Razboiul din Ucraina continua sa zgaltaie securitatea europeana, in timp ce alegerile prezidentiale din SUA ridica noi semne de intrebare. Liderii NATO incearca sa pregateasca Alianta pentru scenarii in care Rusia ar putea ataca aliatii in urmatorii ani, iar prezenta militara americana pe continent s-ar diminua.
Ministrii apararii din Germania si Danemarca au avertizat ca un atac rusesc asupra membrilor NATO este posibil mai devreme decat se crede, in special daca Moscova inregistreaza progrese in Ucraina. In acelasi timp, fostul presedinte american Donald Trump – care ar putea reveni la Casa Alba anul viitor – a sugerat ca aliatii europeni care nu platesc indeajuns pentru aparare ar trebui lasati in voia sortii.
Indiferent cine va conduce SUA, transferul de resurse americane spre zona Indo-Pacifica va continua. Potrivit revistei Foreign Affairs, prezenta militara a Statelor Unite in Europa se va reduce treptat sau brusc. Prin urmare, securitatea transatlantica se va baza tot mai mult pe doi piloni: puterea SUA si puterea europeana.
Europa nepregatita sa-si asume apararea
In cazul in care Washingtonul isi reduce angajamentul fata de NATO sau se implica excesiv in alte regiuni, Europa va trebui sa preia stafeta apararii continentului. Insa deocamdata nu este pregatita pentru acest rol.
Desi guvernele europene maresc investitiile in domeniul militar si asistenta pentru Ucraina, unii aliati inca nu ating obiectivele de cheltuieli stabilite de NATO. In plus, cantitatile impresionante de echipamente si munitii trimise Kievului au epuizat o parte din stocurile proprii.
Reticenta SUA de a ceda controlul
Consolidarea componentei europene a NATO ar raspunde clar provocarilor de securitate actuale. Totusi, vreme de 25 de ani, Statele Unite au ezitat sa sprijine un rol mai mare al Europei in cadrul Aliantei. Chiar si atunci cand indemna aliatii sa cheltuiasca mai mult pentru aparare, Washingtonul nu era dispus sa renunte la fraiele securitatii transatlantice. E timpul ca acest lucru sa se schimbe.
La summitul NATO de la Washington din iulie, care va marca 75 de ani de la infiintarea Aliantei, liderii trebuie sa se angajeze ferm in consolidarea apararii europene. Țarile de pe continent au nevoie sa investeasca mai mult in capacitatile militare si puterea de lupta, coordonandu-si mai bine eforturile. SUA ar trebui sa incurajeze aceasta transformare. Altfel, Rusia va continua sa ameninte securitatea europeana, iar americanii nu-si vor putea concentra resursele pe competitia cu China.
Remediile deficitelor europene
Primul pas pentru europeni este cresterea cheltuielilor de aparare, domeniu in care au inregistrat deja progrese. Avand o economie mult mai mare decat Rusia, tarile NATO din Europa nu trebuie neaparat sa egaleze procentul de 7,5% din PIB pe care il aloca Moscova.
Membrii europeni ai Aliantei ar trebui sa-si concentreze bugetele pe cele mai grave deficite: apararea antiaeriana si antiracheta, armele cu raza lunga de actiune, supravegherea, transportul strategic, realimentarea in zbor si capacitatile anti-acces. Pe termen lung, ei trebuie sa investeasca si in instrumente de ultima generatie, precum inteligenta artificiala, sistemele autonome, tehnologiile cibernetice, spatiale, hipersonice si antihipersonice, pentru a-si pastra avantajul calitativ fata de Rusia.
De asemenea, europenii ar trebui sa poata contribui mai mult la fortele NATO de lupta si sa-si coordoneze mai bine productia de aparare. Ani la rand, achizitiile comune au scazut, ajungand de la 21% in 2016 la doar 11% in 2020. UE incearca acum sa inverseze trendul prin obiective ambitioase de achizitii, productie si comert cu echipamente militare in interiorul Uniunii.
Razboiul declansat de Rusia in Ucraina a aratat ca adevaratul risc pentru alianta transatlantica este o Europa slaba, nu una puternica, noteaza Foreign Affairs. Țarile europene sunt constiente de amenintarea reprezentata de Moscova, dar costul unei aparari solide care sa reziste unei posibile retrageri a SUA este atat de ridicat incat pune in pericol modelul social postbelic al continentului.
Viitorul securitatii europene se joaca acum. Ramane de vazut daca aliatii de pe ambele maluri ale Atlanticului vor reusi sa gaseasca un nou echilibru, in care Europa sa-si asume mai multa responsabilitate pentru propria aparare. Altfel, fragilitatea Batranului Continent risca sa persiste, cu consecinte periculoase.
Sursa imaginii: facebook
Subiecte abordate in articol: prezenta militara americana in Europa apararea europeana NATO cheltuielile de aparare
Sursa: Revista Foreign Affairs, ministri ai apararii din Germania si Danemarca