Pana la 3% dintre adultii din Statele Unite sufera de psoriazis, o afectiune care provoaca simptome precum placi ridicate si decolorari ale pielii si poate afecta, de asemenea, alte parti ale corpului precum articulatiile si ochii. Desi cauza exacta a psoriazisului este necunoscuta, expertii considera ca inflamatia este factorul comun care poate afecta aceste diferite zone.
Cauzele inflamatiei in psoriazis
La persoanele cu psoriazis, disfunctia sistemului imunitar determina acumularea celulelor inflamatorii in stratul median al pielii, cunoscut sub numele de derma. Aceasta afectiune accelereaza, de asemenea, cresterea celulelor pielii in epiderma, stratul exterior al pielii. In mod normal, celulele pielii cresc si se exfoliaza in decurs de o luna. Acest proces se accelereaza la cateva zile in cazul persoanelor cu psoriazis. In loc sa se exfolieze, celulele pielii se acumuleaza pe suprafata pielii, ducand la simptome neplacute precum placi ridicate, solzosi, umflaturi si roseata sau decolorare.
Chiar daca psoriazisul este o afectiune a pielii, inflamatia asociata cu psoriazisul afecteaza intregul organism. Aceasta poate creste riscul de aparitie a bolilor de inima, a cancerului, a bolilor inflamatorii intestinale si a artritei psoriazice.
Exista vreo modalitate de a trata inflamatia?
Desi inflamatia in psoriazis se datoreaza dereglarii sistemului imunitar, studiile sugereaza ca persoanele pot reduce aceasta inflamatie prin schimbari ale stilului de viata si ale dietei. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii. Utilizand aceste metode, multe persoane care sufera de psoriazis pot mentine remisia, care reprezinta o perioada indelungata fara a experimenta simptomele psoriazisului.
In plus, anumite medicamente pentru tratarea psoriazisului actioneaza prin reducerea inflamatiei. Acestea includ corticosteroizi topici, produse biologice injectabile si medicamente administrate pe cale orala. Fiecare persoana cu psoriazis este diferita. Unii oameni vor necesita un tratament mai extins decat altii.
Cum se poate gestiona inflamatia
Desi in prezent nu exista un remediu pentru psoriazis, obiceiurile urmatoare pot ajuta la reducerea inflamatiei legate de psoriazis si pot creste sansele de a experimenta remisia.
Adoptarea unei diete nutritionale
Dieta este puternic legata de inflamatia sistemica. Studiile sugereaza ca anumite modele alimentare inflamatorii pot creste riscul de psoriazis si pot agrava simptomele.
O dieta nutritionala arata diferit pentru fiecare persoana. Cu toate acestea, urmatoarele etape pot ajuta o persoana sa stabileasca una:
Evitarea alimentelor inflamatorii: Anumite alimente si bauturi contin substante pro-inflamatorii care cresc inflamatia si declanseaza simptomele psoriazisului. Exemple sunt sucurile racoritoare si alimentele ultra-procesate, precum gustarile sarate, produsele de patiserie si produsele din carne procesata.
Luarea in considerare a unei diete anti-inflamatorii: Dietele bogate in fructe, legume si alte alimente nutritionale reduc in mod constant simptomele psoriazisului. De exemplu, un studiu din 2018 efectuat pe 35.735 de persoane, inclusiv 3.557 cu psoriazis, a sugerat ca aceia care au urmat o dieta de stil mediteranean au avut un psoriazis mai putin sever in comparatie cu persoanele care nu au urmat aceasta dieta.
Mentinerea unei greutati moderate
Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea psoriazisului. Persoanele cu psoriazis care au supraponderalitate sau obezitate pot avea, de asemenea, simptome mai severe decat persoanele cu o greutate moderata.
Pierderea in greutate poate reduce markerii inflamatori si poate ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului la persoanele cu exces de greutate corporala. Un studiu din 2020 a constatat ca persoanele cu psoriazis si supraponderalitate sau obezitate care si-au redus greutatea corporala cu 12% intr-un program de 10 saptamani au experimentat o reducere a severitatii psoriazisului cu 50-75%. Participantii au pierdut in medie 23 de livre (aproximativ 10 kg).
Implementarea altor obiceiuri sanatoase
Mai multe obiceiuri pot ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea simptomelor psoriazisului, cum ar fi:
- Evitarea sau renuntarea la fumat: Fumatul dauneaza semnificativ sanatatii unei persoane si agraveaza bolile inflamatorii, inclusiv psoriazisul.
- Reducerea consumului de alcool: Consumul excesiv de alcool poate contribui la inflamatie si poate agrava simptomele psoriazisului.
- Mentinerea unui stil de viata activ: Evitarea perioadelor lungi de sezut poate ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului. O revizuire a cercetarilor a sugerat ca persoanele cu psoriazis care duc un stil de viata sedentar au simptome mai severe in comparatie cu persoanele care fac exercitii fizice in mod regulat.
- Obtinerea unui somn suficient: Lipsa somnului poate duce la o stare pro-inflamatorie in organism. Studiile sugereaza ca somnul de calitate proasta si inconsecvent poate creste markerii inflamatiei in sange. Expertii recomanda adultilor sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte pentru o sanatate optima.
- Gestionarea nivelurilor de stres: Stresul prelungit face sistemul imunitar sa fie supraactiv si contribuie la o stare pro-inflamatorie. Pana la 88% dintre persoanele cu psoriazis raporteaza stresul ca fiind un factor declansator al simptomelor lor. Utilizarea tehnicilor de reducere a stresului, precum meditatia si yoga, poate fi de ajutor.
Cand sa se solicite ajutorul medical?
Oricine se confrunta cu o recidiva a psoriazisului si este interesat sa afle modalitati de a reduce simptomele psoriazisului si inflamatia ar putea dori sa ia in considerare discutarea cu echipa sa medicala, inclusiv cu dermatologul.
Acestia pot recomanda metode de tratament in functie de severitatea simptomelor si pot oferi recomandari privind schimbarile de stil de viata si de dieta care pot ajuta la scaderea inflamatiei si la reducerea simptomelor psoriazisului. De asemenea, ei pot sugera administrarea de vitamine sau suplimente alimentare.
Articolul se bazeaza pe o expertiza si date furnizate de profesionisti din domeniul sanatatii si cercetari de specialitate. Impartasiti acest articol sau lasati un comentariu pentru a contribui la sensibilizarea cititorilor cu privire la legatura dintre psoriazis si inflamatie si la modalitatile de a gestiona aceasta afectiune.
Bibliografie:
e-click.ro are orientari stricte privind sursele de informare si se bazeaza numai pe studii evaluate de colegi, institutii de cercetare academica, reviste si asociatii medicale. Evitam sa folosim referinte tertiare. Citam sursele primare – inclusiv studii, referinte stiintifice si statistici – in cadrul fiecarui articol si le enumeram, de asemenea, in sectiunea de resurse din partea de jos a articolelor noastre.
- Armstrong A, et al. (2021). Prevalenta psoriazisului la adultii din Statele Unite ale Americii.
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2781378 - Barros G, et al. (2022). Explorarea legaturilor dintre obezitate si psoriazis: A comprehensive review.
https://www.mdpi.com/1422-0067/23/14/7499 - Bianchi V. (2018). Pierderea in greutate este un factor critic pentru reducerea inflamatiei.
https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(18)30395-4/fulltext - Black D, et al. (2022). Definitii ale remisiunii in psoriazis: A systematic literature review from the National Psoriasis Foundation.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35924437/ - Castaldo G, et al. (2020). Program agresiv de pierdere in greutate cu o faza de inductie ketogenica pentru tratamentul psoriazisului in placi cronic: A proof-of-concept, single-arm, open-label clinical trial.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990072030040X - Chung M, et al. (2022). Interventia dietetica si suplimentele in managementul psoriazisului: Perspective actuale.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9234314/. - Dzierwzewski J, et al. (2020). Inconsecventa somnului si markerii inflamatiei.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.01042/full