Cercetatorii elvetieni de la Universitatea din Lausanne au facut o descoperire remarcabila: pe Pamant, alaturi de oameni, exista o alta specie care efectueaza operatii medicale pentru a-si salva semenii. Este vorba despre furnici, iar studiul a fost publicat in prestigioasa revista stiintifica Current Biology (CurBio).
Prin observatii atente, echipa de cercetatori a constatat ca furnicile dulgher din Florida (Camponotus floridanus) sunt capabile sa recunoasca ranile de pe membrele altor furnici si apoi le trateaza prin curatare sau chiar amputare. Aceasta reprezinta un exemplu unic de amputare sistematica in lumea insectelor.
Anterior, aceiasi oameni de stiinta demonstrasera ca furnicile africane Megaponera analis pot trata infectiile la rudele lor folosind un dezinfectant produs in propriile glande. Dar furnicile dulgher nu poseda astfel de glande. Asadar, cercetatorii au vrut sa afle cum procedeaza ele pentru a-si ingriji membrii afectati.
Furnicile Curata Ranile si Amputeaza Membre Folosind Mandibulele
Experimentele au aratat ca furnicile curata leziunile utilizand mandibulele si, in unele cazuri, musca chiar membrul ranit pentru a-l amputa. Datorita acestui tratament, rata de supravietuire a furnicilor a crescut spectaculos:
- De la sub 40% la 90-95% in cazul amputarii
- De la 15% la 75% in cazul unei simple curatari a plagii
Autorii articolului au subliniat: „Furnicile sunt capabile sa diagnosticheze o rana, sa stabileasca daca este infectata sau sterila si sa o trateze corespunzator pe o perioada lunga de timp, cu ajutorul altor furnici. Singurul sistem medical care poate concura cu ele este cel uman.”
De asemenea, ei au adaugat ca abilitatea furnicilor de a recunoaste si trata selectiv ranile este innascuta, neexistand dovezi ca ar fi rezultatul unui proces de invatare.
Aceste descoperiri vin la scurt timp dupa ce alti oameni de stiinta au constatat ca unele specii de furnici daunatoare au invatat sa faca autostopul in colonii intregi pentru a se raspandi mai usor.
Astfel, furnicile par sa ne uimeasca tot mai mult prin capacitatile lor „umane”. Ramane de vazut ce alte surprize ne mai rezerva aceste mici fiinte extrem de organizate si pline de resurse. Tu ce parere ai despre abilitatile medicale ale furnicilor? Ai mai auzit si de alte animale cu comportamente similare? Asteptam comentariile tale mai jos!
Sursa imaginii: Wikimedia Commons
Subiecte abordate in articol: furnici inteligente abilitati medicale observatii stiintifice insecte
Rezultate publicate in jurnalul stiintific Current Biology.