22.8 C
București
19 iunie 2024

Scurgeri la masina de spalat? Afla cum le poti repara singur si cand ai nevoie de ajutor specializat.

Citeste si ...

O defectiune la masina de spalat nu este atat de infricosatoare pe cat pare. Asa ca, daca se intinde spuma sau o baltoaca de apa dedesubt, nu este cazul sa intrati in panica. Se intampla ca o defectiune sa poata fi remediata pe cont propriu, iar uneori nu se poate face fara ajutorul profesionistilor. Cum sa le deosebesti pe una de cealalta si ce trebuie sa faci in continuare? O fisa de inselaciune pentru diferite defectiuni se afla in articolul nostru.

Indiferent de motivul scurgerii masinii de spalat, trebuie sa faci mai intai o mica pregatire. Intrerupeti ciclul daca masina nu face acest lucru singura. Nu este suficient sa apasati butonul de oprire; trebuie sa opriti alimentarea echipamentului prin scoaterea stecherului din priza. Opriti alimentarea cu apa prin rotirea supapei de apa rece de pe teava. Colectati toata apa de pe podea folosind o carpa si o galeata. Zona din jurul echipamentului trebuie sa fie uscata, deoarece va trebui sa o inspectati cu atentie mai tarziu.

Probleme usoare pe care le poti rezolva singur

Reparatii masina de spalat: Cum sa rezolvi singur scurgerile si cand ai nevoie de un specialist
Reparatii masina de spalat: cum sa rezolvi singur scurgerile si cand ai nevoie de un specialist

In majoritatea cazurilor, defectiunile minore pot fi identificate in mod independent, inspectand cu atentie masina sau observandu-i functionarea. Pentru orice eventualitate, pastrati instructiunile la indemana pentru a intelege locatia elementelor de lucru si cum se numesc acestea. Iata cateva probleme frecvente pe care le puteti rezolva singur:

 • Furtunul de alimentare nu este etans – Fixati mai strans piulitele de fixare, de preferinta manual, deoarece dispozitivele de fixare in sine sunt destul de fragile si unealta le poate indoi. Se intampla ca furtunul in sine sau garniturile sa se uzeze, apoi va trebui sa le inlocuiti apeland la un specialist.
 • Scurgeri la imbinarea furtunului de evacuare – O astfel de scurgere poate fi, de asemenea, vazuta vizual. Poate fi usor de reparat prin lubrifierea zonei deteriorate cu un etansant de instalatii sau infasurandu-l cu banda izolatoare.
 • Filtrul de evacuare este fixat necorespunzator – Una dintre situatiile tipice: filtrul a fost scos pentru a fi curatat si nu a fost insurubat suficient de strans. Insurubati-l complet si scurgerea va disparea.
 • Sertar detergent infundat – Problema este deosebit de frecventa daca folositi detergent de rufe in locul detergentilor lichizi. In timp, se formeaza o acumulare densa in interiorul tavii, provocand infundarea canalelor, iar apa nu trece mai departe pentru a umple tava. In acest caz, trebuie doar sa scoateti tava si sa o curatati.
 • Exces de spuma – Spuma in exces se formeaza cel mai adesea din cauza faptului ca doza recomandata de detergent nu este respectata sau calitatea acestuia nu corespunde standardelor. In consecinta, trebuie fie sa reduceti doza, fie sa inlocuiti produsul.
 • Articole poroase spalate – In primul rand, vorbim despre geci de puf. Chiar daca se respecta doza de detergent, spuma se poate forma in continuare in exces si poate iesi din tava impreuna cu apa. Reduceti doza la jumatate sau achizitionati un produs care nu produce atata spuma.
 • Depuneri de calcar pe usa – In acest caz, cauza principala trebuie cautata in calitatea apei. Daca este prea dura, in timp, se va forma placa pe partile masinii, inclusiv in partea de jos a usii. Drept urmare, aceasta nu se potriveste strans cu corpul si se formeaza o scurgere. O optiune de curatare este sa turnati jumatate de pahar de acid citric in tava si sa rulati o spalare „in gol” la 60°C.
 • Balamalele usii slabite – Acest lucru se intampla cel mai adesea cand masina este folosita de foarte mult timp. Desi se intampla sa fie un defect de fabricatie. In ambele cazuri, este suficient sa strangeti in continuare dispozitivele de fixare slabite. Daca sunt uzate, va trebui sa le inlocuiti, dar aceasta este o treaba pentru un specialist.
Citeste si...
9 Hacks uimitoare pentru folia de aluminiu

Cand este necesara interventia unui specialist

Reparatii masina de spalat: Cum sa rezolvi singur scurgerile si cand ai nevoie de un specialist
Reparatii masina de spalat: cum sa rezolvi singur scurgerile si cand ai nevoie de un specialist

Unele defectiuni au o natura tehnica mai complexa. Daca aveti abilitati speciale si ceva experienta, puteti incerca sa le eliminati singur. Cu toate acestea, daca nu aveti incredere in abilitatile dumneavoastra, ar trebui sa apelati la un specialist. Iata cateva defectiuni care necesita reparatii calificate:

 • Senzorul Aquastop este defect – Nu toate masinile de spalat au un astfel de senzor. De obicei, acesta este un recipient cu un flotor echipat cu un microintrerupator. Cand se umple cu apa, senzorul este declansat si trimite un semnal catre panoul de control, care da comanda de a porni pompa de evacuare. Este posibil sa detectati o defectiune a senzorului daca pompa de evacuare functioneaza, dar masina de spalat nu urmeaza comenzile si nu exista apa in tava sau in jurul masinii in sine.
 • Țeava de umplere este infundata – De obicei, o teava infundata este cauzata de detergenti reziduali, cel mai adesea prafuri. Drept urmare, apa are dificultati in a intra in rezervor si apare o scurgere in timpul colectarii apei. Pentru a elimina scurgerea, trebuie sa curatati teava.
 • Țeava de evacuare este deteriorata – Deteriorarea tevii de evacuare poate fi cauzata de obiecte mici ascutite uitate in buzunarele lucrurilor (agrafe de par, monede, agrafe de birou, suruburi), precum si de fitinguri care zboara si „sarme” de la sutien. O scurgere poate aparea in orice etapa a ciclului, dar intotdeauna in partea inferioara a carcasei. Tot ce trebuie sa faceti este sa inlocuiti teava deteriorata.
 • Imbinare slabita a tevii de umplere sau evacuare – O astfel de potrivire neetansa apare in majoritatea cazurilor atunci cand masina vibreaza puternic in timpul fazei de centrifugare. Iar scurgerea in sine este localizata in partea inferioara a carcasei. Defectul este usor de remediat – trebuie sa strangeti clemele slabite ale furtunului sau sa le inlocuiti cu unele noi.
 • Furtun evacuare deteriorat – O astfel de deteriorare este greu de ratat, deoarece se formeaza o balta de apa in jurul furtunului in sine. Cauzele deteriorarii pot fi foarte diferite, de exemplu, frictiunea intensa in timpul centrifugarii sau orice deteriorare mecanica din exterior. Un furtun deformat trebuie neaparat inlocuit.
 • Imbinare slabita intre furtunul de evacuare si pompa – Aceasta conexiune se slabeste in timpul utilizarii indelungate a masinii de spalat sau din cauza vibratiilor din timpul ciclului de centrifugare. In acest caz, apa se scurge sub insasi masina. Ar trebui sa cautati problema in locul in care furtunul este atasat la pompa. Daca strangerea clemelor nu ajuta, schimbati furtunul sau pompa.
 • Garnitura de cauciuc este uzata – Garnitura de cauciuc de la usa masinii se uzeaza inevitabil in timpul utilizarii. De asemenea, poate fi deteriorata de obiecte mici ascutite din buzunarele dumneavoastra. Cand deteriorarea garniturii este mica si se afla in zona de acces, puteti aplica un petic. Cu toate acestea, dupa aceea va trebui sa testati masina si sa observati daca apa se scurge. Daca deteriorarea este semnificativa, garnitura va trebui inlocuita.
 • Cuva deteriorata – In masinile de spalat moderne, cuvele sunt fabricate din plastic sau polipropilena. Potrivit recenziilor tehnicienilor de service, o moneda obisnuita poate deteriora sau chiar taia cuva. Gravitatea unei scurgeri depinde adesea de localizarea scurgerii. Daca deteriorarea este in partea de sus, va fi putina apa. Daca se dovedeste a fi de jos, exista riscul de a inunda intreaga incapere. Prima si cea mai simpla masura este sa lipiti plasticul in locul deteriorat. Cu toate acestea, un astfel de petic nu va dura mult si dupa o vreme scurgerea se va face cunoscuta. De aceea, este mai sigur sa inlocuiti intreaga cuva. Principala dificultate este ca la unele masini de spalat cuva si tamburul sunt neseparabile. Asadar, deteriorarea primeia este fraught cu reparatii costisitoare.
 • Garnitura incalzitorului este uzata – In masinile de spalat moderne, elementul de incalzire este situat in rezervor, in fata sau in spate (in functie de producator). Are nevoie de o garnitura de cauciuc pentru o potrivire stransa la soclu. De obicei, se deformeaza in timpul functionarii, iar apa se scurge din partea in care se afla elementul de incalzire. Dificultatea consta in faptul ca garnitura rareori poate fi gasita separat la vanzare, asa ca va trebui sa o cumparati impreuna cu elementul de incalzire.
 • Rulmenti defecti – Rulmentii sunt piese in miscare care permit tamburului sa se roteasca lin. In majoritatea cazurilor, acestia se deterioreaza daca apa patrunde in ei sau apare coroziunea. Acest lucru este de obicei confirmat de zgomotul caracteristic in timpul functionarii masinii de spalat sau de faptul ca aceasta nu poate produce numarul necesar de rotatii. Un alt semn sigur este o balta de apa de culoare ruginita sau impestritata cu unsoare. Pentru reparatii, este necesar sa inlocuiti rulmentii, ceea ce nu este o sarcina usoara. Prin urmare, este mai bine sa apelati la un specialist.
Citeste si...
12 Metode Eco-Friendly pentru Impachetarea Cadourilor fara Risipa

Sursa imagini: Pexels

Subiecte abordate in articol: reparatii masini de spalat, scurgeri masini de spalat, defectiuni masini de spalat, reparatii pe cont propriu masini de spalat

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ciornă automată