Acasă Stiri Tensiuni arctice: SUA avertizeaza asupra colaborarii sino-ruse in regiune

Tensiuni arctice: SUA avertizeaza asupra colaborarii sino-ruse in regiune

0
Tensiuni arctice: SUA avertizeaza asupra colaborarii sino-ruse in regiune
Tensiuni arctice: SUA avertizeaza asupra colaborarii sino-ruse in regiune

Statele Unite isi exprima ingrijorarea cu privire la cooperarea tot mai stransa dintre China si Rusia in regiunea arctica, considerata din ce in ce mai strategica pe masura ce incalzirea globala reduce suprafata gheturilor polare. Intr-un raport recent al Departamentului Apararii, SUA avertizeaza ca alinierea crescanda a celor doua puteri in Arctic reprezinta o potentiala amenintare la adresa stabilitatii regionale.

Raportul Pentagonului, publicat luni, subliniaza ca schimbarile geopolitice majore impun o noua abordare strategica a SUA in Arctic. In ultimii ani, Rusia si-a consolidat prezenta militara in regiune, redeschizand si modernizand mai multe baze si aerodromuri abandonate dupa caderea Uniunii Sovietice. In paralel, China a investit masiv in explorare si cercetare polara, cu scopul de a construi o „Ruta Polara a Matasii”.

Colaborare sino-rusa sub lupa

Potrivit raportului american, „Republica Populara Chineza si Rusia colaboreaza tot mai mult in Arctic, folosind multiple instrumente ale puterii nationale”. Desi intre cele doua tari persista dezacorduri semnificative, alinierea lor crescanda in regiune ingrijoreaza Washingtonul.

Moscova si Beijingul coopereaza pentru dezvoltarea rutelor de transport maritim arctic, pe masura ce Rusia cauta sa livreze mai mult petrol si gaze naturale Chinei in contextul sanctiunilor occidentale. In acelasi timp, China urmareste o ruta alternativa de transport pentru a reduce dependenta de Stramtoarea Malacca.

Acuzatii de destabilizare la adresa Moscovei

SUA acuza Rusia ca desfasoara „activitati destabilizatoare de nivel inferior” in Arctic, vizand interesele americane. Printre acestea se numara:

  • Bruiaj al sistemelor GPS
  • Zboruri militare „neprofesionale”, in contradictie cu dreptul si cutumele internationale

Reactii ferme din partea Chinei si Rusiei

Atat Moscova, cat si Beijingul au respins vehement criticile SUA, calificandu-le drept nefondate si conflictuale.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

„Arcticul este o zona strategica pentru tara noastra. Rusia adopta o pozitie responsabila si contribuie la asigurarea faptului ca Arcticul nu devine un teritoriu al discordiei si tensiunilor.”

Peskov a adaugat ca cooperarea ruso-chineza in zona arctica poate contribui doar la crearea unei atmosfere de stabilitate si predictibilitate in regiune.

La randul sau, purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a subliniat ca activitatile Beijingului in afacerile arctice sunt „in conformitate cu principiile de baza ale respectului, cooperarii reciproc avantajoase si dezvoltarii durabile”.

„Statele Unite denatureaza politica arctica a Chinei si fac remarci necugetate cu privire la activitatile arctice normale ale Chinei, care sunt in conformitate cu dreptul international”, a adaugat Mao.

Interese strategice in joc

Specialistii in securitate si atasatii militari regionali subliniaza ca dependenta Chinei de rutele de transport din Oceanul Indian este perceputa ca o vulnerabilitate strategica de catre Beijing, in special in eventualitatea unui conflict legat de Taiwan. Aceasta situatie motiveaza China sa caute alternative.

Raportul Pentagonului avertizeaza ca Beijing incearca sa profite de „dinamica in schimbare din Arctic pentru a-si urmari o influenta si un acces mai mare, a exploata resursele arctice si a juca un rol mai important in guvernanta regionala”.

Consolidarea prezentei occidentale

Ca raspuns la aceste evolutii, SUA indeamna guvernul sa investeasca mai mult in modernizarea tehnologiilor de detectie, comunicatii si spatiale din regiune pentru a tine pasul cu China si Rusia.

In 2022, Washingtonul a anuntat numirea unui ambasador special pentru Arctic, reflectand importanta strategica si comerciala crescanda a regiunii.

Luna aceasta, SUA, Canada si Finlanda vor forma un consortiu pentru construirea de spargatoare de gheata, cu scopul de a consolida capacitatile navale occidentale si de a contracara Rusia si China in regiunile polare tot mai strategice.

Aceste miscari evidentiaza intensificarea competitiei geopolitice in Arctic, pe masura ce topirea gheturilor deschide noi rute maritime si ofera acces la resurse naturale vaste. Pozitionarea puterilor globale in regiune ar putea avea implicatii semnificative pentru echilibrul strategic mondial in anii urmatori.

Sursa imagini: Getty Images

Etichete: Arctic, geopolitica, SUA, China, Rusia

Acest articol a fost redactat pe baza rapoartelor publicate de Departamentul Apararii al SUA si a declaratiilor oficiale ale reprezentantilor guvernamentali din tarile implicate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version