Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a confirmat marti ca tara sa este pe punctul de a stabili relatii diplomatice depline cu talibanii si a recunoaste oficial regimul acestora in Afganistan, in pofida faptului ca miscarea este clasificata drept organizatie terorista in Rusia.
Medvedev a subliniat schimbarea majora de atitudine fata de talibani in ultimii 20 de ani, declarand: „La inceputul secolului XXI, i-am considerat pe talibani teroristi, iar pe americani parteneri in lupta impotriva extremismului. Acum, talibanii au revenit la putere si suntem aproape de a stabili relatii depline cu ei„.
Moscova se pregateste sa scoata talibanii de pe lista organizatiilor teroriste
Etapa cruciala inainte de recunoasterea oficiala consta in scoaterea miscarii talibane de pe lista organizatiilor teroriste interzise in Rusia. Un oficial de rang inalt de la Ministerul de Externe rus, Zamir Kabulov, a dezvaluit ca presedintele Vladimir Putin a fost informat despre aceasta perspectiva, precizand:
„Acest lucru este obligatoriu. Fara aceasta, este prematur sa vorbim despre recunoastere. Toate considerentele au fost raportate conducerii de varf a Rusiei. Asteptam sa se ia o decizie„.
Nicio tara din lume nu recunoaste inca talibanii la putere
In prezent, nicio tara din lume nu a recunoscut in mod oficial regimul taliban ca fiind legitim pentru a conduce Afganistanul, dupa preluarea puterii de catre insurgenta in august 2021. Cu toate acestea, mai multe state au stabilit relatii diplomatice cu talibanii, inclusiv Rusia in aprilie 2022.
Recent, Kazahstanul a exclus talibanii de pe lista organizatiilor teroriste interzise, un gest salutat de purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova. „Aceasta va ajuta la scoaterea Afganistanului din izolarea internationala”, a afirmat ea.
Rusia cauta aliati printre „paria” lumii
Decizia Rusiei pare a fi un pas disperant catre consolidarea aliantelor cu puteri care resping ordinea globala existenta. De la invazia Ucrainei, Moscova a fost izolata la nivel international si sanctionata puternic de statele occidentale.
Comentatorii remarca apropierea tot mai mare a Rusiei de regimuri autoritare si grupuri clasificate drept teroriste, precum Iran, Hezbollah, Hamas si acum talibanii, acolo unde nu mai are multi alti aliati.
„Pai orcii au relatii stranse cu barbosii din Iran, cu Hezbollah, cu Hamas. De ce nu i-ar recunoaste si pe talibani? (…) Toate astea sunt apanajul statelor civilizate si democratice,” a comentat un utilizator.
Ca incheiere, pare limpede ca regimul de la Moscova devine tot mai disperat in cautarea sprijinului international, dupa izolarea profunda produsa de razboiul impotriva Ucrainei. Recunoasterea talibanilor ar reprezenta o noua lovitura pentru reputatia sa si ar sublia aliantele periculoase pe care incearca sa le construiasca.
Ramane de vazut cat de departe va merge Rusia pe aceasta cale controversata, asumandu-si riscurile pentru credibilitate si normele internationale pe care le incalca. Impartasiti-ne si dvs opinia in sectiunea de comentarii!
Sursa imaginii: Profimedia Images
Subiecte abordate in articol: Rusia, talibani, Afganistan, recunoastere, diplomatie