Luptatorii UFC sunt idolii a milioane de fani din intreaga lume, castigand sume colosale in doar cateva minute pe care le petrec in Octogon. Astazi sunt vedete in lumina reflectoarelor, adorati de public, dar putini stiu prin ce jobs au trecut pana sa ajunga aici.
In asteptarea marilor gale UFC care ne asteapta in acest an, va invitam sa descoperiti povestile fascinante ale unor vedete precum Conor McGregor, Alex Pereira, Jon Jones si multe alte staruri UFC, si ce au facut ei inainte sa calce pentru prima oara in cusca legendara. Veti afla cum munca de zi cu zi si dorinta de a-si schimba destinul i-au propulsat in arena MMA unde si-au gasit adevarata chemare.
De la instalator la „The Notorious” – Conor McGregor
Inainte sa devina cel mai faimos luptator de pe planeta, irlandezul Conor McGregor a lucrat ca instalator in tineretea sa. Se trezea la ora 6 dimineata pentru a ajunge la timp la lucru, unde avea zile de munca de 10 ore. Pe langa instalatii, McGregor lucra si in constructii.
Drumul lui spre MMA a inceput de fapt pe terenul de fotbal, fiind un fan infocat al clubului Manchester United. Conor a jucat chiar si pentru clubul local Lourdes Celtic. Dar destinul lui era in cusca, nu pe gazon. A inceput in promotii locale, apoi s-a mutat la Cage Warriors, unde a devenit campion. De acolo, sefii UFC nu l-au putut rata si i-au oferit un contract. Restul e istorie.
Din pacate, o accidentare l-a scos pe Conor McGregor din meciul de la UFC 303 cu Michael Chandler. In locul lui, Alex Pereira va fi cap de afis.
Viitorul campion Alex Pereira – De la munci grele la UFC
Alex Pereira, viitorul campion UFC la 2 categorii, a crescut in favelele din Brazilia. De mic a fost fortat sa munceasca la un santier alaturi de tatal sau. La doar 12 ani a renuntat la scoala ca sa lucreze intr-un magazin de anvelope, carand cauciucuri 10 ore pe zi.
Munca grea l-a facut sa ajunga la alcool de la o varsta frageda. Dar avea o putere naturala care il ajuta sa iasa invingator din luptele de strada. Asa i-a venit ideea sa devina luptator profesionist.
La UFC 303, Pereira isi va apara centura de campion contra cehului Jiri Prochazka, in a doua lor intalnire din cusca.
Rinat Fakhretdinov – De la birou la Octogon
Primul tatar din istoria UFC, Rinat Fakhretdinov, a lucrat ca asistent juridic inainte sa treaca la MMA, la sugestia fratelui sau. Salariul modest l-a impins sa caute un job part-time ca antrenor de fitness, iar la inceput a activat si ca bodyguard.
Cand nu a mai putut combina toate slujbele, a ales sportul. Acum este neinvins in UFC cu 3 victorii si un egal. La urmatorul UFC Fight Night din Arabia Saudita, Rinat il va infrunta pe artistul KO danez Nicholas Dalby.
Australianul Robert Whittaker – Karate kid la MMA
Inca de la 7 ani, micul Robert Whittaker a inceput karate, desi din frageda pruncie juca rugby, visand sa devina pro. Dar artele martiale l-au cucerit.
Inainte sa treaca la MMA, a lucrat ca zidar. Munca grea de pe santier nu-l oprea sa-si gaseasca energia sa se antreneze seara. In 2008 a debutat ca profesionist in promotia Xtreme FC, iar in 2012 ajungea deja in UFC. De-a lungul carierei sale, Whittaker s-a remarcat prin fair-play si respect fata de adversari, rar intrat in trashtalk-ul specific MMA.
La urmatorul UFC Fight Night din Arabia Saudita, australianul il va intalni pe rusul Ikram Aliskerov in main event.
Jon Jones – De la facultatea de drept la MMA
Pe Jon „Bones” Jones, seful UFC Dana White il numeste „cel mai periculos om de pe planeta”. Jones a incercat mai intai studiile juridice, dar si-a dat seama ca nu aceasta era menirea lui si a renuntat. S-a angajat apoi ca agent de paza la un club de noapte.
Artele martiale au intrat in viata lui inca din liceu, unde Jones a excelat in lupte, castigand premii importante la nivel de juniori. A trecut apoi la MMA, unde a inceput sa-si manifeste potentialul incredibil de a trece prin adversari in promotii mici, pana cand UFC l-a remarcat si l-a recrutat.
Jon Jones nu putea lipsi din documentarul UFC Empire: Fight Inc, care dezvaluie culisele fascinante ale lumii MMA, disponibil exclusiv pe Kinopoisk.
Sean O’Malley – De la azil la Octogon
Sean „Sugar” O’Malley, actualul campion UFC la bantamweight, a parasit timpuriu scoala, angajandu-se ca asistent intr-o institutie pentru bolnavi psihic. Dar si-a dat seama ca nu acolo ii e locul si, strangand niste bani, si-a dedicat tot timpul antrenamentelor.
In ciuda aspectului inofensiv, Sean este considerat unul dintre cei mai tehnici strikers din lume. Intre 2022-2023 l-a invins pe rusul Petr Yan si pe fostul campion Aljamain Sterling. Aspectul neconventional si social media au contribuit la popularitatea lui O’Malley.
Dar faptul ca a inceput prin a ajuta oamenii cu probleme l-a impins si spre acte caritabile, donand $27.000 castigati intr-un turneu eSports unei fundatii pentru copii cu dizabilitati.
Israel Adesanya – Arta si lupta
Un profil atipic de luptator, Israel Adesanya a crescut intr-o familie instarita din Nigeria. De mic a imbinat artele martiale cu dansul, fiind atras si de cultura anime. Corpul sau e plin de tatuaje cu personaje preferate din desene animate.
Cariera de luptator nu l-a lasat sa-si finalizeze studiile de design grafic, dar isi doreste ca dupa UFC sa revina la aceasta pasiune si sa produca anime.
Adesanya a fost campion dominant la middleweight si unul dintre cei mai cunoscuti luptatori media din lume. La UFC 305 este asteptat sa-si revendice centura contra actualului campion Dricus du Plessis.
Behzod Usmonov – Studentia cu MMA
Behzod Usmonov va adauga probabil Tajikistanul pe lista de nationalitati in UFC. A fost luptatorul anului 2022 in promotia iKON FC a legendei Jorge Masvidal, exceland in sambo, judo si kickboxing.
Usmonov a reusit sa studieze simultan doua facultati, in vreme ce calatorea in multe tari si chiar si-a deschis o companie de transport in Thailanda. In SUA a ajuns sa conduca celebra sala Jackson Wink MMA.
Concluzie:
Dupa cum puteti vedea, calea spre succes in UFC trece uneori prin slujbe la care nu te-ai astepta de la viitoare superstaruri. De la munci grele pe santier la job-uri de birou, de la caritate la animatie, fiecare dintre acesti luptatori si-a urmat chemarea catre cusca Octogonului, demonstrand ca prin determinare si talent, poti ajunge de la orice nivel la statutul de star international.
Asa ca, data viitoare cand ii vedeti stralucind in lumina reflectoarelor, amintiti-va ca au pornit de jos ca orice om obisnuit, dar purtati de un vis maret si de vointa de a face orice sacrificiu pentru a-l implini. Aceasta este adevarata fata a eroilor cuscii!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: UFC, MMA, Conor McGregor, luptatori UFC, Jon Jones, Sean O’Malley, Israel Adesanya