27 C
București
18 iunie 2024

Migratia in Europa: Un calvar cu „orori inimaginabile” pe rute periculoase

Citeste si ...

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) trage un semnal de alarma privind situatia ingrozitoare a migrantilor pe principalele trasee catre Europa. Sute de mii de oameni risca anual sa-si piarda viata in incercarea disperata de a gasi un viitor mai bun, confruntandu-se cu „orori inimaginabile” pe aceste cai mortale.

Pericole grave pe rutele secundare

Conform unui recent raport al UNHCR, un numar mare de migranti din Africa Subsahariana, Asia si Orientul Mijlociu subestimeaza pericolele calatoriei. Multi dintre ei mor la traversarea deserturilor sau in apropierea granitelor, in timp ce altii sufera abuzuri grave ale drepturilor omului.

Vincent Cochetel, emisarul special al UNHCR, a atras atentia asupra faptului ca multe rute migratorii secundare ajung in localitati indepartate si zone greu accesibile, precum desertul Sahara, unde serviciile umanitare sunt insuficiente sau lipsesc cu desavarsire.

„Multi nu se indreapta catre capitale, unde isi au sediul si sunt bine reprezentati actorii umanitari. Merg pe rute secundare, ajungand in localitati mai mici, in zone mai greu accesibile,” a explicat Cochetel.

Necesitatea imbunatatirii accesului la migratie legala si servicii de protectie

In incercarea de a aborda aceasta criza umanitara, UNHCR face apel la o cooperare intensificata cu autoritatile locale si la cresterea finantarii din partea tarilor donatoare. Printre prioritatile evidentiate se numara imbunatatirea accesului la metode legale de migratie si extinderea serviciilor de protectie pentru victimele traficului de persoane si ale altor abuzuri, precum si pentru cei care risca sa devina victime pe aceste rute periculoase.

„Aici ar trebui instalate serviciile,” a insistat oficialul ONU, subliniind urgenta situatiei.

Amploarea fenomenului migratiei globale

Migratia in Europa: Un calvar cu "orori inimaginabile" pe rute periculoase
Migratia in europa: un calvar cu "orori inimaginabile" pe rute periculoase

Potrivit UNHCR, peste 108 milioane de oameni sunt nevoiti in prezent sa se refugieze, trei sferturi dintre acestia traind in tari cu venituri mici si mijlocii. Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) estimeaza ca peste 280 de milioane de oameni (3,6% din populatia globala) sunt migranti internationali.

Aceste cifre alarmante evidentiaza nevoia stringenta de a aborda cauzele profunde ale migratiei si de a oferi cai sigure si legale pentru cei care fug de conflicte, persecutie si saracie extrema.

Actioneaza acum! Distribuie aceasta stire pentru a creste gradul de constientizare cu privire la situatia dramatica a migrantilor pe rutele catre Europa. Lasa un comentariu cu gandurile tale despre aceasta problema globala presanta.

Citeste si...
Clotilde Armand aduce noi acuzatii de frauda la alegerile locale: "110 procese verbale au fost falsificate"

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: migratie, refugiati, UNHCR, drepturi omului, ONU

Raportul se bazeaza pe declaratiile oficialului ONU Vincent Cochetel si pe datele furnizate de Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Migratia in Europa: Un calvar cu "orori inimaginabile" pe rute periculoase