34 C
București
18 iunie 2024

Studiu: Romania importa tot mai multe rosii in ciuda sprijinului oferit producatorilor autohtoni

Chiar dacă s-au alocat peste 200 de milioane de euro pentru programul de susținere a cultivatorilor de roșii, importurile au crescut masiv

Citeste si ...

Incepand cu anul 2017, Guvernul Romaniei a alocat peste un miliard de lei (peste 200 de milioane de euro) pentru a sprijini producatorii de rosii in spatii protejate. Cu toate acestea, eforturile depuse nu au dat rezultatele scontate, importurile de rosii proaspete si prelucrate continuand sa creasca de la an la an, ajungand la valori record.

Potrivit datelor oficiale, in ultimii zece ani, deficitul comercial in comertul cu rosii proaspete si prelucrate a depasit 586 de milioane de euro. Iar lucrurile nu arata mai bine nici in cazul usturoiului, unde importurile au crescut continuu, in ciuda schemelor de sprijin financiar pentru producatorii autohtoni.

Recorduri anuale la importuri, in ciuda programelor de ajutor

Conform statisticilor, importurile de rosii proaspete si prelucrate vor atinge noi recorduri in acest an comercial (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024). Numai in perioada 10 octombrie 2023 – 6 iunie 2024, Romania a importat 65.720 de tone de rosii, in valoare de 90 de milioane de euro, depasind deja valoarea totala a importurilor din anul precedent.

Principalul furnizor a fost Turcia, de unde au fost aduse 55.770 de tone, in special rosii proaspete, pentru care s-au platit 72,93 de milioane de euro. Insa, surprinzator este faptul ca Romania a importat rosii si produse pe baza de rosii din tari precum Siria, Iran, Egipt, Albania, Serbia si chiar Ucraina.

Conform Directiei Generale Taxare si Uniune Vamala (TAXUD) a Comisiei Europene, importurile din Siria au totalizat 306.186 de euro. Dupa Turcia, in topul tarilor furnizoare se afla Albania (430.000 de euro), Iran (4,64 milioane de euro), China (3,75 milioane de euro), Ucraina (1,59 milioane de euro), Egipt (1 milion de euro) si Serbia (302.000 de euro).

Importuri record in anii precedenti

Studiu: Romania importa tot mai multe rosii in ciuda sprijinului oferit producatorilor autohtoni
Studiu: romania importa tot mai multe rosii in ciuda sprijinului oferit producatorilor autohtoni
  • Anul comercial 2022-2023: Romania a importat rosii proaspete si procesate in valoare totala de 101,8 milioane de euro, un nou record. Turcia a furnizat 62.779 de tone (84,85 milioane de euro), China – 5.455 de tone de pasta de rosii (7,34 milioane de euro), iar Egiptul – 4.272 de tone de pasta si suc de rosii (6,02 milioane de euro).
  • Anul comercial 2021-2022: Importurile s-au ridicat la 70,62 milioane de euro, in principal din Turcia (52.992 de tone, in valoare de 59,37 milioane de euro), Egipt (pasta de rosii – 4,77 milioane de euro) si China (pasta de rosii – 3,62 milioane de euro). Chiar si un mic lot de 35 kg de ketchup a fost adus din Japonia.
Citeste si...
Guvernul da unda verde unui nou sector de autostrada: Cristian-Ghimbav din Autostrada Ploiesti-Brasov aprobat

Balanta comerciala in comertul cu rosii proaspete si prelucrate arata un deficit cumulat de 586,68 milioane de euro in ultimii 10 ani.

In ciuda sprijinului financiar acordat, importurile de usturoi au continuat si ele sa creasca. Numai in prima jumatate a acestui an, ele s-au ridicat la 2,74 milioane de euro, aproape de nivelul record de 6,68 milioane de euro inregistrat anul trecut. China si Turcia sunt principalii furnizori de usturoi pentru piata romaneasca.

Desi Guvernul mobilizeaza tot mai multe resurse pentru sustinerea producatorilor autohtoni, rezultatele par a fi departe de asteptari. Evolutia importurilor ridica intrebari cu privire la eficienta programelor si masurile ce ar putea fi luate pentru a stimula productia interna si a reduce dependenta de importuri.

Sursa imaginii: [Freepik]

Subiecte abordate in articol: rosii usturoi importuri deficit comercial sprijin producatori statistici

Datele provin de la Directia Generala Taxare si Uniune Vamala (TAXUD) a Comisiei Europene si din statisticile oficiale privind comertul exterior al Romaniei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Studiu: Romania importa tot mai multe rosii in ciuda sprijinului oferit producatorilor autohtoni