina. „Se pare ca vom avea o multime de oameni cu infectii netratabile si va trebui sa izolam persoanele care nu pot fi tratate pentru a nu-si infecta familiile si comunitatile„, a declarat ea pentru The Guardian. „Deci este o imagine cu adevarat dezastruoasa. Ar face ca o parte din COVID-19 sa para minora.

O Amenintare Mai Grava decat Schimbarile Climatice

Davies, care este si ambasadoare speciala a Marii Britanii pentru rezistenta la antimicrobiene (AMR), sustine ca unele infectii cauzate de bacterii, virusi, ciuperci si paraziti nu mai pot fi tratate in mod eficient cu medicamentele disponibile in prezent. Ea avertizeaza ca rezistenta la antibiotice ar face o mare parte din medicina moderna prea riscanta, afectand interventii precum cezarienele sau interventiile pentru cancer si transplantul de organe.

Daca nu vom facut pasi in directia buna in urmatorii 10 ani, atunci sunt foarte speriata„, a spus Davies. „Acesta este un pericol mai acut decat schimbarile climatice pentru omenire.”

Cifrele furnizate de experti sunt la fel de inspaimantatoare. Se estimeaza ca infectiile rezistente la medicamente ucid deja cel putin 1,2 milioane de oameni pe an la nivel global, iar in Africa subsahariana, un deces din cinci la copiii sub cinci ani este cauzat de astfel de bacterii.

Citeste si...
Beneficiile uluitoare ale plimbarilor scurte: cum 10 minute pe zi va pot salva viata?

Abuzul de Antibiotice la Oameni si Animale

Una dintre cauzele principale ale acestei crize este utilizarea excesiva si inadecvata a antibioticelor, atat in randul oamenilor, cat si al animalelor de ferma. Multe dintre aceste medicamente ajung sa fie administrate animalelor in scopul promovarii cresterii sau prevenirii infectiilor in conditii de supraaglomerare si insalubre, mai degraba decat pentru tratarea unor infectii specifice.

Multe dintre antibiotice ajung si la animalele de ferma, pentru a promova cresterea sau a preveni infectiile in conditii de supraaglomerare, insalubre, mai degraba decat pentru a trata infectii specifice„, se arata in raportul citat de The Guardian.

Acest abuz a facilitat aparitia si raspandirea rapida a superbacteriilor rezistente, care au devenit practic „invincibile” in fata medicamentelor existente.

Un Plan de Actiune International si National

Recunoscand gravitatea situatiei, Guvernul Regatului Unit a anuntat recent un plan national de actiune prin care isi ia angajamentul de a reduce utilizarea antimicrobienelor atat la oameni, cat si la animale si de a stimula industria sa dezvolte noi medicamente si vaccinuri.

Intr-o lume care se recupereaza dupa impactul profund al pandemiei de Covid-19, colaborarea internationala si pregatirea pentru provocarile globale de sanatate au capatat un nivel de importanta fara precedent„, a declarat Maria Caulfield, ministrul Sanatatii din Regatul Unit.

Cu toate acestea, eforturile trebuie intensificate la nivel global, deoarece amenintarea superbacteriilor rezistente nu cunoaste granite. O abordare coordonata si multilaterala este esentiala pentru a evita un scenariu apocaliptic in care medicamentele actuale devin complet ineficiente in fata infectiilor rezistente.

In concluzie, avertismentul sumbru al Dame Sally Davies ar trebui sa trezeasca constiintele la nivel mondial. Cresterea ingrijoratoare a superbacteriilor rezistente la medicamente ar putea face ca pandemia COVID-19 sa para „minora” in comparatie, transformand intreaga lume intr-un vast spital de carantina. Este imperativ ca guvernele, organizatiile internationale si industria farmaceutica sa colaboreze strans pentru a gasi solutii eficiente si a preveni o astfel de criza existentiala pentru omenire. Viitorul nostru depinde de actiunile noastre de astazi.

Citeste si...
Cum sa dormi bine daca lucrezi de acasa: 7 reguli importante pentru cei care lucreaza la distanta

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole