Aurul a fost și rămâne cel mai popular metal prețios, nu doar cu numele, ci și din multe alte motive. Pe lângă industria bijuteriilor, este folosit în electronică, optică, fabricarea instrumentelor de măsură și în multe alte domenii „sensibile”. Mulți dintre noi credem că știm totul despre acest metal strălucitor, dar asta e doar o iluzie.
Te îndoiești? Ei bine, iată o colecție de 10 fapte mai puțin cunoscute și chiar surprinzătoare despre aur! Poate că știai deja unele dintre ele, dar celelalte te vor uimi cu siguranță.
Origini stelare ale aurului
Un scriitor sovietic a scris odată o carte despre inginerul Garin, care a inventat un hiperboloid – un emițător puternic cu ajutorul căruia un capitalist american a reușit să sape până în adâncul Pământului, în așa-numita Centură de Olivină, unde aurul și mercurul fierbeau împreună. Având acces la rezerve uriașe de aur și simultan la o armă înfricoșătoare, Garin și „complicele” său au reușit în timp record să prăbușească cursul aurului și să subjuge liderii tuturor statelor lumii – cu excepția, bineînțeles, a comisarilor roșii indiferenți la aur din tânăra Republică Sovietică.
Romanul lui Tolstoi este fantastic, aventuros și utopic în același timp. Dar este și greșit – în partea în care susține că există un strat aurifer în adâncul Pământului. Cercetătorii moderni consideră că cel puțin jumătate din aurul terestru are origini extraterestre – a fost „adus” pe planetă de meteoriții căzuți în urmă cu miliarde de ani.
Un metal ușor de prelucrat
Acest metal se lasă modelat manual cu ușurință, este convenabil și simplu de forjat, are o temperatură de topire scăzută, ceea ce îl face unul dintre cele mai potrivite materiale pentru turnătorie. De aceea este atât de apreciat de bijutieri, dar și în microelectronică, deoarece densitatea sa specifică ridicată (fiind și unul dintre cele mai grele metale) îi asigură o conductivitate termică excelentă.
Metalul inert dar valoros
Acest metal aproape că nu reacționează cu alte substanțe: cedează doar celor mai puternici acizi anorganici, și chiar și atunci foarte greu. În plus, are proprietăți antibacteriene naturale. În perioada modernă timpurie, chirurgii încercau să folosească fire de aur și argint pentru suturarea rănilor, alături de cele de mătase – nu pentru că bănuiau proprietățile lor benefice, ci din respect pentru pacienții mai înstăriți.

Comoara spațială de neimaginat
În 1852, astronomul italian Annibale de Gasparis a descoperit asteroidul Psyche; lățimea sa depășește două sute de kilometri, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari corpuri de acest tip din Sistemul Solar. Dar cercetătorii sunt interesați de Psyche nu doar pentru dimensiunea sa, ci și pentru că, potrivit unor date, asteroidul este format din fier, polimetale și aur în valoare totală de 12.000 de cvadrilioane de dolari!
Mai mult, oamenii de știință cred că, ajungând la Psyche, vor putea să se apropie de secretele formării Sistemului Solar și ale Universului în sine.
Valoarea nu stă doar în greutate
După cum sugerează și numele, un metal prețios este un metal care valorează mult. În natură, aurul se găsește sub formă de nisip sau pepite, cea de-a doua formă fiind mai rară. Pepitele au dimensiuni diferite, dar aproape toate zăcămintele cunoscute omului sunt exploatate de destul de mult timp, așa că o pepită mare este astăzi o descoperire rară, care stârnește un mare interes nu doar din partea cercetătorilor, ci și a investitorilor și colecționarilor acestui metal. O pepită poate valora, în ciuda impurităților, de 3-4 ori mai mult decât metalul topit și purificat.
Aurul din corpul uman
Nu doar în dinții artificiali – este dizolvat în sânge, acționând ca o barieră protectoare care ne apără de factorii negativi din mediu și de anumiți agenți patogeni, blocând o parte din radiația solară și radiațiile UV.
Copaci cu aur în frunze
Evident, nu în formă metalică! La fel ca în sângele uman, acest metal se găsește destul de frecvent în frunzele, scoarța și rădăcinile unor arbuști și copaci africani. Teoretic, ar putea fi extras prin ardere, dar ar trebui arși atât de mulți copaci încât procesul nu ar fi niciodată rentabil, iar ecologiștii din întreaga lume ar protesta vehement.
Cantitatea totală de aur extrasă
Conform diferitelor estimări, de-a lungul întregii istorii a umanității, pe Pământ s-au extras între 175.000 și 210.000 de tone de aur (calculat la puritatea „trei de nouă”). La prima vedere pare mult, dar în practică, dacă ne-am imagina tot acest metal într-un singur loc, ar încăpea în volumul unui teren de tenis acoperit profesionis.

Proprietățile medicale ale aurului
Proprietățile chimice și fizice valoroase ale acestui metal sunt căutate în medicină. Cândva, regii și papii romani erau tratați cu pudre care conțineau aur (deși se zvonește că unul dintre ei a fost trimis la strămoși cu un amestec de pudră de aur și smaralde măcinate). Evident, nu poți vindeca pe cineva hrănindu-l cu inele de aur sau pudră. Dar metalul are proprietăți antiseptice și capacitatea de a inhiba microorganismele, astfel încât medicina modernă și mai ales chirurgia îl folosesc cu încredere.
Reciclarea aurului din deșeuri
Nu din orice tip de deșeuri, desigur. Dar din computere vechi, telefoane și televizoare, aparate radio sau chiar contoare electrice – da! Economiștii au calculat că în SUA s-a reușit extragerea de aur în valoare de 42 de milioane de dolari doar din iPhone-urile vechi. În urma acestei campanii „Apple”, și alți giganți din industria tehnologică au început să-și promoveze propriile inițiative privind importanța reciclării și reutilizării echipamentelor.
Te invităm să împărtășești acest articol cu prietenii tăi pasionați de știință și tehnologie! Lasă un comentariu și spune-ne ce alte lucruri interesante știi despre aur.
Sursa imaginii: Unsplash
Etichete: aur, metale prețioase, asteroid Psyche, reciclare aur, proprietăți aur, istorie aur