Circa 200 de organizatii neguvernamentale din Georgia au anuntat miercuri ca vor refuza sa se supuna noii legi privind „influenta straina”, adoptata cu o zi inainte la initiativa partidului de guvernamant. Decizia sfideaza puterea, in pofida saptamanilor de proteste masive in care populatia si-a exprimat ferm dezacordul fata de acest act normativ ce risca sa deraieze parcursul pro-european al tarii.
Potrivit AFP, citate de News.ro, ONG-urile au transmis intr-o declaratie comuna: „Legea rusa nu va functiona in tara noastra si va ramane o simpla bucata de hartie careia nimeni nu i se va supune”.
Continutul si controversele legii „influentei straine”
Legea impune ONG-urilor si mass-media finantate in proportie de cel putin 20% din strainatate sa se inregistreze ca „agenti straini” si sa se supuna unui control strict. Criticii considera ca are potentialul de a limita drastic libertatea si a apropiat Tbilisi de Moscova.
Textul a fost adoptat marti definitiv de Parlamentul de la Tbilisi, la initiativa partidului „Visul Georgian”, aflat la putere. Acesta sustine ca legea are scopul de a spori „transparenta”, dar opozitia acuza ca este o copie a legislatiei folosite de Kremlin pentru a scapa de disidenti.
Adoptarea s-a facut in ciuda veto-ului presedintei pro-europene Salome Zurabichvili si a nenumaratelor proteste ce au reunit zeci de mii de georgieni in ultimele saptamani.
Riscuri si amenintari la adresa societatii civile
Mai multe organizatii au avertizat ca odata cu intrarea in vigoare a legii, se asteapta ca activele lor sa fie inghetate si activitatea ingreunata semnificativ. De asemenea, zeci de angajati ai unor importante ONG-uri au raportat ca au primit apeluri si afise jignitoare, iar oponentii legii s-au plans ca au fost atacati de „agresori necunoscuti” pe care ii acuza de legaturi cu partidul de guvernamant.
Eka Gigauri, directorul Transparency International Georgia, a explicat pentru AFP:
„Visul Georgian creeaza un sistem de guvernare fara presa critica sau grupuri civile capabile sa se exprime impotriva regresului democratic si a incalcarilor electorale.”
In opinia sa, „legea trebuie abrogata imediat, deoarece incalca in mod direct dreptul la libertatea de asociere”.
Reactii dure la nivel international
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri ca Washingtonul este „profund ingrijorat” de adoptarea „legii inspirate din legislatia rusa folosita pentru a reduce libertatea de exprimare si a suprima organizatiile independente”.
Șeful diplomatiei UE Josep Borrell si-a exprimat la randul sau „profunda ingrijorare”, subliniind ca textul contravine „valorilor si standardelor UE” si ar putea avea „un efect de intimidare” asupra societatii civile.
In concluzie, o parte importanta a societatii civile georgiene a decis sa sfideze noua lege controversata privind „influenta straina”, in ciuda amenintarilor si presiunilor la care este supusa. Protestele masive continua la Tbilisi, semn ca miza este uriasa: viitorul democratic si parcursul pro-occidental al Georgiei.
Intrebari de reflectie: Cum va evolua situatia din Georgia in urmatoarele saptamani? Isi vor mentine ONG-urile hotararea de a nu se supune legii? Distribuie acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra acestei probleme!
Subiecte abordate in articol: georgia, lege agenti straini, ong, proteste
Expertiza: Jurnalism, geopolitica