29 C
București
16 iunie 2024

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, reclamat la CNCD de Asociatia Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a depus o plângere la CNCD împotriva premierului Ciolacu, acuzându-l de discriminare pentru declarațiile despre regiunea Moldova. Aflați consecințele potențiale.

Citeste si ...

Asociatia Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei a depus o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva premierului Marcel Ciolacu, cerand sanctionarea acestuia pentru declaratiile controversate referitoare la regiunea Moldova.

Motivul plangerii depuse luni la CNCD il reprezinta afirmatia facuta de Marcel Ciolacu la finalul lunii aprilie, in cadrul unei conferinte de presa de la Timisoara:

„Asta e, a venit banateanul de Grindeanu sa faca Autostrada in Moldova. Buzaul nu e in Moldova si va rog frumos sa nu ma jigniti.”

Presedintele asociatiei, Dorin Dobrincu, a enumerat in petitia inaintata la CNCD prevederile legale care arata ca declaratia premierului se incadreaza la discriminare, prin faptul ca:

„Favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati.”

Reactia publica si contextul declaratiei

Potrivit asociatiei, afirmatia lui Ciolacu:

  • A fost facuta intr-un cadru oficial, la o conferinta de presa a Guvernului
  • Nu poate fi considerata o gluma, dat fiind contextul formal
  • Tentativa premierului de a se distanta de stigmatul de a fi „din Moldova” nu avea nicio logica in discurs

Declaratia controversata a starnit un val de reactii negative si critici din partea:

  • Politicienilor si persoanelor publice
  • Jurnalistilor
  • Publicului larg

Multi au sesizat aspectul depreciativ si stigmatizant fata de locuitorii Moldovei sau cei cu origini moldovenesti.

Prim-ministrul marcel ciolacu, reclamat la cncd de asociatia miscarea pentru dezvoltarea moldovei
Prim-ministrul marcel ciolacu, reclamat la cncd de asociatia miscarea pentru dezvoltarea moldovei

Reactia premierului si precedentele

Vineri, la Iasi, Marcel Ciolacu a recunoscut ca regreta acea declaratie si ca, din postura de premier, nu ar fi trebuit sa o faca. Insa, el a sustinut ca glumele despre ardeleni sau olteni fac parte din spiritul romanesc.

Initial, premierul a reactionat pe Facebook, spunand ca nu a vrut sa jigneasca pe nimeni si ca mama sa este chiar din Tecuci, regiunea Moldova.

Dupa incidentul de la finalul lunii aprilie, Asociatia Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei a cerut initial demisia premierului.

Consecinte potentiale si urmatorii pasi

Daca CNCD va constata discriminarea, premierul Marcel Ciolacu ar putea fi amendat sau i s-ar putea solicita public sa prezinte scuze. De asemenea, ar putea fi obligat la un curs de instruire privind nediscriminarea.

Citeste si...
Rusia si China manipuleaza opinia publica prin promovari de influenceri propalestinieni

Decizia CNCD in acest caz ar putea stabili un precedent important pentru viitoarele declaratii ale demnitarilor, care ar trebui sa evite orice exprimare susceptibila de a discrimina anumite comunitati sau regiuni.

Implicatiile politice si electorale ale acestui incident raman de vazut, dar este clar ca afirmatiile premierului au starnit un val de nemultumire in randul cetatenilor si asociatiilor civice din Moldova. Desi Ciolacu a incercat sa remedieze situatia prin scuze publice, ramane de vazut daca votantii din regiune ii vor trece cu vederea acest gest perceput initial ca jignitor si discriminatoriu. Decizia CNCD va fi urmarita indeaproape, ea putand ridica sau diminua tensiunile existente in jurul subiectului sensibil al dezvoltarii regiunii Moldova.

Sursa imagini: Facebook Photos
Subiecte abordate in articol: CNCD, discriminare, Ciolacu, Moldova

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Prim-ministrul marcel ciolacu, reclamat la cncd de asociatia miscarea pentru dezvoltarea moldovei