Acasă Stiri Ziarul The Moscow Times declarat „indezirabil” de Rusia in contextul represiunii

Ziarul The Moscow Times declarat „indezirabil” de Rusia in contextul represiunii

0
Ziarul The Moscow Times declarat "indezirabil" de Rusia in contextul represiunii
Ziarul The Moscow Times declarat "indezirabil" de Rusia in contextul represiunii

Biroul procurorului general al Rusiei a declarat miercuri ziarul online The Moscow Times drept „organizatie indezirabila”, intr-o noua miscare de inasprire a controlului asupra mass-media critice si a opozitiei. Aceasta decizie vine in contextul unei campanii de represiune extinsa impotriva vocilor disidente si a presei independente din Rusia.

The Moscow Times, o publicatie populara in randul comunitatii expatriate din Rusia, se vede acum fortata sa-si inceteze orice activitate pe teritoriul tarii, iar orice colaborare cu ziarul poate atrage pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani pentru cetatenii rusi.

Decizia marcheaza o escaladare semnificativa a presiunilor exercitate asupra presei libere in Rusia, reflectand determinarea autoritatilor de a suprima orice forma de critica la adresa regimului si a politicilor sale. Impactul acestei masuri se extinde dincolo de The Moscow Times, transmitand un semnal puternic catre intreaga comunitate jurnalistica si societatea civila din Rusia.

O lovitura dura pentru jurnalismul independent

Desemnarea The Moscow Times ca „organizatie indezirabila” reprezinta o masura mult mai severa decat statutul de „agent strain” care i-a fost atribuit publicatiei in noiembrie anul trecut. Spre deosebire de etichetarea ca „agent strain”, care impunea un control financiar sporit si obligatia de a marca toate materialele publicate, noua clasificare face practic imposibila continuarea activitatii ziarului in Rusia.

The Moscow Times si-a mutat deja operatiunile editoriale in afara Rusiei in 2022, ca urmare a adoptarii unei legi care impunea pedepse aspre pentru materiale considerate ca „discrediteaza” armata rusa si operatiunile sale in Ucraina. Publicatia apare in limbile engleza si rusa, dar site-ul sau in limba rusa a fost blocat in Rusia la cateva luni dupa inceperea razboiului din Ucraina.

Rezistenta in fata cenzurii

Intr-o nota editoriala referitoare la decizia autoritatilor ruse, The Moscow Times a declarat:

„Etichetarea The Moscow Times ca ‘indezirabil’ este cea mai recenta dintre numeroasele incercari de a ne suprima relatarile despre adevarul din Rusia si despre razboiul sau din Ucraina. Aceasta decizie ne va face si mai dificila indeplinirea misiunii noastre, punand reporterii si colaboratorii nostri din Rusia in pericol de urmarire penala si facand sursele si mai reticente sa ne vorbeasca.”

Publicatia si-a exprimat hotararea de a continua activitatea in ciuda presiunilor: „Refuzam sa cedam acestei presiuni. Refuzam sa fim redusi la tacere.”

O lunga istorie de jurnalism independent

The Moscow Times a fost fondata in 1992 ca ziar tiparit distribuit gratuit in restaurante, hoteluri si alte locatii populare in randul expatriatilor, a caror prezenta in Moscova era in crestere dupa prabusirea Uniunii Sovietice. De-a lungul anilor, publicatia si-a redus treptat editia tiparita de la zilnica la saptamanala, pentru ca in 2017 sa devina exclusiv online.

Reprimarea sistematica a vocilor critice

In ultimii ani, Rusia a vizat metodic persoane si organizatii critice la adresa Kremlinului, etichetand multe dintre ele drept „agenti straini” si pe altele ca „indezirabile”. Printre alte publicatii declarate indezirabile se numara ziarul independent Novaya Gazeta, al carui redactor-sef Dmitri Muratov a castigat Premiul Nobel pentru Pace, precum si site-ul de stiri Meduza.

Represiunea nu s-a limitat doar la mass-media. Rusia a incarcerat si figuri proeminente ale opozitiei, inclusiv pe Alexei Navalny, cel mai persistent critic intern al presedintelui Vladimir Putin, precum si disidenti precum Vladimir Kara-Murza si Ilya Yashin.

Inchiderea fortata a The Moscow Times in Rusia marcheaza un nou capitol sumbru in istoria libertatii presei din tara. Pe masura ce spatiul pentru vocile independente se diminueaza, ramane de vazut cum vor reusi jurnalistii si publicatiile sa continue sa informeze publicul in fata unor obstacole tot mai mari.

Sursa imagini: Getty Images

Etichete: Rusia, cenzura, presa, represiune

Acest articol a fost redactat cu informatii furnizate de Associated Press si experti in domeniul libertatii presei. Desi s-a incercat mentinerea obiectivitatii, natura sensibila a subiectului poate influenta perceptia asupra evenimentelor relatate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Exit mobile version