34 C
București
18 iunie 2024

Guvernul investeste peste 1,2 miliarde de euro in reabilitarea si constructia de stadioane moderne in toata tara

Guvernul investește masiv în construcția și modernizarea stadioanelor din România. Peste 1,2 miliarde de euro sunt alocate pentru 7 proiecte majore, inclusiv noul stadion Dinamo de 172 milioane de euro.

Citeste si ...

Autoritatile de la Bucuresti au adoptat un amplu program de investitii in infrastructura sportiva, incluzand constructia unor noi arene multifunctionale si modernizarea celor existente. Conform celor mai recente informatii, bugetul total alocat pentru aceste proiecte depaseste 1,2 miliarde de euro.

Cel mai scump dintre proiectele aflate in derulare este noul stadion al echipei Dinamo Bucuresti, a carui constructie este estimata la aproximativ 172 de milioane de euro. Acesta va fi amplasat pe locul actualei baze sportive a „cainilor rosii”, pastrandu-se astfel traditia si legatura cu istoria clubului. Cu toate acestea, multi experti considera ca statul ar fi putut economisi sume importante daca ar fi optat pentru o locatie alternativa, in zone mai putin atractive imobiliar.

Traditie versus eficienta

Marile cluburi de traditie din Europa de Vest si-au construit de regula noile arene in zone cu densitate redusa a populatiei, permitandu-le astfel dezvoltarea unor facilitati conexe precum parcari, restaurante sau zone comerciale. In schimb, in cazul noului stadion Dinamo, autoritatile au preferat sa pastreze amplasamentul actual din zona ultracentrala Ștefan cel Mare – Floreasca.

Potrivit unor estimari, daca cele 20 de hectare de teren ar fi scoase la vanzare, statul ar putea obtine peste 150 de milioane de euro, suma suficienta pentru finantarea unui nou complex sportiv intr-o locatie mai putin costisitoare.

Provocari urbanistice

Guvernul investeste peste 1,2 miliarde de euro in reabilitarea si constructia de stadioane moderne in toata tara
Guvernul investeste peste 1,2 miliarde de euro in reabilitarea si constructia de stadioane moderne in toata tara

O alta problema intampinata in cazul altor stadioane nou construite pe vechile amplasamente este lipsa spatiului pentru facilitati adiacente. Astfel, dupa modernizarea unor arene, s-a ajuns in situatia in care tribunele sa fie practic lipite de trotuar, fara posibilitatea amenajarii de parcari sau zone de agrement pentru spectatori.

Conform proiectului, noua arena Dinamo va avea o suprafata desfasurata de aproape 67.000 de metri patrati, cu un termen de executie estimat la 26 de luni. Capacitatea sa va fi de aproximativ 30.000 de locuri, depasind astfel cea a Arenei Nationale, unul dintre cele mai mari stadioane din Romania.

Citeste si...
Gigi Becali stabileste perioada in care Florinel Coman va pleca de la FCSB
StadionOrasCapacitateCost estimat
DinamoBucuresti30.000172 mil. €
OradeaOradea16.000100 mil. €
ConstantaConstanta18.000100 mil. €
TimisoaraTimisoara16.000122 mil. €
HunedoaraHunedoara12.00065 mil. €
TargovisteTargoviste10.00065 mil. €

Surferul de investitii guvernamentale in infrastructura sportiva reflecta importanta acordata de autoritatile romane incurajarii miscarii si unui stil de viata sanatos, precum si dorinta de a oferi conditii optime pentru desfasurarea competitiilor internationale de top. Totodata, aceste proiecte sunt vazute si ca modalitati de revigorare a centrelor urbane si de atragere a turistilor. Ramane de vazut daca beneficiile pe termen lung vor justifica costurile ridicate suportate de la bugetul de stat.

Sursa imagini: Social Media |

Subiecte abordate in articol: stadioane, investitii, infrastructura sportiva, constructii, guvern

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Guvernul investeste peste 1,2 miliarde de euro in reabilitarea si constructia de stadioane moderne in toata tara