24.9 C
București
24 iulie 2024

Mingea Microcipata Revolutioneaza Arbitrajul la EURO 2024

Citeste si ...

Campionatul European de Fotbal din 2024 aduce o schimbare radicala in modul in care sunt luate deciziile arbitrilor. Mingea Adidas Fussballliebe Pro EURO 2024 a fost echipata cu un microcip si senzori de ultima generatie. Scopul? Sa ajute in luarea deciziilor controversate si sa elimine speculatiile.

Un astfel de model a fost deja folosit cu succes de FIFA la Cupa Mondiala de anul trecut. Balonul cu microcip are un sistem de detectare care acopera toata suprafata sa, conform The Times. Tehnologia ii va ajuta pe arbitri si pe asistentii video (VAR) in situatii de hent, ofsaid sau penalti.

Senzorul din minge are o tehnologie incredibil de sofisticata – este reglat pentru a oferi un nivel fara precedent de intelegere a fiecarui element al miscarii mingii„, a declarat Marc Makowski, vicepresedinte senior la Adidas, pentru The Athletic. „Pentru fiecare atingere a mingii, tehnologia conectata inregistreaza punctul exact de timp cu o precizie de doua milisecunde.”

Datele publicate recent de Adidas arata ca:

  • Lovitura lui Erik Janza din Slovenia in poarta Danemarcei a fost cel mai puternic gol de pana acum, de la 24 de metri, cu 129 km/h.
  • Cel mai puternic sut a fost executat de cehul David Jurasek contra Turciei, cu 136 km/h.
  • Danezul Morten Hjulmand a inscris golul de la cea mai mare distanta, 28 de metri, contra Angliei.
Mingea Microcipata Revolutioneaza Arbitrajul la EURO 2024
Mingea microcipata – o revolutie in arbitraj la euro 2024

Roberto Rosetti, seful arbitrilor UEFA, a explicat ca „tehnologia mingii combinate” a jucat un rol crucial in trei decizii VAR importante. De asemenea, a permis ca sistemul semi-automat de ofsaid (SAOT) sa fie mai rapid, mai precis si mai usor de ilustrat.

Tehnologia din minge va permite ca orice decizie controversata sa fie analizata cat mai obiectiv. Arbitrii vor putea compara informatiile de la senzori cu imaginile VAR inainte de a lua o hotarare finala.

Mingea inteligenta folosita la EURO 2024 marcheaza un nou pas inainte in fotbalul modern. Deciziile bazate pe date precise vor creste corectitudinea arbitrajului. Ramane de vazut daca tehnologia va convinge si fanii si daca vom avea un turneu fara suspiciuni sau controverse.

Sursa imaginii: Getty Images

Citeste si...
Euro 2024: Serbia vs Anglia - Meci echilibrat intre doua natiuni ambiţioase

Subiecte abordate in articol: minge microcipata, arbitraj, EURO 2024, tehnologie

Sursa: The Times, The Athletic, date oficiale Adidas

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole