Acasă Stiri Yemen: 45 de refugiati disparuti dupa scufundarea unei ambarcatiuni

Yemen: 45 de refugiati disparuti dupa scufundarea unei ambarcatiuni

0
Yemen: 45 de refugiati disparuti dupa scufundarea unei ambarcatiuni
Yemen: 45 de refugiati disparuti dupa scufundarea unei ambarcatiuni

O tragedie de proportii s-a petrecut in largul coastelor Yemenului, unde o barca incarcata cu cel putin 45 de refugiati s-a scufundat in apele Marii Rosii. Conform informatiilor furnizate de Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), doar patru persoane au fost gasite in viata pana in acest moment.

Catastrofa s-a produs in noaptea de miercuri spre joi, in apropierea regiunii Taiz din sudul tarii. Oficialii UNHCR au indicat ca naufragiul a fost cauzat de conditiile meteorologice nefavorabile si de supraaglomerarea navei. Desi detaliile sunt inca limitate, se presupune ca refugiatii incercau sa traverseze Marea Rosie in cautarea unui viitor mai bun in statele Golfului sau in Africa de Est.

Acest incident tragic evidentiaza inca o data riscurile extreme la care se expun migrantii si refugiatii care incearca sa traverseze apele dintre Yemen si Cornul Africii. Aceasta ruta maritima este recunoscuta ca fiind printre cele mai primejdioase din lume pentru persoanele aflate in cautarea unui nou inceput.

Fenomenul migratiei in regiune atinge cote alarmante

Fluxurile migratorii intre Yemen si Cornul Africii au crescut semnificativ in ultimii ani. Datele furnizate de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) arata ca in 2024 au sosit in Yemen 97.000 de migranti din Cornul Africii, o crestere substantiala fata de cei 73.000 inregistrati in anul precedent.

Aceste cifre reflecta situatia disperata a numerosi oameni care fug de conflicte armate, saracie extrema sau persecutie in tarile lor de origine. Multi dintre acesti migranti provin din Somalia si Etiopia, considerand Yemenul drept o poarta de acces catre natiunile prospere din Peninsula Arabica.

Traversarea Marii Rosii se dovedeste insa extrem de riscanta. Statisticile OIM arata ca din 2014 pana in prezent, 1.860 de migranti si-au pierdut viata sau au disparut pe aceasta ruta maritima. Specialistii in domeniu avertizeaza insa ca numarul real al victimelor ar putea fi considerabil mai mare, dat fiind caracterul clandestin al multor traversari.

O serie nesfarsita de tragedii maritime

Naufragiul recent nu este un caz singular. In luna iunie a acestui an, cel putin 49 de persoane au murit, iar alte 140 au fost date disparute in urma scufundarii unei ambarcatiuni in apropierea coastei yemenite din guvernoratul Shabwah. Acea nava transporta 115 cetateni somalezi si 145 de etiopieni.

In aprilie, doua incidente similare petrecute in largul Djiboutiului s-au soldat cu decesul a minimum 62 de persoane. Aceste tragedii repetate subliniaza gravitatea crizei umanitare din zona si necesitatea unor masuri urgente pentru protejarea vietilor celor care se incumeta sa traverseze Marea Rosie.

Eforturi insuficiente in combaterea traficului de persoane

Autoritatile din Yemen si din tarile invecinate par coplesite de amploarea fenomenului migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane. In pofida unor initiative sporadice, retelele infractionale continua sa opereze nestingherite, exploatand vulnerabilitatea refugiatilor.

Expertii in domeniul migratiei sustin necesitatea unor actiuni concertate la nivel regional si international pentru:

  • Destructurarea retelelor de traficanti
  • Implementarea unor cai legale si sigure de migratie
  • Ameliorarea conditiilor de trai in tarile de origine ale migrantilor
  • Imbunatatirea capacitatilor de interventie si salvare in Marea Rosie

In absenta unor astfel de initiative, exista riscul ca tragedia recenta sa reprezinte doar un episod dintr-o serie lunga de dezastre similare.

Mobilizare umanitara si solidaritate internationala

In fata acestei noi catastrofe, organizatiile umanitare solicita comunitatii internationale intensificarea eforturilor pentru protejarea vietilor migrantilor si refugiatilor.

UNHCR si OIM au anuntat ca colaboreaza cu partenerii locali pentru a oferi sprijin supravietuitorilor si pentru a raspunde nevoilor imediate de protectie. Cu toate acestea, resursele limitate ale acestor agentii sunt insuficiente in contextul amplorii crizei umanitare din regiune.

Se impune o mobilizare mult mai ampla a comunitatii globale pentru prevenirea unor noi tragedii si pentru oferirea unor alternative viabile celor care se simt nevoiti sa-si riste viata in traversari periculoase. Doar printr-un efort colectiv se poate pune capat suferintei si pierderilor de vieti omenesti din Marea Rosie.

Acest nou dezastru ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru intreaga lume. Fiecare viata pierduta in apele Marii Rosii este o tragedie care ar fi putut fi evitata. A sosit momentul pentru actiuni concrete si solidaritate autentica cu cei mai vulnerabili dintre noi.

Sursa imagini: Social Media

Etichete: naufragiu, refugiati, Yemen, criza umanitara, Marea Rosie

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version