34 C
București
18 iunie 2024

Atleta in varsta de 90 de ani inca cucereste pistele de alergare

Emma Mazzenga, o atletă italiană în vârstă de 90 de ani, continuă să cucerească pistele deținând 5 recorduri mondiale, 9 europene și 28 naționale la probele de sprint Masters pentru atleți vârstnici.

Citeste si ...

Emma Maria Mazzenga, o atleta italiana nascuta in 1933, continua sa cucereasca pistele de alergare la varsta venerabila de 90 de ani. Este detinatoare a 5 recorduri mondiale, 9 recorduri europene si nu mai putin de 28 de recorduri nationale in probele de sprint Masters pentru atleti varstnici.

Recorduri remarcabile

Nascuta la 1 august 1933, Emma Maria Mazzenga este una dintre stelele necunoscute ale atletismului italian, detinand in prezent cinci recorduri mondiale, noua recorduri europene si 28 de cele mai bune performante italiene in diferite categorii de sprint Masters – curse competitive pentru alergatori mai in varsta organizate pe grupe de varsta, conform Reuters.

Printre realizarile sale remarcabile se numara un timp de 53,35 secunde pe distanta de 100 de metri, doborand recordul precedent detinut de japoneza Emiko Saito in 2022.

Recorduri istorice

Recordul mondial la 200 de metri feminin, unul dintre cele mai vechi recorduri de atletism existente in palmares, a fost stabilit de regretata atleta americana Florence Griffith Joyner cu timpul de 21,34 secunde in 1988. Ea avea 28 de ani la acea vreme.

Recordul mondial de atletism Masters la categoria 50 de ani si peste este de 24,33 secunde, detinut de atleta jamaicana-slovena Merlene Ottey, in timp ce recordul pentru femeile de 70 de ani si peste este de 31,30 secunde, detinut de nemtoaica Ingrid Meier.

Exista chiar si un record pentru femeile de 100 de ani si peste, de 1 minut si 29 de secunde.

Atleta in varsta de 90 de ani inca cucereste pistele de alergare
Atleta in varsta de 90 de ani inca cucereste pistele de alergare

Ritualuri si obiceiuri

La fel ca multi atleti, Mazzenga respecta ritualuri precise pentru cursele sale:

  • Alearga strict fara sosete
  • Nu poarta niciodata aceiasi pantofi ca la antrenament

De asemenea, ii place sa savureze o bere cu colegii de alergare pentru a-si sarbatori succesele, chiar daca, de obicei, nu are rivali directi in categoria sa W90. „Daca nu am concurenti, stiu ca voi castiga de la inceput, asa ca scopul meu este sa fac un timp bun”, a declarat ea a doua zi dupa ultimul sau record mondial.

Citeste si...
Scrimera Emilia Corbu reuseste sa-si pastreze titlul de campioana nationala

O cariera plina de determinare

A alergat in tinerete, dar apoi s-a oprit multi ani dupa ce s-a casatorit si a avut copii. Cariera sa de alergatoare ca atleta Masters, pe care a inceput-o la varsta de 53 de ani, a fost un confort important pentru ultimii ani ai lui Mazzenga.

„M-a ajutat sa trec prin unele momente dificile, care, desigur, nu au lipsit intr-o viata atat de lunga ca a mea”, a spus ea. Alergarea „mi-a permis, de asemenea, sa fiu mereu inconjurata de o multime de oameni, astfel incat sa nu fiu niciodata singura”, a adaugat ea.

Planuri pentru viitor

Printre urmatoarele sale angajamente se numara:

  • Campionatele italiene care vor incepe in iunie
  • Are in vedere campionatele mondiale din Suedia de anul viitor

Cu toate acestea, Mazzenga a glumit spunand ca prefera „sa nu faca planuri pe termen lung”.

Atleta in varsta de 90 de ani Emma Maria Mazzenga este un exemplu inspirator de determinare si pasiune pentru sport. Performantele sale remarcabile la o varsta atat de inaintata demonstreaza ca varsta nu trebuie sa fie o bariera pentru a-ti urmari visele si a ramane activ. Speram ca povestea ei va inspira si pe altii sa-si depaseasca limitele si sa nu renunte niciodata la ceea ce iubesc.

Sursa: Descopera.ro Sursa imagini: Profimedia Subiecte abordate in articol: atletism, recorduri, italiana, varstnica, competitii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Atleta in varsta de 90 de ani inca cucereste pistele de alergare