16 C
București
22 mai 2024

Municipiul Targoviste – Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita

Fosta capitală a Țării Românești, Târgoviște te așteaptă cu o bogăție de monumente istorice, muzee și locuri de explorat. #călătorii #istorie #România

Citeste si ...

Targoviste, municipiul de resedinta al judetului Dambovita, este un adevarat reper cultural, economic si istoric in regiunea Munteniei si in intreaga tara. Situat in inima Romaniei, la doar 80 km de capitala Bucuresti, acest oras fermecator isi asteapta vizitatorii cu o bogatie de atractii si povesti fascinante.

Istoria Targovistei este una lunga si plina de semnificatie, orasul fiind pentru mai bine de trei secole capitala Țarii Romanesti. Numerosi domnitori si-au legat numele de acest loc, de la Mircea cel Batran si Vlad Țepes, pana la Petru Cercel si Constantin Brancoveanu. Fiecare a lasat in urma monumente si cladiri impresionante care astazi ne vorbesc despre maretia trecutului.

Istorie si Cultura la Fiecare Pas

Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita
Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita 10

Inima orasului este dominata de Curtea Domneasca, un complex arhitectural unic, construit si extins de-a lungul a peste 300 de ani. Aici se afla cateva dintre cele mai importante vestigii medievale din tara:

 • Turnul Chindiei – simbolul orasului, construit in secolul XV ca punct de observatie militara
 • Biserica Domneasca – ctitorie a lui Petru Cercel din 1585, o bijuterie a arhitecturii muntene
 • Ruinele Palatului Domnesc – residence ale domnitorilor ce au marcat profund istoria romanilor

Pe langa Curtea Domneasca, in Targoviste puteti admira numeroase alte monumente istorice si religioase de o valoare inestimabila. Biserica Stelea, Manastirea Dealu, Biserica Alba sau Biserica Lemnului sunt doar cateva exemple ce merita explorate.

Pentru o incursiune si mai adanca in fascinanta istorie a orasului, vizitati cele peste 10 muzee locale. Complexul Muzeal Curtea Domneasca, Muzeul Scriitorilor Damboviteni sau Casa Atelier Gheorghe Petrascu va vor purta intr-o calatorie culturala de neuitat.

Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita
Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita 11

Natura si Relaxare in Parcurile Targovistene

Orasul se mandreste cu spatii verzi generoase, oaze de liniste si prospetime. Parcul Chindia, amenajat pe locul fostelor gradini domnesti, este una dintre principalele atractii. Avand o suprafata de 14 ha, ofera numeroase facilitati de agrement:

 • Alei si spatii verzi cu zeci de specii de arbori si arbusti
 • Locuri de joaca pentru copii si spatii pentru caini
 • Piste pentru biciclete si role
 • Un lac ce poate fi explorat cu barci si hidrobiciclete
Citeste si...
Rusia si China manipuleaza opinia publica prin promovari de influenceri propalestinieni

Alte zone de recreere apreciate sunt Parcul Mitropoliei, recent modernizatul Parc din zona Complexului de Natatie si nu in ultimul rand cochetul Parc de langa Dambovita Mall. Toate acestea fac din Targoviste un loc minunat pentru o escapada in natura chiar in mijlocul orasului.

Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita
Municipiul Targoviste - Centrul economic, cultural si istoric al judetului Dambovita 12

Economie si Investitii

Desi istoria si cultura sunt punctele forte ale municipiului, in ultimii ani Targovistea a cunoscut si o dezvoltare economica accelerata. Inaugurarea Dambovita Mall in 2020, cea mai mare investitie privata din oras in ultimele trei decenii, a dat un nou impuls economiei locale.

Zeci de companii importante activeaza astazi in Targoviste, in domenii diverse precum retail, constructii, productie industriala sau servicii. In 2021, cele peste 11.000 de firme locale au generat:

IndicatorValoare
Cifra de Afaceri6,9 miliarde lei (1,6 mld. €)
Numar Angajati18.484
Profit Net803 milioane lei (182 mil. €)

Aceste cifre plaseaza Targovistea in topul economiilor judetene din regiunea Sud-Muntenia si evidentiaza potentialul sau pentru viitoare investitii si dezvoltari de afaceri.

Un Centru Academic de Prestigiu

Pe langa rolul sau economic, Targoviste este si un important centru universitar. Universitatea Valahia, fondata in 1992, este una dintre cele mai moderne si dinamice institutii academice din tara. Cele 10 facultati ale sale atrag anual mii de studenti din toata regiunea, in domenii variate:

 • Știinte Economice
 • Drept si Știinte Administrative
 • Inginerie Electrica, Electronica si Tehnologia Informatiei
 • Știinte si Arte
 • Știinte Politice, Litere si Comunicare
 • Ingineria Mediului si Știinta Alimentelor

Campusul universitar, dotat cu spatii moderne de predare, camine, cantine si baze sportive, contribuie la renumele Targovistei de oras studentesc plin de viata si oportunitati.

Lasand in urma zidurile academice, descoperim un loc in care historia se impleteste armonios cu prezentul. Teatrul Tony Bulandra, Biblioteca Judeteana, Casa de Cultura a Sindicatelor sau Cinematograful Independenta sunt doar cateva dintre locurile ce merita incluse intr-un tur cultural al urbei.

Targoviste este, fara indoiala, una dintre cele mai fascinante destinatii turistice si culturale din Romania. Istoria sa bogata, Perfect imbinata cu o economie in expansiune si o viata culturala vibranta, fac din acest oras un loc unic, ce merita descoperit si apreciat.

Citeste si...
Sesizare CCR privind alegerile din 9 iunie 2024, respinsa: Decizia surprinzatoare care mentine comasarea scrutinelor

Cu o agenda culturala plina de evenimente – de la traditionalul Festival de Romante „Crizantema de Aur” pana la spectacolele de teatru si concertele de muzica – Targovistea are ceva de oferit fiecarui vizitator, indiferent de varsta sau preocupari.

Și cu planuri ambitioase de viitor, precum extinderea zonelor pietonale si de agrement, modernizarea infrastructurii sau atragerea de noi investitii, municipiul are toate sansele sa devina in anii urmatori unul dintre cele mai dinamice si cautate centre urbane din tara. Fie ca esti pasionat de istorie, in cautare de oportunitati de business sau doar dornic sa petreci cateva zile de neuitat, Targoviste te asteapta cu bratele deschise!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole