Comisia Europeana a prezentat orientari strategice pentru statele membre in cadrul pachetului de primavara al semestrului european 2024, vizand construirea unei economii robuste si pregatite pentru viitor. Obiectivul este de a asigura competitivitatea, rezilienta si prosperitatea pe termen lung pentru toti cetatenii UE, mentinand in acelasi timp finante publice solide intr-un context geopolitic dificil.
Executivul european subliniaza hotararea UE de a lua masuri suplimentare pentru a-si spori competitivitatea, prosperitatea si pozitia de lider pe scena mondiala, consolidandu-si autonomia strategica deschisa.
Abordarea integrata pentru o economie competitiva
Pentru a aborda provocarile structurale care impiedica competitivitatea UE, Comisia considera necesara o abordare integrata in toate domeniile de politica: stabilitate macroeconomica, promovarea sustenabilitatii mediului, cresterea productivitatii si echitatii. Semestrul european asigura aceasta coordonare a politicilor, inclusiv punerea in aplicare a NextGenerationEU, avand la baza mecanismul de redresare si rezilienta (RRF) si programele politicii de coeziune.
Rapoartele de tara pentru 2024 analizeaza evolutiile economice, sociale si de ocupare din fiecare stat membru, evaluand totodata punerea in aplicare a planurilor de redresare si a programelor de coeziune. Pe baza acestei analize, Comisia propune recomandari specifice fiecarei tari (CSR) pentru a oferi orientari privind abordarea provocarilor-cheie.
Rezilienta in fata socurilor majore

Semestrul european a jucat un rol crucial in sustinerea raspunsurilor puternice si coordonate in materie de politica economica in ultimii cinci ani, in conditiile in care UE s-a confruntat cu provocari extraordinare precum pandemia COVID-19, razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si cresterile preturilor la energie si inflatiei aferente.
Previziunile economice din primavara anului 2024 estimeaza o crestere a PIB-ului in 2024 de 1,0% in UE si de 0,8% in zona euro, pe fondul unei piete puternice a fortei de munca si al unui consum privat dinamic. Se preconizeaza o accelerare suplimentara a cresterii pana la 1,6% in UE si 1,4% in zona euro in 2025, in timp ce inflatia ar urma sa scada de la 6,4% in 2023 la 2,2% in 2025.
Orientari pentru cresterea competitivitatii
Pachetul de primavara invita statele membre sa ia masuri de politica pentru a promova competitivitatea si a creste productivitatea. Printre recomandarile principale se numara:
- Asigurarea unui mediu de afaceri care sa sprijine competitivitatea, profitand de oportunitatile pietei unice, in special pentru IMM-uri;
- Imbunatatirea rezultatelor in domeniul educatiei si dezvoltarea competentelor, prin programe de studii modernizate si o formare de calitate, pentru a solutiona deficitul de forta de munca si competente;
- Facilitarea accesului la finantare prin imbunatatirea alocarii economiilor si finantarii capitalului, facilitarea pietei de capital si a formelor alternative de finantare, in special pentru IMM-uri;
- Punerea in aplicare a reformelor pentru a construi ecosisteme integrate de cercetare si inovare, axate pe colaborarea dintre stiinta si intreprinderi si pe transferul de cunostinte;
- Accelerarea tranzitiei ecologice si digitale, sporind autonomia, rezilienta si competitivitatea industriei nete-zero a UE, abordand deficitul de forta de munca si competente, stimuland investitiile publice in infrastructura digitala si eliminand barierele de reglementare in calea digitalizarii.
In timp ce UE si statele membre dispun de atuuri puternice, provocarile trebuie abordate printr-o coordonare eficienta a politicilor pentru a consolida competitivitatea si autonomia strategica a Uniunii. Pachetul de primavara ofera un set cuprinzator de recomandari in acest sens, ghidand eforturile de redresare si consolidare a rezilientei economice.
Ramane de urmarit modul in care aceste orientari vor fi implementate de statele membre si impactul lor asupra competitivitatii UE pe termen lung. Parerea ta conteaza – impartaseste perspectiva ta comentand articolul!
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: competitivitate UE, Semestru European 2024, sustenabilitate economica, rezilienta, pachet de primavara
Informatiile se bazeaza pe pachetul de primavara al semestrului european 2024, prezentat de Comisia Europeana pe 19 iunie 2024.