34 C
București
18 iunie 2024

Salata de icre delicios preparata: O gustare traditionala imbogatita cu arome aromate

Iubitorii de gusturi autentice, nu ratați această rețetă tradițională de salată de icre! Un amestec savuros de icre, ulei, griș, condimente aromate și ceapă proaspătă pentru o experiență culinară de neuitat. Ușor de făcut acasă.

Citeste si ...

Daca sunteti in cautarea unei gustari savuroase si autentice, iata o reteta care va va incanta papilele gustative! Salata de icre traditionala este un deliciu racoritor si savuros, imbogatit cu arome naturale de ceapa si lamaie. Un amestec perfect intre ingredientele de baza precum icrele, uleiul si grisul, impletite armonios cu arome versatile.

Aceasta salata este atat de delicioasa, incat nici nu-ti vine sa crezi ca poate fi preparata atat de usor acasa. Texturile cremoase si aromele proaspete iti vor oferi o experienta culinara de neuitat. Indiferent daca o serviti ca aperitiv alaturi de paine proaspata sau ca acompaniament delicios pentru un pranz usor, aceasta reteta se va transforma cu siguranta intr-unul dintre preparatele dvs. preferate.

Ingrediente si cantitati pentru 6 portii:

  • 170-200 g icre sarate
  • 250 ml ulei
  • 3 linguri gris
  • 150 ml apa
  • Zeama de la o lamaie (marime potrivita)
  • O jumatate de ceapa rosie (sau una intreaga, daca e mica)
  • Apa minerala
Salata de icre delicios preparata: o gustare traditionala imbogatita cu arome aromate
Salata de icre delicios preparata: o gustare traditionala imbogatita cu arome aromate

Mod de preparare:

  1. Puneti apa la fiert intr-o cratuita. Cand da in clocot, adaugati grisul in ploaie, amestecand energic cu o furculita. Fierbeti grisul timp de 1-2 minute, pana cand compozitia se ingroasa, amestecand continuu, apoi opriti focul si acoperiti cu folie alimentara lasand-o la racit.
  2. Daca icrele sunt extrem de sarate, puneti-le intr-o strecuratoare cu tifon dublu si treciti-le pe sub un jet slab de apa rece, stoarcandu-le bine la final. Daca nu sunt foarte sarate, omiti acest pas, dar fa-l daca e necesar pentru a preveni un gust prea sarat.
  3. Pentru a desara icrele si mai mult, le poti pune intr-un tifon dublu si lega ca intr-o buzunaras. Introdu-l intr-un bol, toarna apa rece peste el si lasa la desodat pentru cateva ore, apoi stoarce bine.
  4. Intr-un bol incapator, adauga grisul racit si icrele bine scurse. Amesteca usor pentru a „desface” grisul si omogeniza compozitia.
  5. Incepe sa adaugi ulei putin cate putin, amestecand ca la maioneza. Eu am adaugat cate 2 linguri de ulei pe rand, amestecand dupa fiecare adaugare pana cand s-a incorporat si omogenizat perfect. Treptat, mai adauga si cate o lingura de zeama de lamaie si una de apa minerala, pentru ca in timpul amestecarii compozitia se va lega si dorim un preparat cremos si pufos.
  6. Nu turna toata zeama de lamaie fara a gusta mai intai. Adauga treptat si daca vezi ca e suficient cu 3-4 linguri, nu e nevoie sa o pui pe toata.
  7. Continua sa incorporezi tot uleiul pana cand salata de icre cu gris si ceapa este gata.
  8. La final, adauga ceapa tocata marunt si amesteca doar cateva secunde sau foloseste o spatula.
  9. Serveste pe paine proaspata, simpla sau alaturi de ceapa rosie, felii de lamaie, cativa capsuni sau masline.
Citeste si...
Placinta rapida cu peste si spanac - Reteta gustoasa in 5 ingrediente

Unii prefera varianta cu paine – Salata de icre de crap, iar altii combina icrele cu gris, paine si porumb – Salata de icre cu porumb. Indiferent de varianta aleasa, denumirea este mai putin importanta in fata gustului delicios al acestei retete traditionale. Salata de icre pregatita acasa, dupa reteta autentica, reprezinta cu siguranta o alegere de neluptat!

Informatii reteta

Numar de portiiTimp total de gatitValori nutritionale (per portie)
6 portiiSub 60 de minuteCalorii: 350 kcal
Grasimi: 25g
Carbohidrati: 22g
Proteine: 8g

Sfaturi si trucuri reteta:

Salata de icre delicios preparata: o gustare traditionala imbogatita cu arome aromate
Salata de icre delicios preparata: o gustare traditionala imbogatita cu arome aromate
  • Pentru o textura mai cremoasa, poti adauga o lingura de smantana la final.
  • Daca preferati un gust mai acrisor, adaugati mai multa zeama de lamaie.
  • Lasand icrele la desodat in apa rece cateva ore le va indeparta surplusul de sare.
  • Amestecati usor pentru a evita dizolvarea icrelor si pastrarea texturii.
  • Serviti salata de icre la temperatura camerei pentru un gust optimal.
  • Decorati cu frunze de patrunjel sau marar pentru un aspect fresh si apetisant.

Beneficii pentru sanatate si avertismente:

Salata de icre este o sursa excelenta de proteine ​​si grasimi sanatoase datorita icrelor si uleiului de masline. Icrele sunt bogate in vitamine si minerale esentiale precum vitamina D, seleniu, fosfor si acid pantotenic. De asemenea, contin acid Omega-3 care promoveaza sanatatea inimii.

Lamaia adauga un aport de vitamina C, antioxidanti si are proprietati antiinflamatorii. Ceapa rosie contribuie cu fibre alimentare, vitamine din complexul B si antioxidanti benefici.

Cu toate acestea, salata de icre are un continut ridicat de sodiu din cauza icrelor sarate, deci ar trebui consumata cu moderatie de persoanele cu tensiune arteriala ridicata sau probleme renale. De asemenea, fiind un preparat crud, exista un risc potential de contaminare bacteriana daca nu este pastrat la temperatura corecta.

Q&A Populare:

I: Pot folosi ulei vegetal in loc de ulei de masline?
R: Da, poti folosi ulei vegetal sau orice alt tip de ulei comestibil preferat. Cu toate acestea, uleiul de masline extravirgin adauga un gust mai bogat si beneficii sanatoase suplimentare.

Citeste si...
Mic Dejun Gustos si Energic: Sandvisuri Delicioase cu Branza, Carnati si Oua!

I: Pot inlocui grisul cu altceva?
R: Intr-adevar, unii prefera sa inlocuiasca grisul cu paine inmuiata in lapte sau apa. Acest lucru va da o textura ceva mai pufoasa. Cat priveste aroma, e o chestiune de preferinte personale.

I: Pot pregati salata de icre in avans?
R: Da, dar e recomandat sa o faci cu maximum 24 de ore inainte de a o consuma pentru a evita oxidarea si pierderea prospetimii aromelor. Acopera bine cu o folie alimentara atunci cand o depozitezi la rece.

I: Are salata de icre preparata acasa o valoare nutritionala mai buna decat cea comercializata?
R: In general, da. Versiunea facuta in casa are avantajul de a putea controla cantitatea de sare, ulei si alti aditivi. De asemenea, va contine ingrediente proaspete, fara conservanti.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: salata de icre, reteta traditionala, preparare, beneficii sanatate

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Salata de icre delicios preparata: o gustare traditionala imbogatita cu arome aromate