28.5 C
București
19 iunie 2024

Garry Kasparov la Timisoara: „Lumea se confrunta din nou cu amenintarea comunismului”

Marele șahist Garry Kasparov a vizitat Timișoara pentru a avertiza despre pericolele actualului autoritarism și ale inteligenței artificiale necontrolate. În orașul Revoluției, el a îndemnat la apărarea libertății câștigate cu sacrificii.

Citeste si ...

Marele sahist Garry Kasparov, celebru pentru opozitia sa ferma fata de regimul Putin, a venit la Timisoara pentru a vorbi despre provocarile lumii moderne. In orasul care a dat nastere Revolutiei Romane anti-comuniste, Kasparov a avertizat ca „lumea se confrunta din nou cu o amenintare existentiala provenita din ramasitele trecutului comunist.”

„Trebuie sa aparam libertatea castigata cu atat de mult sacrificiu”

La evenimentul public organizat de Universitatea Politehnica Timisoara, Garry Kasparov a descris viziunea sa despre pericolele actuale pentru democratie si drepturile omului:

„Va multumesc pentru primirea calda in orasul Revolutiei Romane. Astazi, cand lumea se confrunta din nou cu amenintarea existentiala a comunismului ramas din trecut, sunt entuziamat sa vizitez locul care ne-a oferit speranta intr-un viitor democratic.”

Fosta legenda a sahului a vorbit cu pasiune despre:

  • Copilaria sa in fosta URSS: „Am crescut intr-un mic apartament din Baku, intr-o familie de ingineri evrei si armeni. Restrictiile regimului comunist erau sufocante.”
  • Revolta sa impotriva dictaturii: „Dupa prabusirea URSS, am luptat impotriva noii dictaturi instalate de Putin si a incercarilor sale de a inabusi libertatea.”
  • Amenintarea actualului autoritarism: „Astazi, vedem aceleasi tipare periculoase de reprimare a disidentei si dezinformare de stat raspandite de ramasitele comunismului.”

Publicul numeros din Timisoara a primit cu aplauze mesajul ferm al lui Kasparov de a apara valorile democratice castigate cu mare sacrificiu in Romania si in intreaga lume.

„Viitorul apartine inteligentei artificiale – dar cu ce pret?”

In cadrul evenimentului, Kasparov a vorbit si despre un alt subiect care il preocupa profund – impactul potential al inteligentei artificiale (IA) asupra libertatilor umane fundamentale.

Cunoscut pentru partidele sale revolutionare impotriva supercomputerului Deep Blue, Kasparov a analizat:

  1. Riscurile IA: „Progresele fulminante in IA reprezinta pe de o parte o oportunitate enorma, dar si o amenintare inspaimantatoare daca este corupta de forte autoritare.”
  2. Nevoia de reglementare: „Trebuie sa gasim un echilibru intre a stimula inovatia in IA si a proteja democratia si drepturile omului de potentialele utilizari abuzive ale acestei tehnologii.”
  3. Rolul cetatenilor: „Toti avem responsabilitatea de a ne implica si de a ne asigura ca IA ramane o unealta care sa serveasca binelui omenirii, nu un instrument de control si supraveghere.”
Citeste si...
Atleta in varsta de 90 de ani inca cucereste pistele de alergare

Prin argumente persuasive, Kasparov a aratat ca desi IA poate duce omenirea catre noi culmi, trebuie sa ramanem vigilenti pentru a proteja valorile libertatii individuale.

Garry Kasparov la Timisoara:
Garry kasparov la timisoara: "lumea se confrunta din nou cu amenintarea comunismului"

O viata dedicata luptei pentru libertate

In finalul dialogului plin de substanta despre prezentul si viitorul omenirii, Garry Kasparov a acordat o sesiune de autografe si poze care a durat pana tarziu in noapte. Fanii au putut interactiona cu eroul care si-a riscat in mod repetat libertatea pentru a lupta impotriva regimurilor opresive.

Printre momentele culmine:

  • Revolta sa iconica la Moscova in 2012, cand a fost arestat si batut pentru ca a protestat pasnic impotriva regimului Putin. Kasparov a declarat: „Libertatea nu se castiga usor, dar odata obtinuta, trebuie aparata cu indarjire de fortele intunerice ale tiraniei.”
  • Intalnirile sale explozive cu Vladimir Putin, in care l-a confruntat direct pe dictatorul rus. „Nu ii voi permite niciodata sa imi inabuse vocea sau sa imi infranga spiritul de luptator pentru adevar si dreptate.”
  • Consecintele personale, inclusiv amenintarile permanente la adresa vietii sale: „Am sacrificat multe pentru a-mi exprima credintele, dar nu as schimba nimic. Libertatea este cel mai de pret lucru pe care il avem.”

Prin cuvintele si prin actiunile sale pline de curaj, Garry Kasparov a demonstrat ca atunci cand aparatorii libertatii raman uniti, nicio forta a intunericului nu poate invinge lumina.

Luptatorul pentru libertate a dat un ultim indemn: „Nu lasati niciodata garda jos impotriva amenintarii comunismului. Implicati-va, informati-va si luptati pentru idealurile democratice pentru care au murit atatia romani la Revolutie. Libertatea nu este un dat, ci o alegere continua.”

Vizita lui Garry Kasparov la Timisoara a reafirmat rolul crucial al orasului in apararea democratiei. Mesajul sau puternic este ca, desi provocarile actuale par coplesitoare, trebuie sa invingem fortele autoritarismului printr-o veghe constanta si prin actiune colectiva. Impartasiti aceasta poveste inspiratoare si lasati un comentariu cu gandurile voastre!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Garry Kasparov la Timisoara: "Lumea se confrunta din nou cu amenintarea comunismului"