In cadrul celei de-a treia curse cu tauri din celebrul Festival San Fermín din Pamplona, Spania, doar doi participanti au fost raniti marti, 9 iulie 2024. Aceasta cifra reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de editiile anterioare, cand intre cinci si sase alergatori ajungeau de obicei la spital.
Festivalul San Fermín, o traditie seculara ce dateaza din secolul al XVI-lea, atrage anual mii de vizitatori din intreaga lume in orasul Pamplona din nordul Spaniei. Punctul culminant al evenimentului il reprezinta cursele cu tauri, unde sute de participanti infrunta pericolul alergand pe strazile inguste ale orasului in fata unor tauri masivi.
Anatomia unei curse cu tauri
Cursele cu tauri au loc zilnic intre 7 si 14 iulie, incepand cu ora 8 dimineata. Șase tauri uriasi, unii cantarind peste 600 de kilograme, sunt eliberati pe un traseu de 875 de metri prin centrul istoric al Pamplonei. Alaturi de tauri sunt lasati liberi si cativa boi, pentru a incuraja inaintarea turmei.
Participantii, in marea lor majoritate barbati tineri, alearga in fata taurilor incercand sa evite accidentarile. Regulile impun ca alergatorii sa aiba peste 18 ani, sa fuga in aceeasi directie cu taurii fara a-i provoca si sa nu fie sub influenta alcoolului. Cu toate acestea, consumul de vin rosu si sangria este destul de raspandit in randul participantilor.
Pentru a spori vizibilitatea, alergatorii poarta de obicei costume albe traditionale, cu esarfe si centuri rosii. Aceasta imbracaminte face parte din traditia locala, dar are si un rol practic in cursele periculoase.
Voci critice si argumente pro si contra
In ciuda popularitatii sale, Festivalul San Fermín se confrunta cu critici severe din partea activistilor pentru drepturile animalelor. Organizatii precum PETA considera cursele cu tauri drept o „cruzime medievala” care ar trebui interzisa imediat.
Activistii sustin ca taurii sunt animale speriate care incearca doar sa scape din multimea care tipa. Mai mult, ei acuza ca dupa curse, taurii sunt ucisi in arena de catre matadori in cadrul coridelor.
PETA a dezvaluit si presupuse practici inumane din timpul coridelor, cum ar fi drogarea taurilor, taierea coarnelor sau aplicarea de vaselina in ochii lor pentru a le afecta vederea. Organizatia considera ca aceste metode sunt folosite pentru a dezavantaja taurii in lupta inegala cu matadorii.
Riscuri si statistici ingrijoratoare
De-a lungul anilor, zeci de participanti au fost raniti in timpul curselor cu tauri din Pamplona. Traseul ingust si sinuos, precum si comportamentul imprevizibil al animalelor speriate creeaza situatii extrem de periculoase.
Din 1924 si pana in prezent s-au inregistrat 16 decese in cadrul festivalului, ultimul avand loc in 2009. Chiar si in zilele noastre, cu masuri de siguranta sporite, accidentarile sunt frecvente. La editia din acest an, in prima zi a festivalului, sase persoane au fost ranite, printre care si un cetatean american din New York.
Intre traditie si turism modern
In ciuda controverselor si a pericolelor evidente, Festivalul San Fermín continua sa atraga un numar impresionant de turisti si participanti. Evenimentul a devenit o parte intrinseca a identitatii culturale a orasului Pamplona si o atractie turistica majora pentru Spania.
Pe langa cursele cu tauri, festivalul include numeroase concerte, procesiuni religioase si alte manifestari culturale. Atmosfera vibranta si spiritul de sarbatoare transforma Pamplona intr-un magnet pentru cei in cautare de experiente intense si unice.
Incotro se indreapta San Fermín?
Reducerea numarului de raniti in cea mai recenta cursa este privita cu usurare de organizatori si autoritatile locale. Aceasta ar putea indica o imbunatatire a masurilor de siguranta sau o mai buna pregatire a participantilor.
Cu toate acestea, viitorul Festivalului San Fermín ramane incert in contextul presiunilor crescande din partea activistilor pentru drepturile animalelor si a schimbarii atitudinilor sociale fata de utilizarea animalelor in scopuri de divertisment.
Ramane de vazut daca aceasta traditie seculara va reusi sa se adapteze noilor realitati sau va trebui sa se reinventeze pentru a supravietui in viitor. Deocamdata insa, Pamplona continua sa gazduiasca an de an acest spectacol controversat dar captivant, care atrage priviri din intreaga lume.
Esti curios sa afli mai multe despre Festivalul San Fermín si istoria sa fascinanta? Lasa un comentariu mai jos si spune-ne ce parere ai despre aceasta traditie spaniola unica!
Sursa imaginii: Ruben Albarran/ZUMA Press Wire/dpa
Subiecte abordate in articol: Festival San Fermín, curse cu tauri Pamplona, traditii spaniole, controverse drepturile animalelor
Acest articol se bazeaza pe relatari de presa si declaratii ale martorilor oculari. Pentru o analiza stiintifica aprofundata a impactului curselor cu tauri, ar fi necesare studii suplimentare.