In cadrul unei aparitii televizate la Realitatea Plus luni seara, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca odata cu recalcularea pensiilor programata pentru 1 septembrie 2024, Guvernul va modifica si plafonul de la care pensiile sunt impozitate in prezent.
Pragul actual de impozitare a pensiilor este de 2.000 de lei, pensiile care depasesc aceasta suma fiind impozitate cu 10% pentru diferenta ce depaseste acest prag. Spre exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitata in prezent cu 80 de lei.
Premierul a explicat necesitatea acestei modificari:
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiti indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 sa fie o impozitare. Intre timp stim foarte bine ca nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexari, deci, cu alte cuvinte, trebuie sa existe o corectie si la plafon astfel incat raportarea la puterea de cumparare a celor 2.000 de lei… Trebuie sa faci o noua raportare, sa vezi care este nominal pragul de unde incepe sa creasca. E normal sa o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a declarat Marcel Ciolacu.
Indexarea pensiilor si erodarea puterii de cumparare
Decizia Guvernului de a modifica plafonul de impozitare a pensiilor vine in contextul in care, in ciuda indexarilor operate in ultimii ani, puterea de cumparare a pensionarilor a fost erodata semnificativ de rata ridicata a inflatiei.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a ajuns la un nivel de doua cifre in ultimul an:
Perioada | Rata anuala a inflatiei |
---|---|
Martie 2023 | 14,5% |
Iunie 2023 | 13,8% |
Sept. 2023 | 12,3% |
Dec. 2023 | 11,7% |
Sursa: INS
In aceste conditii, chiar daca nominal valoarea pensiilor a crescut ca urmare a indexarilor, in termeni reali pensionarii si-au pierdut o parte semnificativa din puterea de cumparare, pragul de 2.000 de lei peste care se aplica impozitul nemaifiind de mult timp relevant.
Cum ar putea arata noul plafon de impozitare?
Desi premierul Ciolacu nu a avansat o valoare nominala a noului prag de la care se va aplica impozitul pe pensii, putem estima cum ar putea arata acesta tinand cont de evolutia preturilor de consum.
Calculele arata ca, pentru a mentine neschimbata puterea de cumparare din momentul stabilirii pragului initial de 2.000 de lei, plafonul de impozitare ar trebui majorat cu cel putin 30-35%, ajungand undeva la 2.600-2.700 de lei.
Ramane de vazut ce decizie va lua Guvernul in privinta cuantumului noului plafon si cum va fi pusa in aplicare aceasta masura odata cu recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024.
Ce impact va avea cresterea plafonului de impozitare?
Cresterea pragului de la care pensiile sunt impozitate va avea un impact pozitiv asupra veniturilor pensionarilor care in prezent platesc un impozit de 10% pentru suma ce depaseste 2.000 de lei. Practic, acestia vor beneficia de o crestere a venitului net lunar cu suma aferenta impozitului care nu se va mai aplica.
Pe de alta parte, masura va duce la o scadere a veniturilor bugetare, statul urmand sa colecteze mai putini bani din impozitul pe pensii. Acest impact va trebui insa compensat din alte surse, precum cresterea economica si imbunatatirea colectarii.
Nu in ultimul rand, cresterea plafonului de impozitare va duce la o echitate sporita a sistemului de pensii, tinand cont de erodarea in termeni reali a pragului actual de 2.000 de lei stabilit cu multi ani in urma.
Anuntul facut de premierul Ciolacu privind modificarea plafonului de impozitare a pensiilor este un prim semnal ca Guvernul actual intelege necesitatea corelarii acestuia cu evolutia preturilor si a standardelor de viata.
Pe viitor, ar fi de dorit ca actualizarea acestui prag sa se faca in mod regulat, pe baza unor indicatori clar definiti precum rata inflatiei sau cresterea salariului mediu, astfel incat puterea de cumparare a pensionarilor sa fie protejata.
De asemenea, aceasta abordare ar trebui extinsa si asupra altor plafoane sau praguri stabilite in legislatie de-a lungul timpului (punctul de pensie, salariul minim etc.), multe dintre acestea devenind irelevante din cauza eroziunii monetare.
Ramane de vazut cum va arata exact noul plafon de impozitare a pensiilor si ce alte masuri va lua Guvernul pentru a proteja veniturile si nivelul de trai al pensionarilor. Deocamdata, anuntul facut de premierul Ciolacu da un semnal pozitiv si creaza asteptari pentru o abordare mai echitabila in domeniul pensiilor.
Sunteti de acord cu decizia Guvernului de a majora plafonul de impozitare a pensiilor? Credeti ca aceasta masura va imbunatati semnificativ situatia pensionarilor? Asteptam opiniile dumneavoastra in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: Facebook / Guvernul Romaniei
Subiecte abordate in articol: pensii impozit plafon indexare
*Sursa datelor: Institutul National de Statistica, declaratiile premierului Marcel Ciolacu