O echipa de tineri oameni de stiinta de la Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova (MIPT) a studiat efectul rugozitatii suprafetei asupra performantei antenelor 6G si a determinat cerintele de performanta pentru fabricarea aditiva. Antenele radio utilizate in prezent sunt fabricate folosind metode standard de prelucrare a metalelor. Atunci cand se trece la frecvente mai mari, este necesara o precizie sporita in fabricarea geometriei, asa ca in aceasta etapa metodele de prelucrare mecanica nu mai sunt necesare.
Imprimarea 3D permite productia flexibila a sistemelor de antene
Metodele de imprimare 3D permit productia flexibila a sistemelor de antene cu o rezolutie spatiala ridicata, care se compara cu masinile-unelte avansate. Ca cea mai ieftina si mai usoara metoda, tehnologia de imprimare 3D a antenelor radio poate accelera dezvoltarea infrastructurii 6G. O astfel de antena poate fi realizata in doar cateva ore, iar costul productiei sale va fi de doar cateva sute de ruble.
Modelarea electromagnetica a determinat limitele metodelor aditive
Pentru a determina metodele promitatoare de fabricare a antenelor 6G, echipa de la laboratorul de radiofotonie al MIPT a efectuat modelari electromagnetice pentru sistemele din banda W. Aceasta a ajutat, de asemenea, la explorarea gamei de aplicabilitate a tehnicilor existente.
Ca rezultat, s-a aratat clar ca metodele de fabricatie care creeaza defecte de suprafata care masoara o sutime dintr-o lungime de unda sau mai mult pot distorsiona semnificativ caracteristicile mostrei fabricate. Rezultatul a fost formularea cerintelor de rugozitate a suprafetei pentru procesul de fabricatie aditiva a antenelor.
Imprimarea 3D a antenelor radio reprezinta o metoda promitatoare si profitabila de a accelera dezvoltarea infrastructurii 6G. Modelarea electromagnetica a permis determinarea limitarilor tehnicilor aditive si a dus la formularea cerintelor de rugozitate a suprafetei pentru fabricarea antenelor.
Tehnologia 6G va aduce viteze de transfer de date mult mai rapide si latente scazute, permitand aplicatii revolutionare in domenii precum realitatea augmentata, internetul lucrurilor si conducerea autonoma. Impartaseste acest articol daca esti entuziasmat de progresele din domeniul tehnologiilor wireless! Lasa un comentariu cu gandurile tale despre cum ar putea arata viitorul odata cu implementarea 6G.
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: antene 6G, imprimare 3D, fabricare aditiva, tehnologie wireless
Sursa expertizei: Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova (MIPT)