Tensiunile dintre NATO si Rusia au atins un nivel fara precedent, Kremlinul acuzand Alianta de „extaz razboinic” dupa ce secretarul general Jens Stoltenberg a indemnat statele membre sa permita Ucrainei atacuri armate pe teritoriul rus. Retorica militara din ambele tabere a escaladat dramatic, ridicand temeri privind o posibila ciocnire directa intre fortele NATO si Rusia.
Relatiile dintre cele doua puteri au devenit extrem de incordate dupa apelul sefului NATO catre aliati de a ridica restrictiile asupra armamentului furnizat Ucrainei, ceea ce ar permite Kievului sa loveasca tinte militare in interiorul Rusiei. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat ca aceasta retorica „crescatoare de escaladare” a dus deja la o „confruntare directa” intre NATO si Rusia.
Riposta dura din partea Moscovei
Reactia Moscovei a fost la fel de dura, ministrul de externe Serghei Lavrov acuzandu-l pe Stoltenberg ca „si-a depasit atributiile” si punand sub semnul intrebarii autoritatea sa de a vorbi in numele tuturor membrilor NATO.
„Ma indoiesc ca secretarul general isi poate asuma o asemenea responsabilitate si sa vorbeasca in numele membrilor blocului”, a spus Lavrov, referindu-se si la criticile Italiei fata de apelul lui Stoltenberg.
Totusi, secretarul general NATO a sustinut ca ar fi „legal” ca Ucraina sa execute atacuri in interiorul Rusiei, atat timp cat tintele sunt „obiective militare si legitime”, potrivit publicatiei The Economist.
Marea Britanie a dat un prim semnal
In ciuda avertismentelor Kremlinului, Regatul Unit a autorizat recent Ucraina sa foloseasca armele britanice pentru a lovi tinte pe teritoriul rusesc. Celelalte tari aliate nu si-au schimbat deocamdata pozitia, mentinand restrictiile asupra armamentului trimis Kievului.
Decizia Marii Britanii a starnit ingrijorari cu privire la o escaladare suplimentara a conflictului, care ar putea duce la o confruntare directa intre NATO si Rusia. Analistii avertizeaza ca acest lucru ar avea consecinte imprevizibile si potential catastrofale pentru securitatea regionala si globala.
In timp ce retorica belicoasa creste, perspectivele unei rezolvari pasnice a conflictului par sa se indeparteze tot mai mult. Atat NATO, cat si Rusia par hotarate sa-si apere pozitiile, crescand riscul unui dezastru militar si uman.
Acum, toate privirile sunt indreptate catre aliatii NATO, care trebuie sa decida daca vor urma exemplul Marii Britanii sau vor opta pentru o abordare mai moderata. Decizia lor ar putea avea un impact major asupra evolutiei conflictului si a relatiilor cu Rusia.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: NATO, Rusia, conflict, Ucraina, tensiuni
*Articolul se bazeaza pe relatarile agentiei de stiri Agerpres si opiniile expertilor in relatiile internationale.