Unul dintre pionierii in domeniul velelor solare a fost fizicianul Robert Forward. Inca din anii ’60, cand omenirea facea primii pasi in spatiu, el a propus folosirea energiei luminii in locul combustibilului greu pentru a accelera navele spatiale. O panza uriasa, mai subtire decat o folie, capteaza fotonii de lumina si accelereaza dispozitivul, asemeni unei barci cu panze impinsa de vant din spate. Fantastic, nu? Ei bine, Forward a demonstrat ca acest lucru este perfect posibil, iar ideile sale au stat la baza proiectelor moderne de vele solare.
Expres Stelar cu Raze X: Planurile grandioase ale lui György Marx
György Marx, profesor de fizica teoretica la Universitatea din Budapesta, era pasionat de ideea calatoriilor interstelare. El a studiat pe larg aceasta tema, analizand toate piedicile si obstacolele. Una dintre principalele probleme, desigur, era problema energiei. Cum sa accelerezi suficient o nava pentru a ajunge la o alta stea intr-un timp rezonabil?
Și atunci a venit ideea velelor laser in ajutor. Marx a facut calcule si a publicat un articol „Nava interstelara propulsata de o raza laser terestra” in revista Nature, in care si-a expus conceptul de vela cu raze X. Ideea sa era sa creeze o vela uriasa pe orbita Pamantului si un laser puternic pe suprafata planetei care sa o accelereze.
De ce ideea lui Marx nu va functiona?
S-ar parea o idee buna. Un laser puternic, o vela uriasa… Ce ar putea merge prost? Ei bine, s-a dovedit ca razele X au un dezavantaj semnificativ, care le face complet nepotrivite pentru accelerarea velelor spatiale. Acest lucru a fost explicat de Jim Benford, un specialist in radiatii cu microunde.
Jim Benford a subliniat imediat principala problema cu ideea lui Marx. Faptul este ca razele X au o energie foarte mare. Și in loc sa se reflecte de pe suprafata velei, pur si simplu o vor arde, distrugand materialul.
Imagineaza-ti ca stralucesti cu un pointer laser pe o bucata de hartie. Daca pointerul este suficient de puternic, pur si simplu va arde o gaura in hartie. Acelasi lucru se va intampla cu o vela sub influenta unui laser cu raze X. Nu e cea mai buna optiune pentru o nava interstelara, nu?
Verdictul oamenilor de stiinta: Velele cu raze X sunt o idee frumoasa, dar inutila
Insusi Robert Forward, apropo, a fost destul de sceptic in privinta ideii lui Marx. In lucrarea sa „Calatoria interstelara folosind vele solare alimentate cu laser”, publicata in 1984, el a scris:
„Concept de vele solare interstelare alimentate cu laser a fost din nou propus de Marx in 1966. Deoarece Marx nu a fost dispus sa considere deschideri laser mai mari de 1 km², el a fost fortat sa prevada utilizarea razelor X dure pentru a obtine intervalul necesar pentru zborurile interstelare. Imposibilitatea crearii atat a unui laser cu raze X, cat si a unei vele usoare care sa reflecte aceasta radiatie l-a condus pe Marx la o concluzie extrem de pesimista cu privire la fezabilitatea acestui concept. Daca Marx ar fi fost dispus sa considere o deschidere mai mare a emitatorului, frecventele sale laser si cerintele de vela ar fi fost mult mai simple.”
Deci, visul calatoriilor interstelare va ramane un vis?
Desigur ca nu! In ciuda faptului ca ideea cu velele cu raze X s-a dovedit a fi nerealista, oamenii de stiinta continua sa caute noi modalitati promitatoare de a accelera navele spatiale la viteze relativiste. Poate ca foarte curand vom fi martorii unor noi descoperiri si inventii care ne vor apropia de acest obiectiv.
Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa un comentariu cu gandurile tale despre velele spatiale si calatoria interstelara!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: propulsie spatiala vele solare raze x calatorie interstelara
*Articolul se bazeaza pe studiile si calculele oamenilor de stiinta György Marx, Robert Forward si Jim Benford cu privire la fezabilitatea folosirii laserelor cu raze X pentru a accelera vele spatiale.