34 C
București
18 iunie 2024

Țigarile electronice – O cale eficienta pentru a renunta la fumat?

Vapatul poate fi o alternativă mai puțin dăunătoare la fumat, dar specialiștii avertizează asupra potențialelor riscuri pe termen lung. Află mai multe detalii în acest articol cuprinzător.

Citeste si ...

Utilizarea tigarilor electronice a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, multi fumatori adoptand aceasta metoda ca o alternativa la fumatul conventional in incercarea de a renunta la viciul daunator. Cu toate acestea, exista inca dezbateri si controverse cu privire la eficienta si impactul pe termen lung al vapatului asupra sanatatii.

Conform unor studii recente, rata de renuntare la fumat in randul utilizatorilor de tigari electronice se situeaza la 35% dupa 6 luni si 18% dupa un an. In medie, sansele de succes cresc cu mai mult de jumatate, intre 50 si 60%, comparativ cu alte metode. Analizele Cochrane, actualizate la inceputul anului 2024, arata ca persoanele care combina tigarile electronice cu suplimente de nicotina au mai multe sanse sa renunte la fumat decat cele care utilizeaza doar inlocuitori de nicotina.

Țigarile electronice – O alternativa mai putin daunatoare?

Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a criticat in trecut tigarile electronice, considerandu-le „fara indoiala daunatoare”, specialistii sustin ca vapatul este totusi o optiune mai putin nociva decat fumatul conventional.

„Foloseste un lichid cu o doza suficienta de nicotina pentru a face sa dispara rapid dorinta de a fuma. Incercam apoi sa reducem frecventa vapingului, apoi doza de nicotina in etape, de indata ce dorinta este mai putin puternica”, explica dr. Marion Adler.

Conform statisticilor recente de la Santé Publique France, 7,3% dintre tinerii cu varste intre 18 si 75 de ani au raportat ca folosesc tigari electronice, in timp ce 5,5% au declarat ca fumeaza zilnic.

Avantaje si riscuri ale vapatului

Țigarile electronice - o cale eficienta pentru a renunta la fumat?
Țigarile electronice - o cale eficienta pentru a renunta la fumat?

Desi vapatul poate fi o alternativa mai putin daunatoare decat fumatul conventional, specialistii atrag atentia asupra unor potentiale riscuri:

  • Efectele pe termen lung asupra sanatatii nu sunt inca pe deplin cunoscute
  • Unele arome pot contine substante toxice sau cancerigene
  • Exista riscul de a deveni dependent de vapare sau de a reveni la fumat

Cu toate acestea, vapatul poate fi un instrument util in procesul de renuntare la fumat, mai ales in combinatie cu alte metode precum terapia de substitutie cu nicotina sau consilierea psihologica.

Citeste si...
Sange in urina, Hematuria: Care sunt cauzele si ce boli ascunde

In ciuda controverselor, specialistii sunt de acord ca renuntarea la fumat, indiferent de metoda aleasa, este esentiala pentru imbunatatirea sanatatii si reducerea riscurilor asociate fumatului conventional. Alegerea metodei potrivite necesita o abordare individualizata si o monitorizare atenta a progreselor si a efectelor secundare potentiale.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: tigari electronice, vapare, renuntare fumat, sanatate

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Țigarile electronice - o cale eficienta pentru a renunta la fumat?