28.5 C
București
9 septembrie 2024

Rusia si China manipuleaza opinia publica prin promovari de influenceri propalestinieni

Guvernul britanic investighează rolul actorilor statali ostili în promovarea online a influencerilor propalestinieni controversați pentru a alimenta diviziunile sociale.

Citeste si ...

Potrivit unor surse guvernamentale britanice, Rusia si China se angajeaza in manipularea opiniei publice din Marea Britanie prin promovarea online a vocilor propalestiniene controversate. Cercetarile arata ca unii dintre cei mai importanti comentatori si formatori de opinie pro-palestinieni de pe retelele sociale au un numar substantial de conturi false urmaritori.

Naratiuni polarizante despre conflictul israeliano-palestinian

Inalti oficiali guvernamentali britanici se tem ca puterile antioccidentale promoveaza naratiuni polarizante despre conflictul dintre Israel si Hamas, folosind o adevarata „armata” de conturi false pe retelele sociale. Examinarea atenta a unor influenceri propalestinieni din Marea Britanie, a caror popularitate a crescut dupa atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, a aratat ca multi dintre adeptii lor provin de la profiluri false.

Expertii sustin ca un astfel de impuls artificial ar amplifica in mod disproportionat vocile propalestiniene. Cu cat mai multe conturi false – sau „boti” – ii preiau si ii promoveaza, cu atat mai multi algoritmi de pe platformele respective se asigura ca acestia sunt vizibili pentru ceilalti utilizatori.

Rusia si china manipuleaza opinia publica prin promovari de influenceri propalestinieni

Scopul propagandei rusesti: Distragerea atentiei si alimentarea diviziunii

Un oficial guvernamental de rang inalt de la Londra a dezvaluit ca Rusia incearca sa exploateze indignarea internationala fata de actiunile Israelului pentru a distrage atentia de la razboiul din Ucraina si a raspandi dezinformarea in Marea Britanie.

Robert Clarke, analist la grupul de reflectie Civitas, explica dublul scop al Moscovei:

  1. Distragerea atentiei de la Ucraina: Rusia este „absolut disperata” sa indrepte atentia publica spre un alt eveniment major precum conflictul israeliano-palestinian.
  2. Alimentarea diviziunilor sociale: Moscova urmareste sa provoace fracturi in societatea britanica, profitand de faptul ca tinerii sub 21 de ani se informeaza preponderent pe retelele sociale.

„Exista foarte putina constientizare in randul publicului larg cu privire la implicarea rusilor; oamenii au fost atat de captivati de naratiunile anti-Israel”, a adaugat Clarke.

Eforturile autoritatilor britanice de a contracara dezinformarea

Un grup operativ lansat de guvernul britanic in 2023 analizeaza modalitati de combatere a raspandirii dezinformarii online si a teoriilor conspiratiei legate de conflictul israeliano-palestinian. Grupul de lucru pentru apararea democratiei, condus de ministrul Securitatii Tom Tugendhat, se concentreaza pe rolul actorilor statali antioccidentali.

Citeste si...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, reclamat la CNCD de Asociatia Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Departamentul pentru Știinta, Inovare si Tehnologie monitorizeaza indeaproape dezinformarea care circula online privind razboiul din Gaza si colaboreaza strans cu companiile de socializare in aceasta privinta.

Vocile controversate care „provoaca divizare”

Cercetarile companiei de tehnologie anti-dezinformare Cyabra arata ca unii influenceri propalestinieni importanti au un procentaj semnificativ de urmaritori falsi pe retelele sociale.

  1. Dilly Hussain (118.000 de urmaritori pe X) se refera la soldatii israelieni ca la „perversi sexuali, autori de genocide” si „ucigasi de copii”. El promoveaza teoria conform careia Fortele de Aparare Israeliene ar fi comis atacurile din 7 octombrie.
  2. Lowkey (rapperul Kareen Dennis, 390.000 de urmaritori) a postat ca Israelul „nu este o tara” si ca i-a infometat deliberat pe locuitorii din Gaza.
  3. Robert Carter (125.000 de urmaritori) a acuzat Israelul ca este „un traficant de propaganda” care raspandeste „povesti false” si a sustinut ca a folosit arme chimice in Gaza si Liban.

Fiyaz Mughal, fondatorul unor grupuri interconfesionale, avertizeaza ca acest tip de activitati online sunt „menite sa fractureze, sa divizeze” si sa creeze un sentiment de „ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra”.

Prezenta actorilor statali ostili in spatele conturilor false

Rafi Mendelsohn, vicepresedinte al Cyabra, a declarat ca „Iranul, China si Rusia sunt foarte active in crearea de conturi false pe retelele sociale”, iar nivelul de sofisticare al acestor campanii sugereaza „implicarea unui actor de stat”.

Ministrul israelian al Afacerilor cu Diaspora, Amichai Chikli, a avertizat ca exista „o amenintare directa la adresa Marii Britanii din partea organizatiilor pro-Hamas” care opereaza in scop de „a impune legea Șaria si de a face din Regatul Unit o insula musulmana”. El a indemnat autoritatile britanice sa fie „mult mai agresive” impotriva acestor „inamici”.

Unii formatori de opinie de pe retelele sociale alimenteaza naratiuni polarizante si teorii ale conspiratiei legate de conflictul israeliano-palestinian, cu ajutorul unor campanii de dezinformare sofisticate. Autoritatile guvernamentale britanice si companiile tech incearca sa combata aceasta amenintare care risca sa inteteasca diviziunile sociale si sa submineze valorile democratice. Integritatea informatiei online devine tot mai critica in fata actorilor ostili care exploateaza vulnerabilitatile sistemului.

Sursa: Jurnalul.ro Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: Russia, China, manipulare, propalestina, Londra

Citeste si...
Ayatolahul Ali Khamenei cere poporului iranian sa se roage pentru Raisi

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole