Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica si alte mari companii din indicele principal BET al Bursei de Valori Bucuresti isi vor remunera actionarii in luna iunie cu dividende in valoare totala de aproximativ 12 miliarde de lei din profiturile realizate in 2023. Aceasta suma uriasa ar putea reflecta o crestere a cererii pe piata de capital locala, in contextul reinvestirii dividendelor de catre multi investitori.
„Aceasta creeaza o crestere a cererii pe termen scurt, ceea ce intr-un context general pozitiv conduce la o continuare a cresterii pietei”, a explicat Gabriel Aldea, seful brokerilor de la Investimental, potrivit publicatiei Ziarul Financiar. Cu toate acestea, evolutia pietelor externe ar putea avea un impact asupra perceptiei investitorilor locali in cazul unei corectii.
Statul primeste 6 miliarde de lei din dividendele totale
Din totalul de 12 miliarde de lei distribuit ca dividende, statul roman – in calitate de actionar majoritar sau minoritar – va incasa aproximativ 6 miliarde. Jumatate din aceasta suma, de 5 miliarde de lei, va veni numai de la compania energetica Hidroelectrica, detinuta integral de stat.
Restul dividendelor vor merge catre investitori precum fonduri de pensii private, fonduri mutuale si investitori individuali (retail).
Dividendele-cheie pentru iunie 2024

5 iunie: Petrom distribuie 2,6 miliarde de lei, jumatate mergand la actionarul majoritar OMV din Viena. Dividendul brut pe actiune este de 0,0413 lei, echivalentul unui randament de 6%.
6 iunie: BRD, Sphera si Aquila urmeaza sa acorde dividende.
26 iunie: Banca Transilvania isi va remunera actionarii.
28 iunie: Hidroelectrica va distribui cel mai mare dividend brut pe actiune de 13,99 lei, reprezentand un randament de 10,4% la preturile curente.
„Istoric vorbind, dividendele alocate de companii s-au intors in piata si am asistat la un buying pressure pe parcursul lunii iunie,” a mentionat Alexandru Dobre de la TradeVille.
Avand in vedere ca indicele BET a crescut cu 4-5% in 2023, cotatiile companiilor care distribuie dividende ar putea fi supuse unei presiuni de cumparare in conditiile reinvestirii sumelor primite de investitori, potrivit Ziarului Financiar. Plata dividendelor ar putea functiona ca un „amortizor” pentru eventualele vanzari generate de aprecierile semnificative ale pietei locale.
Luna iunie 2024 ar putea aduce un interes sporit pentru piata de capital din Romania, pe fondul reinvestirii dividendelor consistente. Insa climatul investitional extern reprezinta o variabila importanta care ar putea tempera orice cresteri semnificative.
Distribuie acest articol in retelele tale sociale sau lasa un comentariu cu opiniile tale despre reinvestirea dividendelor pe piata de capital romaneasca!
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: dividende, actiuni, bursa, investitii, companii
*Articolul se bazeaza pe informatiile furnizate de reprezentanti ai brokerilor Investimental si TradeVille, precum si pe datele publicate in Ziarul Financiar.