Acasă Stiri Rusii doresc sa opreasca amplasarea armelor nucleare in spatiu

Rusii doresc sa opreasca amplasarea armelor nucleare in spatiu

Proiectul de rezoluție rusesc de a interzice armele în spațiu a fost respins la ONU, în contextul acuzațiilor americane că Moscova ar dezvolta arme anti-satelit.

0
Rusii doresc sa opreasca amplasarea armelor nucleare in spatiu
Rusii doresc sa opreasca amplasarea armelor nucleare in spatiu

O rezolutie prezentata de Rusia in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, prin care se cerea tuturor tarilor sa impiedice „pentru totdeauna” amplasarea, utilizarea sau amenintarea cu instalarea oricaror arme, inclusiv cele nucleare, in spatiul cosmic, a fost respinsa luni. Organismul international format din 15 membri a fost divizat in privinta acestei masuri, informeaza Reuters.

Proiectul de rezolutie rusesc nu a reusit sa obtina cele minimum noua voturi necesare: sapte membri au votat „pentru”, sapte „impotriva” si unul s-a abtinut. Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franta pot exercita un drept de veto doar daca un proiect obtine cel putin noua voturi.

Acuzatii reciproce intre SUA si Rusia privind armele spatiale

Moscova a inaintat textul dupa ce luna trecuta si-a exprimat dreptul de veto la o rezolutie elaborata de SUA care cerea tarilor sa previna o cursa a inarmarii in spatiul cosmic. Veto-ul exprimat de Rusia a determinat Statele Unite sa se intrebe daca nu cumva Moscova ascunde ceva.

„Ne aflam astazi aici pentru ca Rusia incearca sa distraga atentia globala de la dezvoltarea unui nou satelit care transporta un dispozitiv nuclear”, a declarat Robert Wood, adjunctul ambasadorului american, in fata Consiliului de Securitate, inainte de vot.

De asemenea, el a acuzat Rusia ca a lansat joi pe orbita joasa a Pamantului un satelit despre care SUA „evalueaza ca este probabil o arma de contra-spatiu, probabil capabila sa atace alti sateliti de pe orbita joasa a Pamantului”.

„Rusia a desfasurat aceasta noua arma de contra-spatiu pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american”, a spus Wood, adaugand ca lansarea din 16 mai a urmat lansarilor de sateliti rusi – „probabil cu sisteme de contra-spatiu pe orbita joasa a Pamantului” – din anii 2019 si 2022.

Rusii doresc sa opreasca amplasarea armelor nucleare in spatiu

Pozitia Rusiei privind acuzatiile SUA

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a respins acuzatiile, declarand: „Nici macar nu am inteles pe deplin despre ce vorbea”.

Tratatul privind spatiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor – printre care Rusia si Statele Unite – sa plaseze „pe orbita Pamantului orice obiect purtator de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere in masa”.

Washingtonul a acuzat Moscova ca a dezvoltat o arma nucleara anti-satelit pentru a o plasa in spatiu, acuzatie pe care Rusia a negat-o. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Moscova este impotriva amplasarii de arme nucleare in spatiu.

Nebenzia a mai spus ca proiectul de rezolutie al Rusiei acopera atat armele de distrugere in masa, cat si toate formele de alte arme, si ca acesta are ca scop oprirea unei curse a inarmarii in spatiul cosmic.

Acuzatiile reciproce dintre SUA si Rusia cu privire la armele spatiale arata ca increderea este scazuta intre cele doua puteri nucleare. Desi Tratatul de la 1967 interzice amplasarea armelor nucleare in spatiu, suspiciunile persista. Ramane de vazut daca vor reusi sa ajunga la un acord privind neinarmarea spatiului cosmic.

Sursa: HotNews.ro Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: arme nucleare, spatiu cosmic, SUA, Rusia, ONU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version